Rónai György

Idén már nem jön új high-end grafikuskártya

A két vezető grafikuschip-gyártónak, az ATI-nak és az nVIDIA-nak sincs már az idei évre szóló terve a high-end vonal frissítését illetően. Ez sokak számára talán meglepő lehet, hiszen eddig évente kétszer frissítették a csúcskategóriás termékeiket.

A rendkívül kiélezett konkurenciaharc a két gyártó között oda vezetett, hogy ma már 160-222 millió tranzisztoros GPU-kat gyártanak, ami tízmilliókkal több, mint például a leggyorsabb asztali processzorokban található mennyiség. A komplexitás és az órajel rohamos növekedése végett sem az nVIDIA, sem az ATI nem tud elegendő felsőkategóriás grafikus processzort gyártani, mivel túl nagy a selejtarány belőlük.

Az nVIDIA 1999 óta félévenként indít útjára új processzort, és eddig tartani is tudta a rendkívül agresszív ütemet. Az ATI is követte ebben már egy ideje, azonban most úgy tűnik, hogy egyik gyártó sem lesz képes arra, hogy a jelenlegi architektúra frissített változatát még idén elkezdje gyártani. Az NV48 és az R480 tömeggyártása tehát várhatóan 2005 első negyedévében kezdődik.

Valószínűleg egyik chip sem nyújt különösebben új funkciókat, azonban teljesítményüket némileg feljavítják. Az új verziók fő értelme azonban abban rejlik, hogy jobb kihozatalt tudnak elérni velük, így feltehetően nagyobb számban megjelenhetnek a boltokban is, mint a jelenlegi X800 XT és 6800 Ultra kártyák. Hogy ehhez újfajta gyártástechnológiákat is bevezetnek-e, az egyelőre tisztázatlan.

Idén már egyszer kiszivárgott egy R430 kódnevű chip híre, méghozzá a TSMC gyárából, ahol állítólag 0,11 mikronos technológiával fogják gyártani, azonban azóta sem hallani róla semmit. Az NV50 és az R500 chipek pedig - amik már új generációs architektúrával érkeznek - legkorábban 2005 második félévében jelenhetnek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janos666 #16
    És ezekből (NV48, NV50, R500) már esély sincs az AGP-re vagy elképzelhető?
  • RpPRO #15
    Lecci linket is dobjal.
    Durva mindenesetre, nem roviditi le motor programozasat, a desingereknek sem lesz kevesebb a melojuk :)
  • dez #14
    "az ehhez tartozó gépigényről ne is beszéljünk..."

    Earth Simulator.
  • Cat #13
    Van még mit fejleszteni...

    "Carmack elégedetlen a modelleken látható texturák "plasztik" hatásával, amely különösen a bőr texturáknál észrevehető. Ez a dolog javítva lesz az új megvilágítási rendszerrel, amely támogatja a bőrtónusokat, a részleges átlátszóságot és az új effekteket is, mint pl. a haj különböző megvilágítása. Az árnyékok az új motorban is jelentős szerepet kapnak majd, Carmack jelenleg a Soft Shadow technika beépítésén dolgozik. John bevallotta, hogy a Doom 3-ban a karakterek nem vetettek egymásra árnyékot és ez is egy olyan probléma, ami javítva lesz majd.

    részleges átlátszóság, zselészerű bőr = medúzalények, de az emberi bőr szimulációja is érdekes lesz, bőrön ÁTLÁTSZÓ erekkel és a hajszálak gyökerei ahogy látszanak az áttetsző bőr alatt. Erőteljes piros szúrófény ahogy átvilágít az ember kezén vagy hártyás bőrszárnyakon mindez úgy bevilágítva, hogy nagyjából élethűen nézzen ki.

    Fontos még a bőr gyűrhetőségének, hüvelykujjal benyomható bőr-hús felületeknek a 3D motorba kódolása, tehát ha egy csaj állát a karján nyugtatja az álla nyomja be a karja tetején lévő húst-bőrt.

    Meg a vizecske nagyjából korrekt ábrázolása, tehát hogy minden egyes vízcsepp SPHERE 3D objekt legyen, brutális transzparenciával és tükröződéssel, és deformálható alakúak legyenek ezek a sphere-vízcseppek és így nagytömegben permetezve, szóródva gyönyörű csillámló effektet lehet ábrázolni. Az lesz még durva, ha totál 3D-s vízcsepp - gőz - pára részecske szimulátorral létrehoznak majd a 3D világban egy kb. 60 méterre KÉPZŐDŐ "valós" szivárványt"

    az ehhez tartozó gépigényről ne is beszéljünk...
  • [HUN]PAStheLoD #12
    főleg ha 2db van belőlük :)
  • quentit #11


  • RpPRO #10
    Pletykak szerint az ati r500-as csaladja 2005 2. negyedeveben jon, mig az nv50 2006 elejen. A mostanihoz hasonlo szitu eseten a felhasznalo akar fel evvel a bejelentes utan juthat majd csak a kartyajahoz, persze azt sem Mo-on.

    Tenyleg nincs miert sietniuk, a leggyilkosabb procival is ehesek maradnak az x800xt-k vagy a 6800ultrak. Ez mind hova vezet?
  • dez #9
    Ez meg mi?
  • GABOR16 #8
    Mert még a legkissebb próbálkozást sem láttam eddig benne 3D-ben.
  • GABOR16 #7
    Ne hagyd ki a víz hullámtörését sem .