Rónai György

Az ATI idén még két új VPU gyártását kezdi meg

Az ATI Technologies háza tájáról kiszivárgott, hogy még idén a negyedik negyedévben megkezdi az R430, és az R480 VPU-k gyártását. Mindkettő natív PCI Express megoldás lesz, és jelenlegi X800 XT valamint PRO VPU-k utódait jelentik majd az új interfészen. Az új kártyákat várhatóan év vége felé jelentik be, amikor a tömeggyártásuk megkezdődik.

Jelenleg az X800-as sorozat AGP8X, illetve PCI Express változataira rendre az R420 és az R423-as chipeket szerelik. Az új PCI Express VPU-család segítségével az ATI a csúcskategóriába szánt videókártyákba is többféle PCI Express terméket mutathat be. Az R430-as chip 0,11 mikronos technológiával készül majd az TSMC gyárában, a technikai specifikációi azonban az R480-hoz hasonlóan egyelőre nem ismeretesek.

A korábbi értesülésekkel szinkronban az új termékek várhatóan idén már nem jelennek meg a boltokban, hanem legkorábban 2005 első negyedévében lehet majd velük a boltok polcain találkozni. Ugyanígy, az nVIDIA részéről az NV48 is ekkor fog megjelenni. Várhatóan egyik cég frissített terméke sem hordoz majd több tudást, csupán jobb gyártási kihozatal és nagyobb teljesítmény várható tőlük.

Az X800 sorozaton kívül azonban több más változás is történt az ATI útitervében. A cég állítólag rövidesen beszünteti az X600XT, 9600SE, és a 9200SE chipek gyártását, de természetesen a raktárkészletek miatt ezek ennek ellenére még sokáig kaphatók lesznek.

Az ATI új architektúrája - vagyis az a VPU, amit jelenleg csak R520 néven ismerünk - várhatóan már 2005 első félévében megjelenik, ugyanúgy, ahogy az nVIDIA háza tájáról az NV50 is. A korábbi pletykák szerint az ATI új architektúrája már nem csak a SM 3.0-t fogja támogatni, hanem egy úgynevezett topológia processzor segítségével már a következő verziót valósítja meg. Mindemellett a most bejelentett két új VPU-val bevezetendő 0,11 mikronos gyártástechnológiával az R500-ba már 200 milliónál is több tranzisztor kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoldos #16
    nem olyan rossz? az mit jelent? nem is tamogatja, azt sem tudja mi az :D
  • dez #15
    De lehet, sőt valószínű, hogy abban még nem lett volna benne az a topológia dolog.
  • dez #14
    "dx 8as, mint a geforce 2 eseke..."

    Hát igen. De azért kapott 1-2 egyéb dolgot a GF4-esekből, csak nem a shadereket.

    "meg efy geforce 3mas is sokkal gyorsab..."

    Ez viszont nem biztos, hogy így van, DX8-ban és videolejátszásban nem olyan rossz.
  • dez #13
    Hát, egyes vélemények szerint azért álltak elő az R420-szal, mert nem lett időben kész az R500 (ami eredetileg R400 volt).
  • Rockk #12
    az ATI új architektúrája már nem csak a SM 3.0-t fogja támogatni, hanem egy úgynevezett topológia processzor segítségével már a következő verziót valósítja meg = A pixel es vertex shader egybe lesz kombinalva, a Shader 3-mas gyenge lesz az uj generacio tehnologiaji hoz kepest, ep ezert az Ati nem is nagyon uttote a vasat ebben az iranyba mint a kis Nvidiotak, akiknek mar nagyon szukseguk volt egy jo kartjara, mert ha nem csodbe ment volna az egesz nemsokara...Szerencsejuk volt hogy sokk butus kis ember geforce 4 mx eket vett, mivel hogy nem tudtak hogy ennek a kartjanak semmi koze sincs a geforce 4-esekhez, a nevukon kivel,mivel a tehnologiajuk dx 8as, mint a geforce 2 eseke...meg efy geforce 3mas is sokkal gyorsab...tehat az nVidia egy nagy csalo ceg lett, sajnos.
  • Rockk #11
    Az R500 asokat nyar ota fejlesztik, meg mielot ki adtak volna az r420 as szeriat, aminek persze regi arhitekturaja van, r360 nasokon epul.

    TObb mint valoszinu hogy tavaszra az r500 meg jellenik.
  • RpPRO #10
    Epp ma reggel irtam rage3d-re: 'No way R520 is coming out in 2005 Q1. Not even in Q2. You can quote me on that.'

    Ide a rozsdas bokot, h az r520 nem jon ki 2005 nyaraig, max egy-ket kobor teszpeldanyt tesztelnek majd a nagy hardver oldalak, h csorgathassuk a nyalunkat.
  • dez #9
    Inkább csak a neve kérdéses, mert évente lecserélik, de a MS-nál lehet róla olvasgatni. Linket most nem tudok, de könnyű megtalálni.
  • janos666 #8
    Aha... Vagy nem is lehet még tudni?
  • dez #7
    DirectX 10/Next/mittudoménmireváltottakmár.