Rónai György

Nemsokára érkezik az ATI PCI Express - AGP híd chipje is

Az ATI Technologies nemsokára előrukkol saját átalakító processzorával, amely révén a natív PCI Express x16 VPU-val szerelt videokártyák is kompatibilissé válhatnak a hagyományos AGP 8X csatolóval. Az új chip találóan a "Rialto" nevet kapta.

A Rialto chipet várhatóan az ATI egyik szerződéses chipgyártó partnere fogja gyártani, valószínűleg már az idei év végén. Természetesen hogy az erre épülő kész termékek mikor kerülhetnek a boltokba, azt ebből még nem lehet megjósolni. A chipet azon felhasználók számára találták ki, akik nem akarnak PCI Express alaplapra váltani, de mégis egy a PCI Expresshez kitalált grafikus chippel szerelt videokártyát akarnak használni, ugyanis az új PCI Express videokártyák fizikálisan nem kompatibilisek az AGP8X csatolóval. A gyártók a chip segítségével megspórolhatják két különböző grafikus chip fejlesztésének költségeit, és így PCI Express VPU-kat is szerelhetnek AGP8X csatolós videokártyákra.

A Rialto chip specifikációiról egyelőre nem árult el semmit az ATI, így az is kétséges, hogy kétirányú átalakítóról van-e szó, vagy csupán a PCI Expressről tud átalakítani AGP-re. Az NVIDIA BR02-es híd chipje két üzemmódban tud működni, így vált lehetővé a cég számára, hogy a GeForce FX sorozat megjelenhessen PCI Express csatolóval, GeForce PCX néven. Az nVIDIA részéről várhatóan a PCI Express GeForce 6600 család fog megjelenni először AGP csatolóval, míg az ATI az előzetes hírek szerint az X700 sorozattal fogja ugyanezt megtenni. High-end PCI Express termékek átalakításáról egyelőre nem esett szó, valószínűleg azért, mert a PCI Express - AGP8X átalakítás ezeknél már teljesítménycsökkenéssel járna, és egyes szakértők szerint az átalakító chip kezelése már észrevehetően megnövekedett processzorterhelést is okozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sghu #16
    "PCI Express - AGP8X átalakítás ezeknél már teljesítménycsökkenéssel járna, és egyes szakértők szerint az átalakító chip kezelése már észrevehetően megnövekedett processzorterhelést is okozhat" LOL! Ezt a marhaságot! Milyen szakértők ezek? Disznó-inszeminátorok?

    Másrészt újabb klassz öngólt rugott magának az ati ezzel a híd csippel. Eddig orba-szájba fikázta mások ilyen megoldásait, most meg egy hasonlóval (de bénábbal) akarna előállni.
  • janos666 #15
    Sokan viszont pont fordítva gondolkodnak.
  • jlaczko #14
    Ennek elég kevés értelme van (aki vesz új/drága/gyors videokártyát, az nyilván vesz új processzort/alaplapot is, különben elég gyenge hatásfokkal gyorsulna a gép).

    Úgy kellene, hogy régi AGP-és kártyát lehessen betenni PCI-Express-es alaplapba. Sokan valószínüleg csak új alaplapot/procit vesznek, nem akarnak fölöslegesen új PCIExpress-es videokártyát is venni(például nem játszanak 3D-s játékokkal). Vannak azért még relatíve gyors régi AGP-s videokártyák, amit nem lenne szükséges egy darabig lecserélni...
  • dez #13
    Illetve többet is, csak akkor már valamelyik csati takarva lesz.
  • dez #12
    (gy.k.: az emelést úgy kell érteni, hogy az alaplap síkjához képest.)
  • dez #11
    Hol nincs? Nyugodtan emelhetsz a kártyán 1cm-t, csak a csavart nem fogod tudni becsavarni, de egy távtartó megoldja.
  • ttt ttt #10
    Ahol kikukucskál a kártya, na ott nincs egy mm sem.
  • dez #9
    Mondjuk valami spéci megoldás kellene (felső csati pont az alsó fölött kell legyen, stb.), hogy ne emelkedjen a kártya 1cm-nél többet, különben nem lehet bedugni (ATI kártyánál) a VGA csatlakozót kívülről - bár erre egyre kevesebb szükség van -, NV kártyánál viszont a DVI csati van felül.
  • Borg #8
    Normális ATX házban jóval több hely van ott, mint 2-3cm...
  • tajfun #7
    "Így 2-3cm-t megemelkedne a kártya, de kit érdekel"
    Aki megveszi. BNem mind1 hogy belemegy-e a hazba vagy nem.