Hunter

Lerántották a leplet a Beagle 3-ról

A balsorsú Beagle 2 küldetés mögött álló csapat bejelentette terveit a brit Mars szonda utódjáról. Egy londoni összejövetelen Colin Pillinger, az előző, azóta már igen sokat kritizált vállalkozás vezető tudósa vázolta fel egy újabb, a vörös bolygóra irányuló robotlaboratórium küldésének terveit.

A tudósok reményei szerint két leszállóegységet is küldhetnek egy űrjárművön, ami 2009-ben indulna az európai Aurora űrkutatási program részeként. "Ezzel szeretnénk beszállni a ringbe" - kommentálta a bejelentést Pillinger professzor. A brit csapat Beagle 2: Evolution néven tette közzé projektjét, mivel a tudósok szeretnék megtartani az eredeti küldetés jól ismert védjegyét. Az ESA nem kérte a tervezetet, a tudósok és mérnökök saját szakállukra dolgozták ki a projektet.


Colin Pillinger
Pillinger professzor a lehető leghamarabb be szeretné mutatni az ESA előtt a terveket, bár nem számítanak arra hogy pénzügyi támogatást kapnának az űrhivataltól. Pillinger és kollégái azt szeretnék elérni, hogy a Beagle úgynevezett demonstrációs küldetésként az Aurora részévé váljon. A cél egy leszállás végrehajtása lenne, mielőtt az ESA ExoMars projektje - ami szintén az Aurora része - elindítaná saját marsjáróját a vörös bolygó felszíne felé. Az új előterjesztés szerint a tudósok behatóan tanulmányoznák a Mars légkörét, mielőtt megkísérlik a leszállást. Ez lehetővé tenné a küldetés számára egyik legnagyobb kihívást jelentő porviharok kikerülését.

Bár a leszállóegység megtartja eredeti korong alakját, a tudósok számos alapvető változtatást hajtottak végre a konstrukción. "A változásokat a saját és az ESA kárán tanult leckék, valamint több újítás, és azóta bevezetett új technológia tette szükségessé" - mondta Dr. Mark Sims, az eredeti Beagle 2 küldetés vezetője a BBC-nek.

A napcella technika fejlődésével az egység feleannyi napelemmel is képes működni, mint amivel elődjét ellátták, így mindössze két panelt kell kinyitnia a korábbi négy helyett. A Beagle 3 egy leporelló papírra emlékeztetően fog szétnyílni, ez azt eredményezi, hogy a felső panel mindig vízszintes helyzetben marad. Az UHF antenna - ami megegyezik az elődnél alkalmazottal - ezen a panelen foglal majd helyet, így biztosítják, hogy mindig felfelé nézzen a kommunikációhoz. A mérnökök egy erőteljes X-sávos kommunikációs rendszer elhelyezését fontolgatják a védőburkon, ami valósidejű adatokkal látja el a földi irányítást az ereszkedés során.


Pillinger professzor és a balszerencsés Beagle 2

Az új lítium-ion technika lehetővé teszi az akkuknak az alacsonyabb hőmérsékleteken való üzemelést, így az új leszálló egységnek kevesebb energiát kell fordítania önmaga fűtésére. Valószínűleg a légzsákokat is lecserélik, kiküszöbölendő a pattogó effektust, továbbá bevetnének egy a hetvenes évek Viking küldetéseinek leszállási stratégiáját alkalmazó alternatív leszállási módszert.

A szondák egyenként 131 kilogramm súlyúak lesznek a légkörbe való belépéskor, szállítóeszközük egy Eurostar 2000 típusú műhold, ugyanaz a doboz alakú űrjármű lenne, mint a Mars Express. A leszállóegység hasonló tudományos csomagot tartalmaz, mint a Beagle 2, amihez társulhatnak úgy nevezett "élet-chipek", melyek képesek az aminosavak észlelésére.

Az angol kormány már kifejezte abbéli szándékát, hogy kifizesse azt az 5 millió fontnyi összeget, ami az Aurorán elsőséget biztosít a Beagle számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omegared #26
    Az nem a Beagle 2 volt...
    Hanem az a napszélkollektoros szonda nevére nem emléxem...
    A Beagle 2 ereszkedés közben tűnt el.
    Tavaj december 15.-e körül.
  • [NST]Cifu #24
    Rákilkkelsz az illető nevére a hozzászólás fejlécében (nálam pl. a pulzáló [NST]Cifu-ra klikkelve, akinek nincs logója, annak csak a nevére kell bökni), és előjön az adatlapja. Ott megláthatod azt, hogy milyen életkorú - vagy legalábbis, hogy mit állított be magának, hiszen mindenki magának tudja megadni, aztán vagy igaz, vagy nem... Ezt már a hozzászólásai alapján neked kell eldöntened. Sőt, beállítani sem kötelező egyébként... (megjegyzem, neked sincs - Itt teheted meg..)
  • Anteris #23
    már egy másik fórumon is javasoltam, hogy legyen kiírva a nick mellé a hozzászóló életkora is. Egy csomó mérgelődéstől megkímélhetné magát az ember.
  • HUN Tick #22
    jujjjj de okos valaki :-)
  • Dinosaur #21
    Honnan tudod hogy ez milyen autóval nyomja?
  • Nyers #20
    Sztem semmi gáz az ipsével, elég extrém, de általában a kutatók flúgosak is vmilyen értelemben. Másrészt nem mindenki lehet olyan szép mint te. Harmadrészt, nehogy azt hidd hogy ebből nagyon megszedte magát. Hány tudóst/kutatót láttál te már mondjuk Astonnal furikázni?
  • [NST]Cifu #19
    Inkább éljé te, mint az értelmes élet megtestesült mintaképe.

    Főleg az tetszik, hogy szerinted ő kapta a "lóvét"... Széles látóköröd nem vakít el tulzottan néha? :)))
  • Dinosaur #18
    Akkor tervezzen olyan szerkentyűt ami le ia száll a Marson, másrészt amennyi lóvét ez kapott a tervezésért abból tényleg elmehetett volna már egy fitnessbe. Te meg ne védjed ezeket a barmokat akik vakítják a civileket...
  • Anteris #17
    nem lehet mindenki olyan szép mint te. Azé élhet?
  • Slartibartfast #16
    Jajaja, eszembe juttattad, amikor lerobbant Apám trabantja az úton. Persze no segítség, egy trabantnak? A következö: egy baz nagy túristabusz jön. Elmegy. Öt perc jön vissza, megáll. Mi a rák? Aztán kiszállnak a japán túristák, és: Lefotóztatták magukat a nyitott motorháztetö mellett, hogy jé, ilyen a kökorszak.
    Aztán mentek tovább mittomén Hévízre, hogy sajna sietnek.