Hunter

Jönnek a genetikailag módosított alapanyagú sörök

A biotechnikai ipar az átalakítások mezején vívott csatájának végső csapásaként meglepte Európát a genetikailag módosított sörrel.

A világ legnagyobb biotechnikai cégeit tömörítő konzorcium, az amerikai Monsanto Co. egy svéd sörgyár új termékét szemelte ki magának, egy világos sört, amit szokás szerint komlóból és árpából állítanak elő, valamint egy csipetnyi genetikailag átalakított gabonából. A sörgyár reméli, profitálhat az újszerű italból, míg a biotechnikai cégek így szeretnének finoman beszivárogni a kontinensre, ahol a szabályzások elég határozottan igyekeznek bezárni a kapukat a genetikailag befolyásolt élelmiszerek előtt. Ez azonban nem lesz könnyű menet, vélekednek a szakértők.


Kenth Persson sörfőzőmester a svéd Oesterlenbryggarna gyárban

Az elmúlt évek élelmiszerekkel kapcsolatos egészségügyi veszélyforrásai, mint a kerge marha kór, vagy a mérgezett baromfik esete mély nyomokat hagyott a kontinens lakóiban az úgynevezett GM élelmiszerekkel szemben. Európa fogyasztói követelik, hogy az ilyen élelmiszerek világosan fel legyenek címkézve, ami jelentős ellentétet mutat az amerikai vásárlókkal, akiket látszólag nem érdekel, miket tartalmaz a mindennapi betevő. Mi több, az EU 457 millió lakója hajthatatlan afelől, hogy ételük bármilyen módosító eljáráson essen át, legyen az genetikai vagy bármi egyéb, így a svéd ital nem valószínű, hogy a kimérések favoritja lesz.

Svédországon kívül egyelőre csak Dániában és Németországban lehet majd találkozni a sörrel, bár már tárgyalnak a britekkel is, tudtuk meg Kenth Perssontól, a gyár igazgatójától. "A sör azért készült el, mert a Monsanto úgy érzi a biotechnikai vita soha nem gyűrűzött tovább a tudósok és politikusok, valamint bizonyos szervezetek által alkotott belső körön" - mondta Mattias Zetterstrand, a Monsanto stockholmi szóvivője.


A genetikailag módosított alapanyagú sör az északi országokban már forgalomban van

A szóban forgó gabona használatát - ami Németországban termelnek - 1998-ban hagyták jóvá, még a biotechnikai ételekre kirótt európai moratórium kezdete előtt. A Monsanto által készített gabonamagvakat egy baktérium génjével kötötték össze, hogy a növény rovarirtó szerek alkalmazása nélkül is ellenálljon a kártevőknek. A Greenpeace aktivisták az első piacra dobást követően követték a GM sörrel megpakolt teherautókat, igyekezve lebeszélni az italboltok és áruházak tulajdonosait a sör megvásárlásáról, és jelenleg is nyomást gyakorolnak a nagy élelmiszer áruházláncokra, többnyire sikerrel. Ennek ellenére sem a sörgyár, sem a terméküket finanszírozó Monsanto kedvét nem veszik el a Greenpeace törekvései.

A kóstolásokon mindenesetre nem szenvedett csorbát az új sör renoméja, a megkérdezettek szerint az íze kitűnő, akárcsak a hagyományos alapanyagokból készült söröknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #56
    Érdekes lesz, amikor egereken tesztelik ezt a sört.

    Hát eléggé elkeserítő jövő elé nézünk mi férfiak: GM sör, szilikon nő, stb.
  • bandia #55
    Ezt a lúzert :) Először azt hittem, hogy ilyen szine van a sörnek :) Most látom, hogy ez csak a hab:) Baz, ez a pali még sört önteni sem tud
  • bandia #54
    Ezt a Kenth Perssont kéne teletömni ilyen genetikailag módosított genyákkal...meglátná nem olyan mosolygós dolog ez ....Ez egy barom, meg az összes többi, aki ezt engedélyezi....Én maradok az eredeti alapanyagokból készült sörnél...akinek meg ízlik, igya ezt a sz*rt! Egészségére
  • gy #53
    Mellesleg: ott áll, ott áll, de nem egészen azt akarta kihozni belőle, amit te írtál. Hanem azt, hogy szerinte a negatív oldal esetenként jóval súlyosabb lehet, mint a pozitív, ezért több előzetes kutatásra van szükség.
  • gy #52
    Gondolom, így ignorálsz mindenkit és mindent, ami ellentmond neked... Arra nem jössz rá, hogy nem _neked_ mond ellent, hanem csak bizonyos dolgoknak, amik rajtad kívül állnak (csak épp azonosítod magad bizonyos dolgokkal, magadra veszel bizonyos dolgokat). Ezzel épp a teljes igazságtól idegeníted el magad. Na jó, bánom is én, csinálj, amit akarsz (csak ne mások bőrére).
  • kukacos #51
    Hogy a *****ba téríthettem el a prof mondandóját, ha ott áll fehéren-feketén beidézve? Bár ez persze csak hab a tortán: miután továbbra sem vagy hajlandó értelmes felnőtt vitapartnerként viselkedni - aki mondjuk legalább arról beszélne, amiről szó van - az én birkatürelmemnek is van határa, továbbiakban számomra gy = ignore.
  • gy #50
    Hhh, látom, gyorsan tanulod a netes "cseleket", amikkel rossz fényben lehet feltüntetni a "ellenfelet", stb. Csak így tovább...
  • gy #49
    Az utolsó mondatodra: hmm, és az esztelen szaporodás "promotálása", és "supportálása", ugyanakkor hiányos ellátás biztosítása helyett nem lenne ésszerűbb egy épeszű születésszebályozás? Akár milyen technikát vetünk be, nem tartható fenn sokáig a olyan ütemű népességnövekedés, ami a szegény országokban folyik (épp az elmaradottság miatt). Tehát a GM, vagí bármi más csak egy átmeneti megoldás. Ami addig is "gyömölcsöző" befektetés. De mi lesz később?

    (Mellesleg szépen "eltérítetted" a prof mondandóját, de ezt már megszokhattuk.)
  • kukacos #48
    no comment
  • gy #47
    Na, tudtam, hogy ezzel is fogsz próbálkozni. Olvastam már néhány tudományos munkát erről, és a lelkiismeretes tudósok nem tesznek egyenlőségjelet a kettő közé. Az ember olyan génállományt is létre tud hozni, ami a természetben nem fordul elő. Pl. a mutációk nagy része magától kihal 1-2 generáció után, stb. Az "emberi mutáció" - ha lehet így nevezni - is kihalna legtöbbször, de akkor újravetik a módosított gabonát. Tehát az ember megkerül egy természeti szabályt. (Vannak egyéb különbségek is, ha valóban lelkiismeretesen, és szemellenző nélkül néznél utána, találnál róla tanulmányokat, stb. Nem, nem csak Greenpeace iratokban.)