Hunter

Valósággá vált a kvantumkódolás

A kvantum kriptográfia a laboratóriumból beszivárgott a valós világba. A kvantum fizika tulajdonságainak felhasználásával a technika olyan kulcsokkal titkosítja az adatokat, melyek elárulják, ha feltartóztatták vagy megpróbálták babrálni vele.

Az amerikai Magiq és a svájci ID Quantique már több ügyfelének adott el kvantum kriptográfiára alkalmas hardvereket. A hírek szerint többek között kormányok és fegyveres testületek az új technika első felhasználói.

A titkosítás általában az adatok hosszú numerikus kulcsokkal való kódolásából áll, ami meggátolja, hogy illetéktelenek elolvassák. Az üzenetben rejlő információt hatékonyan biztonságban tudják tartani, annak az időnek köszönhetően, amire a kíváncsiskodónak az adatok kódolásához használható összes lehetséges kulcson való átrágásához szüksége lenne. A kvantum kriptográfia azonban egészen másként kódolja az adatokat, ugyanis a kvantum világ meglehetősen furcsa tulajdonságait használja fel a kulcsok biztonságos cseréjének biztosításához.

A kulcs információja a fény egyetlen fotonjába van bekódolva. A kvantum fizika garantálja, hogy a foton tulajdonságai megváltoznak, ha valaki elfogja és megpróbálja kiolvasni belőle az információt. Attól fogva, hogy két fél biztonságos körülmények között kicserélt egymással egy kulcsot, biztosak lehetnek abban, hogy az egymásnak küldött üzenetek is biztonságban lesznek. "Ha a kulcs titkosságát garantálni tudják, onnantól kezdve teljes biztonsággal használható adatok tikosítására, vagy bármilyen más kriptográfiai feladatra" - mondta Dr. Andrew Shields, a Toshiba cambridge-i laboratóriumának kvantuminformációs csoportjának vezetője.

Bob Gelfond, a Magiq vezérigazgatója elmondta, a kvantum kriptográfia által adott biztonsági fejlődés annak ellenére is rendkívül népszerűnek bizonyul, hogy az általuk gyártott QPN Security Gateway ára 50.000 és 100.000 dollár között mozog. Amint egy száloptikás hálózathoz csatlakoztatják, a Magiq hardvere lehetővé teszi a cégeknek egy virtuális hálózat felállítását, amin adataikat kvantum kulcsokkal titkosítva küldözgethetik. Gelfond elmondása szerint a kvantum kriptográfia már évek óta működőképes a laboratóriumokban, azonban a Magiq mérnökeinek nem kis munkájába került mire kereskedelmi terméket faragtak belőle.

Bár a technikát már használják, akadnak még korlátai, amiken még finomítani kell. Például van egy távolsági korlát, ami a fotonokat érinti, bizonyos távolságon túl ugyanis elvesztik koherenciájukat, így a kulcs információinak kiolvasása lehetetlenné válik - a kvantum kulcs terjesztés számára a jelenlegi rekord 120 kilométer. Gelfond azonban derülátó, bár a távolsági gondokra még nem adott alternatívát, a költségek csökkenésére jó esélyeket lát. Nagy az érdeklődés a hálózati szolgáltató cégek részéről is, akik szeretnék a kvantum kriptográfiát felhasználva ultra-biztonságos vonalakat kiépíteni. Gelfond hozzátette, hogy cége emellett kvantum memória chipeken is dolgozik, melyek újabb lépést jelentenek hosszú távú célja, a kvantum számítógép megalkotása felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #54
    Há' ezt mondom! :)
  • mrzool #53
    "Az OTPről nem hallottam (utána nézek), de úgy gondolom nincs olyan hogy soha v lehetetlen. Valószínüségek vannak a lehallgatásban is (minél több ideig használják az eljárást, annál valószínűbb h megfejthető)."

    Akármeddig is figyelhetik az OTP-vel titkosított streamet, az életben nem fogják megfejteni. Légy nyitott gondolkodású, és soha ne gondold, hogy soha!:))))
  • Tetsuo #52
    Ez a dolog még messze van a gyakorlati megvalósítástól, bár ki tudja..s ki tudja azt hogy hamarosan lesznek-e olyan tézisek/technológiák amik forradalmiak a quantummechanikában? (Lehet h hüje példa de mondjuk: neutrínószkenner. :))
    Az OTPről nem hallottam (utána nézek), de úgy gondolom nincs olyan hogy soha v lehetetlen. Valószínüségek vannak a lehallgatásban is (minél több ideig használják az eljárást, annál valószínűbb h megfejthető). S nem csak közvetlen lehallgatás van. A hiperszuper száloptika végén ott a számítógép (v más), ha nincs hálón :) az elektromos áramkörök sugárzásait akkor is be lehet mérni mai technikával is akár km-ről! (Az infót át kell alakítani emberivé tenni: hang, kép akármi- puskamikrofon, spéci kamera, meg amikről nem tudunk..) Na és ott van az Ember! Vkit míndíg le lehet fizetni, a legtöbb helyre be lehet épülni; s ez utóbbi megoldások soxor nagyságrendekkel olcsóbbak mint a csúcstechnika alkalmazása!
  • mrzool #50
    Hiába személyeskedsz, hiába LOL-ozol és hiába irogatsz hülyeségeket. Volt egy állításod, abból az derül ki, hogy az OTP törhető. Ha ilyen jól tudod, akkor minden bizonnyal tudsz adni egy linket, ahol be van bizonyítva, hogy az OTP hibás. Kérném a linket.

    Abban az esetben, ha te jöttél rá a hibára, akkor itt, az SG fórumán is bebizonyídhatod az 'igazad'. Kíváncsian várom - és szerintem rajtam kívül is sokan várják, hiszen az elmúlt 50 év információelméleti tételeit aknáznád alá.

    Szóval hajrá, várom a bizonyítást - addig pedig hallgass, és ne égesd tovább magad.
  • Lola. #47
    ez vagyok én, a másik a nicklopó :)
  • mrzool #46
    Nem kell pattognod. Másrészt már megmondtam, hogy melyik az elméletileg is törhetetlen algoritmus: az OTP.

    De a hozzászólásaid alapján fogalmad nincs róla, hogy mi fán terem, ergo teljesen felesleges lealacsonyodnom hozzád.
  • mrzool #43
    LOL-ozhatsz amennyit akarsz, de amíg nem cáfolsz meg (pontosabban nem is engem kell, hanem Shannont) konkrétumokkal, addig szeritem kuss.
  • mrzool #38
    "Shannon egy barom volt... Illetve nem ő, hanem azok az öreg tanárok akik ezeket az 50 éves tételeket minden frissítés nélkül adják elő, mert ők úgy tanulták anno. Itt konkrétan egy elte-s tanárra gondolok..."

    Nah mesélj, zsenikém! Dobhatom ki az információelméleti és kriptográfiai tudásomat? Publikáltad valahol az elméleted? Kíváncsivá tettél...
  • mrzool #37
    "Miről beszélsz?"

    Arról, hogy nincs igazad, és állításoddal ellentében létezik (információelméletileg bizonyítottan) tökéletes titkosítás.
  • mrzool #27
    "Shannon nem azt állította, hogy van feltörhetetlen kód, hanem azt, hogy a legbiztosabb kódolás az, ha a kulcs hossza olyan hosszú, mint a kódolandó forrás. Persze ez is csak egy bizonyos méret felett igaz..."

    Tévedsz. De teljesen mindegy, nem fogok leállni olyannal vitatkozni az OTP-től, vagy bármilyen titkosítási algoritmusról, akinek fogalma sincs róla, hogy miről van szó.