Berta Sándor

Windows XP-verzió a harmadik világnak

Megbízható források szerint hamarosan új Windows XP-változatot fejleszt ki a Microsoft a harmadik világ országai számára. A thaiföldi Bangkok Post nevű újság számolt be a világon először az új operációs rendszerről.

A lap az Andrew McBean-nel, a Microsoft Thaiföld menedzserigazgatójával készült interjúra hivatkozik. A Lite-verziót azokban az országokban fogja eladásra kínálni a redmondi szoftveróriás, ahol az embereknek egész egyszerűen nincs pénzük egy Windows XP Home Edition operációs rendszer és egy Microsoft Office Standard verziójú irodai szoftvercsomag megvásárlására.

Arról még nincsenek információk, hogy konkrétan hogyan fog kinézni és milyen belbeccsel fog rendelkezni a "zanzásított" Windows XP. Annyi azonban már bizonyos, hogy kevésbé sokrétű szolgáltatásokat fog kínálni, mint az elődje. A Lite-változat a tervek szerint még az idén megjelenik majd, ám konkrét országokat és megjelenési időpontokat az amerikai cég még nem közölt. Csupán annyi vehető biztosra, hogy mindenképpen megvárják a piacra dobással a Windows XP második Service Pack-jének megjelenését.

A "némileg butított" és ezáltal jóval olcsóbb Windows XP-nek olyan országokban lehet nagy sikere, mint Thaiföld. A thaiföldi információs- és kommunikációs-technológiai minisztérium már egy ideje meghirdette a szegényeket számítógépekhez segítő akcióprogramját. A minisztérium - a költségek alacsonyan tartása miatt ezekre a PC-kre különböző Linux-disztribúciókat akart telepíteni, ám az új Microsoft-ajánlat hallatán - érthető módon - egyelőre kivár. Még kérdéses, hogy a Microsoft mely országokban kínálja majd eladásra az olcsó Windows XP-változatot és hogy ezekben az államokban, hogyan fogadják majd ezt az akciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #66
    Ha nálad ez a "hozzájutás" akkor bocs :)
  • Alien_AM #65
    en csak a kezembe vettem megnezni, es kapott rola papirt ne fossá _:)
  • valaé valaé ná #64
    Ha nincs róla eredeti számla + adásvételi szerződés akkor a törvény szerint kb. ugyanolyan mintha másolt volna. De lehet hogy még ez sem elég, mert ilyen engedmények esetén általában benne van a licenszben az átruházhatatlanság. Ha nincs akkor szerencséd van.

  • Alien_AM #63
    Nemrég egy hatarortol jutottam hozza egy 12 darabos cd csomaghoz amit 5000 ft-ert vett meg a tobbit az allam fizette, ja es nem csak winxp hanem visual studio, office full-tol kezdve minden volt benne, hat koszonom szepen :)
  • Eiki #35
    Megoldás sokaknak a Campus-pályázat: 3000 forintért full jogtiszta WinXP Professional Hun, Office XP Hun és még egy raklap szoftver jár hozzá! Kell ennél több? :)
  • mrzool #34
    További adalék, hogy beszéltem egy forgalmazó haverommal, aki kb. 5 perce beszélt az MS-es kontaktjával:

    "a kulonbseg a supportban van, akivalasban es alkatresz csereben nincs kulonbseg"

    Számomra ez hiteles, és többé kevésbé a saját tapasztalataim is alátámasztják - a supporttal pedig ezek szerint szerencsém volt.:)
  • mrzool #32
    Ezek után visszaküldtem a lapot, és a következő levél már a supportos kollégáktól érkezett. Amint láthatod, a levélben az szerepel, hogy OEM-eknél _ELSŐSORBAN_ a forgalmazó látja el a supportot, de _NEM KIZÁRÓLAG_.

    Nézd, én még azt is elhiszem neked, ha pusztán szerencsém volt nyáron. De talán nem kéne egyből leugatnod, csak azért, mert nekem mások a TAPASZTALATAIM, mint amiket te olvastál valahol.
  • mrzool #31
    Az első levél (2003. aug. 21.):

    Tisztelt ...!

    Technikai kérdésének megválaszolásához további információra volna szükségünk tekintettel arra, hogy a Microsoft
    Ügyfélszolgálat ingyenes Forródrót tanácsadó szolgáltatása termékregisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz kérem,
    szíveskedjen a mellékelt regisztrációs urlapot kitölteni. Amennyiben termékét korábban regisztráltatta, kérjük
    küldje el ügyfélazonosító számát, hogy visszakereshessük adatbázisunkban. Abban az esetben, ha nem tudja
    ügyfélszámát elegendo a személyes adatokat tartalmazó rovatok kitöltése. Az adatok alapján visszakeressük
    nyilvántartásunkban, ezért az esetleges névazonosság miatt a személynéven kívül a cím - és telefonszámadatok
    feltüntetése is szükséges. Az ügyfélkód használata gyorsítja az információhoz való jutást és segíti munkánkat.
    Amennyiben az Ön által használt szoftver OEM termék (új számítógéppel vagy hardveregységgel együtt, elore
    feltelepítve forgalmazott változat), a technikai támogatását elsosorban a számítógép gyártója, összeszereloje vagy forgalmazója látja el. Abban az esetben, ha a mellékelt urlapokat kitöltve visszaküldi részünkre, technikai kérdését tartalmazó levelét továbbítom a technikai tanácsadó szolgálat munkatársainak.

    Köszönöm megértését.

    Üdvözlettel:

    Kovács Nóra
    Microsoft Forródrót
    http://www.microsoft.com/support
    [email protected]
    Tel: +36 (1) 267-7846
    Fax: +36 (1) 351-5342
  • valaé valaé ná #30
    Én meg másoljam be az EULA-t ?
  • mrzool #29
    "Nem tudom kérlek milyen supportról beszélsz, mert az OEM egyik ismérve, hogy nem jár hozzá a MS-tól support. Szóval beégtél."

    Másoljam be a levelezésünket? Vagy mi neked a bizonyíték (azt már észrevettem, hogy a szavam nem)?