Spencer

Elkészült a Windows XP SP2 első béta verziója

A Windows XP Service Pack 2 béta verziója szerdán készült el, és jelenleg a Microsoft által a regisztrált bétatesztelők számára fenntartott BetaPlace-en keresztül érhető el. A szoftvercég azt tervezi, hogy a tesztverzió hamarosan az MSDN fejlesztői oldalain, valamint CD-ROM formátumban is elérhető lesz.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Windows XP SP2 kapcsán a Microsoft elsősorban a fokozott biztonságra fókuszál. A nagyobb lélegzetvételű javítócsomag szerves részét képezi többek közt a továbbfejlesztett tűzfal megoldás, mely mostantól Windows Firewall névre hallgat, és alaphelyzetben be van kapcsolva, tehát az első pillanattól kezdve védi az internetre felcsatlakozott számítógépeket a kívülről jövő betörések ellen. Míg a Service Pack 2 a Windows Firewallt alaphelyzetben aktiválja, addig a Windows Messenger szolgáltatást automatikusan kikapcsolja. Ennek hátterében az áll, hogy a spammerek, vagyis a kéretlen üzenetek küldözgetői az utóbbi időkben ezen szolgáltatás segítségével rengeteg reklámot küldözgettek a felhasználóknak.

A Windows XP SP2 ezenkívül rengeteg kisebb-nagyobb biztonsági javítást tartalmaz, így például megakadályozza, hogy a rosszindulatú felhasználók kihasználják az úgynevezett "buffer underrun" jellegű hibákat. Az SP2 telepítését követően az Internet Explorer webböngésző szoftver már képes lesz a pop-upok, vagyis a váratlanul felbukkanó reklámok blokkolására, valamint meg tudja majd akadályozni egyes kártékony szoftverek letöltését.

A Windows XP második javítócsomagja a biztonsági javításokon kívül számos egyéb újdonságot is tartalmaz, így például a korábbiaknál jobb vezeték nélküli Bluetooth támogatást valósít meg, illetve magába foglalja a Microsoft-féle DirectX legújabb verzióját. Amennyiben a Windows XP Service Pack 2 fejlesztése és tesztelése közben nem merülnek fel különösebb nehézségek, a javítócsomag végleges verziója valamikor a jövő év közepén fog elkészülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)