Berta Sándor

Február 6 - a biztonságos internet napja Európában

Idén először ünnepelik és tartják meg Európában a "Biztonságos Internet Napját". Az angolul Safer Internet Day-nek elnevezett nap célja, hogy a biztonságos internet mellett kampányoljon.

Az internet közel 20 éves történetének utolsó éveiben szinte naponta tudósítanak arról a világ médiumai, hogy újabb vírusok, férgek szabadultak rá a világhálóra és a felhasználókra, vagy, hogy csalásokra használják fel egyesek ezt a nagyszerű világfórumot. Örömteli viszont, hogy az összkép még mindig inkább pozitív, mint negatív az internettel kapcsolatban és ezt csak tovább erősítik az olyan rendezvények is, mint a február 6-i.

A szervezők fontosnak tartják azt is, hogy a köztudatban az internetről kialakult, időnként negatív összkép megváltozzon, valamint az, hogy felhívják a figyelmet arra is, miszerint a gyerekeknek és a fiatalkorúaknak is legalább olyan fontos joguk van a világháló használatára, mint a felnőtteknek. Az európai rendezvény keretében összesen 16 országban tartanak különböző akciókat, kampányokat és programokat. A legfőbb téma: elérni, hogy a gyerekek és a fiatalkorúak is biztonságos internetet használhassanak. Németországban a kampányt a Médiapedagógiai és Kommunikációs-kultúráért Felelős Társaság (GMK) szervezi, a rendezvényeket támogatja - többek között - a német szövetségi családügyi és ifjúsági minisztérium is.

Az akciónap honlapján sok más mellett az is olvasható, hogy "a gyerekeknek joguk van arra, hogy ők is profitálhassanak az internet nyújtotta előnyökből". A szervezők rámutatnak arra is, hogy ebben a kérdésben felelősséggel tartoznak, mind a különböző országok kormányai, mind pedig a társadalom a gyerekek iránt, hiszen rendkívül fontos, hogy a jövő nemzedéke ne csak internetezhessen, hanem eközben maradéktalanul hozzájuthasson a világhálón megtalálható minden tudáshoz és információhoz. Lényeges az is, hogy az internetezés közben ne sérüljenek a gyermekek jogai.

Mindenki előtt ismertek azok a veszélyek, amelyek a gyerekek és a fiatalokra leselkednek az interneten. A GMK szerint a rendezvény céljai között szerepel, hogy rámutasson ezekre a lehetséges veszélyforrásokra, és a büntetés helyett a felvilágosításra és a megelőzésre helyezze a hangsúlyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #18
    És szerinted ki használ Photoshopot? Mert egy screenshot elmentésére elég a paint is. Te viszont a PS Linuxos megfelelőjeként mondtad a GIMPet...

    Mellesleg AutoCADre sincs alternatíva és még hosszan lehetne sorolni...
  • Vik1984 #17
    Ez gebasz... grafikusnak nem is ajánlanám a linuxot
  • Vik1984 #16
    Nem lehet mindenről tudni... Mi a probléma vele?
  • Pheel #15
    Te komolyan nem tudod, hogy mi a baj vele?!?!?

    Pl hallottál már CMYK színkeverésről? A GIMP nem. Nem fontos, csak minden nyomda ezt használja...
  • Vik1984 #14
    Vacproblem a GIMP-el?
  • Pheel #13
    "...egy photoshopnál nem"
    GIMP... no comment


    Úgy szeretem, mikor végső mentsvárként a GIMP-et hozzák fel a Linuxosok képszerkesztőnek a Photoshoppal szemben. Ajánlom kérdezz meg egy grafikust és figyeld meg mikor merre görbül a szája. A GIMPnél fog lefelé. Bár van egyszerűbb módszer: használd mind a kettőt rendesen!
  • Vik1984 #12
    "És hány linux szerver van és hány win desktop? :)"

    Az arány akkor sem stimmel.

    "...egy photoshopnál nem"

    GIMP... no comment

    "...hozzáértés kérdése az egész"

    Ez igaz linux esetén is. A slapper sem a jó beállítású linuxokat szopatta. (na jó, tudom, hogy olyanok is áldozatul estek, de nem olyan mértékben)
  • Vik1984 #10
    Kivéve mikor 2 nap alatt linuxok tizezreit nyomja fel egy féreg. A hiányos vagy szelektiv :) memóriával rendelkezők kedvéért slapper...


    Vagy par szazezer MsBlast aldozat :-)

    És olyanról hallott már valaki, hogy knoppix-on vagy qnx-en elindult volna a photoshop vagy az autocad, sound forge esetleg a vice city? :)


    Alternativak mindig vannak. Pl. a sourceforge v. freshmeat-en.

    Egyébként érdekes, felügyelek kb. 100 wines gépet és még egyiken sem volt soha virus. Nahát...


    Gondolom nem engeded meg a jusereknek, hogy minden sz@rt (pl. jatekok) futtassanak?
  • Pheel #8
    "Hallott már valaki olyanról, hogy a Knoppix vírusos lett volna?"

    Nem nagyon, de arról se, hogy bármi hasznosra használták volna desktop gépen. Akkor már egyszerűbb, ha be sem kapcsolod vagy hovatovább nem is veszed meg a géped. Az a biztos ellenszer!
  • Darth Sith #5
    érdekes.. tuti hogy a biztonságos internet nap alkalmából elszabadul egy tucat vírus.. :D