Rónai György

Áttörés a kvantumszámítógépek fejlesztésében

Egy Japán kutatócsoport bejelentése szerint a világon elsőként, megépítették a kvantum számítógépek két alapvető alkotóelemének egyikét. Ez a stabil, szabályozott NOT (CNOT) kapu ugyanolyan alapelemnek számít itt, mint a klasszikus számítógépekben a NAND kapu.

A kvantum számítógépek fejlődése ma még mindig gyerekcipőben jár, és a szakemberek szerint további 10 év is eltelhet, mire használható formában megjelenik. Azonban ha ez egyszer megtörténik, forradalmasítani fogja az egész számítástechnikát, ugyanis egy ilyen kvantum számítógép másodpercek alatt képes olyan számítási feladatok elvégzésére, amire egy klasszikus számítógépnek évmilliókra lenne szüksége.

A kutatócsoportot alapítói a NEC, és a Japán Fizikai és Kémiai Kutatóintézet (RIKEN) elmondása szerint, Tsai Jaw-Shen, a csapat vezetője a napokban sikeresen mutatott be egy olyan CNOT kaput, amely egy stabil állapotú 2 qubit (kvantum bit) eszközben működik. A CNOT kapu az egyike annak a két elemi alkotóelemnek, amelyre szükség van egy kvantum bitekkel dolgozó gép működéséhez. A másik egy úgynevezett egy-qubites forgató kapu, amelyet ugyancsak ez a csapat mutatott be már 1999-ben. Tsai szerint, most, hogy sikeresen bemutatták mindkét építőelemet, már csak kombinálniuk kell őket egy univerzális kapuban, amely minden kvantum számítógép alapvető, elemi egysége lesz.

A qubitek induló állapotát illetően nem csak bináris 1 és 0 tárolására képesek, hanem egyfajta szuperpozícióban is tarthatóak a két állapot között. Ahogy a qubitek száma nő, úgy növekszik a különböző állapotok száma, amelyeket megtestesíthetnek az összekapcsolt kvantum bitek. Két qubit 4 különböző állapotra képes, amelyeket szimultán fel lehet dolgozni, míg három qubit már 8-ra, és így tovább, exponenciálisan növekvően. Így egy gép, amely csak 10 qubitet tartalmaz, már 1024 műveletre képes szimultán, mintha egy hatalmas párhuzamosan feldolgozó egység lenne. Egy 40-qubites 1 trillió műveletre, sőt, egy 100-qubites rendszer már szinte elképzelhetetlenül nagy mennyiségű, egyidejű művelet végrehajtására képes.

Ez a hatalmas teljesítmény például triviálissá tenne olyan számításokat, mint például a prímszámok faktoriálisának keresése, amely a mai leggyorsabb számítógépet is elég rendesen megdolgoztatja. Példaként Tsai a következőt hozta fel. Vegyünk egy 256 bites bináris számot, és Shor algoritmussal próbáljuk meg kiszámítani a faktoriálisát. Ez a feladat az IBM Blue Gene szuperszámítógépének 10 millió évébe kerülne, míg egy kvantum számítógépnek mindössze 10 másodpercre van szüksége a számítás elvégzéséhez.

Mindezek eléréséhez még természetesen rengeteg akadályt kell legyőzni a kvantum számítógépek fejlesztésében. Tsai szerint az egyik legnagyobb feladat az, hogy kiterjesszék azt az időszeletet, amíg a két érintett qubit együtt van, egy olyan állapotban, amelyet quantum összefűződésnek hívnak. A kvantum számítástechnika számára ez az állapot az egyik legkritikusabb, ilyenkor ugyanis a két qubit egyként viselkedik, annak ellenére, hogy valójában nincs fizikai kapcsolat közöttük. A csapat először ezév februárjában jelentette be, hogy sikerült ilyen állapotban tartaniuk egy pár qubitet. "A koherencia idő a legnagyobb problémánk jelenleg, más problémák megoldására több lehetőségünk is van már, azonban ez egyelőre nagy fejtörést okoz. A koherencia idő, amelyet a kísérletünkben el tudtunk érni, elég rövidnek mondható. Ez nagyjából néhány száz pikómásodpercet jelent. Egy CNOT opreandus időimpulzusa nagyjából 15 pikoszekundum, ez azt jelenti, hogy ilyenkor nagyjából 2 műveletre van idő."

Eiichi Maruyama, a RIKEN egyik vezetője szerint az akadályok ellenére jól haladnak a fejlesztések, viszont azt még mindig nem tudja megjósolni, hogy 10, vagy esetleg csak 100 év múlva lesznek-e elérhetőek a kvantumszámítógépek. Tsai kutatásainak további részleteit mindenki elolvashatja az angol Nature nevű tudományos magazin, október 30-i kiadásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #35
    Miről beszélsz? Nem feltétlenül kell ide EPR pár. Koherens szuperpozició kell több qubit között. És ilyen már csináltak. Most úgy 5-6 qubitnél járnak.
  • Johnny d #34
    hopssz...
    az előzőt elcímeztem nem válaszként akartan írni
    mindegy
  • Johnny d #33
    amúgy útálom a játékokat...
    csak menő akartam lenni... :)
    de a ezek szerint topic megállt, senki nem tesz megjegyzést rá

    annabot: igen, ma nem állnak rendelkezésre a megfelelő eszközök az ilyen kutatásokra túl gyenge a felszereltség
  • annabot #32
    Elvileg ha egy EPR párral kapcsolok össze két regisztert, akkor azok azonnali kommunikációra képesek. Csakhogy ez az azonnali kommunikáció már leszerepelt a teleportálásos kisérletekben, hiszen mindig kellett egy külső csatorna ahoz, hogy párosítani lehessen a fotonokat. Vam még aki hisz a mesékben?
  • Johnny d #31

    nagyon jól írod ez a mai menet már semmit se ér!
    a microsofték stb csak kinlódnak
    ennek a szilícium alapú világnak lejár(t)
    az ideje
    egyébként ez a kis Quamntum vinné a Doom 6 ot 40000000 fps sel... :))))))
  • dez #30
    Pl.? Nem lehet, hogy nem érted az egészet? (Még nem olvastam el, csak ez a jellemző eset.)

    Ja, nekem nem is jön be az oldal. Másnak bejön? Mert érdekelne.
  • Anotino #29
    Miert lenne pont erre kitalalva? Az a 'modszertan' egy vicc. Mar az alap definiciokkal is sulyos gondok vannak.
  • Bonewerkz #28
    es akkor a skynet megalkotta a matrixot....
  • mrzool #26
    Miért én keressek neked? Menj el a Sun honlapjára... Ha nem elég kielégítőek az ott található adatok, akkor google.
  • Csudri #18
    Anyám borogass, nem a vaknak magyarázod a napfelkeltét! Tudom, hogy az x86 igazából ugyan az, mint 20 éve (sajnos)! Ugyanis nem állt be minőségi javulás, csak gyorsabbak lettek a cuccok. De talán a jövő majd hoz valami újat, amit a mezei felhasználók is megkaparinthatnak.