Franczy

GeForce FX: az Nvidia nagy melléfogása?

Egészen azóta, hogy az Nvidia a tavalyi év végén hivatalosan bejelentette a korábban NV30 fejlesztési kódnevet viselt GeForce FX chipet, illetve annak specifikációit, sejteni lehetett, hogy az Nvidia új nagyágyúja nem lesz képes arra, hogy egyszerűen lesöpörje a porondról a konkurens ATI Technologies-féle Radeon 9700 Prót.

Az azóta eltelt időkben több hiteles és kevésbé hiteles sebességteszt is napvilágot látott az üggyel kapcsolatban, legutóbb például az egyik német hardveres website készített egy ilyen tesztet. Ez beigazolta azon korábbi vélekedéseket, melyek szerint az Nvidia a GeForce FX révén egy olyan új grafikuschipet dob hamarosan piacra, mely lényegében csak elhanyagolható mértékben gyorsabb az ATI Technologies immár jó ideje forgalomban lévő Radeon 9700 Prójánál.




A tesztből kiderül, hogy a GeForce FX leginkább csak a SPECviewperf 7.0 egyes részeiben képes alaposabban meglepni a Radeon 9700 Prót, azonban például a nagy népszerűségnek örvendő 3DMark 2001 SE tesztben a GeForce FX előnye alig pár száz pontra tehető. Quake3-ban ugyancsak az Nvidia üdvöskéje bizonyult némileg gyorsabbnak, azonban csak addig, amíg a négyszeres FSAA-t be nem kapcsolták a tesztelők, ekkor ugyanis a Radeon 9700 Pro tarolt. Summa summarum az összes elvégzett teszt alapján elmondható, hogy a GeForce FX átlagosan mindössze 10 százalékkal gyorsabb a Radeon 9700 Prónál. Ezek alapján adódik a kérdés: az Nvidia alaposan melléfogott a GeForce FX-szel? Vegyük sorra a tényeket! Egy 5800 Ultra típusjelzésű grafikuskártya nem kevesebb mint 75 W-ot fog fogyasztani, vagyis több mint 30 százalékkal többet, mint egy Radeon 9700 Pro-alapú videokártya. A GeForce FX chip nagy hőtermeléssel rendelkezik, éppen ezért az Nvidia egy kisebbfajta porszívó hangerejét produkáló hűtési rendszert aplikált rá, mely ráadásul egy szabad PCI slottól is megszabadítja a felhasználókat.




A GeForce FX egyelőre még nem kapható kereskedelmi forgalomban, debütálásakor azonban nem kevesebb mint 650 eurót (~160e Ft) kell majd fizetni egy-egy ilyen grafikuskártyáért. Ezzel szemben a Radeon 9700 Pro már hosszabb ideje forgalomban van, ráadásul jóval kedvezőbb áron. Végül pedig említésre méltó, hogy az ATI Technologies tavaszra ígéri az R350-es grafikuschipet. Ezek alapján mindenki saját maga megadhatja a bekezdés elején feltett kérdésre a választ.

Néhány teszt:
  • HardOCP
  • AnandTech
  • TomsHardware
  • ExtremeTech
  • tecChannel
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Gregorius #152
      Azért azt nem hiszem el, hogy nincs senki, aki tudna segíteni.
      János, neked a múltkor nem valami Ati-s bannered volt?
    • Gregorius #151
      Nem tudom, met ugye ezek a kártyák DirectX9-esek, és bizony előfordulhat, hogy nem muzsikálnak valami jól régebbi DirectX progikat. Viszont szerintem ez túlzás, de igazából fogalmam sincs. Vadonatúj gépről van szó, 512 RAM-mal 8xAGP MSI K7 alaplappal és ezzel az FX5200-sel. Legújabb nVidia és a hozzá kapott ASUS driverekkel Windows XP alatt. És mégis valami gáz van. A gép nem az enyém, ezért nem tudok róla részleteket mondani, csak egyszer voltam megnézni. A szervízben, ahol vette a gyerek azt mondják, hogy nekik nem fagy, de másolt játékkal nem is hajlandók megnézni. Persze ez nagy kamu szöveg, csak hát a megoldás még mindig hiányzik. Ha szoftver a baja, akkor mi? Még a Windows-t nem tettem újra, de elvileg már háromszor újra volt rakva előttem a szervízben.
    • janos666 #150
      Szerinted normális? Amúgy nem szoftveres gond lessz ott?
    • Gregorius #149
      Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy normális, ha egy FX5200-es kártya 30mp-ként 10mp-re faygasztja a képet? AGP8x-os üzemmódban pl a Heroes IV Caesar III 1nsane és minden egyéb nem DirectX9-es buli így tesz. Ha DirectX-ben kikapcsoljuk a 3D goyrsítást, akkor Heroes működik, a többinél elég ha csak az AGP támogatást kapcsoljuk ki. Szóval ez normális?
    • Zsoltee_a_bator #146
      belatom hasznavehetetlen vagyok, a tarsadalom szegyene, soha tobbe nem irok ide :)
    • Franczy #143
      Kedves Brekk!

      "Kopipasztázásról" szó sincs, ugyanis egyszerűen az a helyzet, hogy a PrimOnline tőlünk (SG) kapja a cikkeit. (ebből következik, hogy a két cikk szóról szóra megegyezik)
    • Zsoltee_a_bator #142
      ja bocsi az elozo szovegem ide jott :)
    • Zsoltee_a_bator #141
      ne bantsd mar szegenyt eleg baj neki hogy nelkuloznie kell a jot a gf3 vagy gf4 -esevel, legalabb az onszuggesszio maradjon meg neki :)
    • Power #138
      Sajnos arra még sokat kell várnod, mármint a gammákra.
    • Power #137
      Sajnos elég gyakori.
      Nem szeretik az eltérő véleményt, aki nem ért egyet az már csak marha-barom-eszetlen-stb. lehet.