Franczy

Bemutatkozott az Nvidia GeForce FX

Az Nvidia tartotta magát korábbi ígéreteihez, és a napokban Las Vegasban zajló Comdex számítástechnikai szakkiállítás keretein belül lerántotta a leplet legújabb grafikus processzoráról, a mindeddig NV30 fejlesztési kódnevet viselt chipről. Most már tudni lehet, hogy az újdonság végleges nevével kapcsolatos közelmúltbéli pletykák igaznak bizonyultak, ugyanis az NV30 nem GeForce 5 néven kerül forgalomba, hanem a keresztségben a GeForce FX nevet kapta. A sokak által várva várt NV30 hivatalos bejelentésére tehát a napokban sor került, azonban az NV30-alapú grafikuskártyák piaci megjelenésére egészen a jövő év februárjáig várnunk kell. A nagyobb gyártók közül egyébként a következő cégek kívánnak GeForce FX chipes videokártyákat piacra dobni: ASUS, BFG Technologies, eVGA.com Corporation, Gainward, Leadtek Research, MSI Computer Corporation, PNY Technologies.


A GeForce FX-ről tudni kell, hogy ez az első olyan Nvidia grafikuschip, melyet a gyártó az általa 2000 decemberében felvásárolt 3dfx-szel közösen fejlesztett ki. A TSMC által 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével előállított chipben nem kevesebb mint 125 millió darab tranzisztor kapott helyet, a chip működési frekvenciája pedig kereken 500 MHz. A GeForce FX chipek mellett fellelhető DDR II memóriák frekvenciája 1 GHz, vagyis az újdonság által biztosított memória sávszélességgel minden bizonnyal nem lesznek problémák.


Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A GeForce FX nyolc darab renderelő futószalaggal rendelkezik, melyek mindegyike egy-egy roppant hatékony működésre képes textúrázó egységgel van ellátva. Az újdonság új antialiasing eljárásokat és antizotrópikus szűrőket is felvonultat, melyek az ígéretek szerint minden korábbinál jobb képminőséget eredményeznek, mégpedig a grafikus teljesítmény minimális csökkenése mellett. Az immár AGP8x-os interfésszel és nem utolsó sorban teljeskörű DirectX 9 kompatibilitással rendelkező GeForce FX grafikuskártyák a kezdetekben két változatban lesznek kaphatók, melyek közül az olcsóbb 399 dollárba, a drágább pedig 499 dollárba fog kerülni. Érdekesség, hogy egyes források szerint az Nvidia az elmúlt két évben mintegy 400 millió dollárt fordított az NV30 fejlesztési munkálataira, ezenkívül pedig tudni lehet, hogy hamarosan érkezik az NV31 és az NV34 is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #38
    Átolvastam a hozzászólásokat és következőket gondolom (lehet vele vizázni):

    - Az ID Software annyira van bajban mint amennyire én vagyok a Római Pápa. (Segítek: Nem Én vagyok a Római Pápa)

    - Egyetértek GregSB-vel abban, hogy Carmak legfeljebb eladja valamelyik megúnt űrsiklóját vagy privát navigációs szatelitjét és további 2000 évre biztosítva van a forgótőkéje (más kérdés hogy a Csendes-Óceáni Középső Hadtest Őrző-Védő szolgálatai mennyi pénzt emésztenek fel ebből a vagyonból, amikor biztosítják Carmak 1:1 arányú Titanic klónjának hajóútjait a Föld körül...)

    - Az ID Sofware háza tájára NVIDIA, Microsoft, ATI, Intel és ETC. felségjelű targoncakonvojok hordják be a készpénztől roskadozó raklapokat a következő mellékelt üzenettel: "Mr Carmak! Please develop an ultra-cool/awesome/asskickingsome/megabrutal/amazing/astonishing/bestseller game that requires yet non-existing ultra-mega-cool hardware in order to run in full detail 'cause we want to sell millions of new hardwares each month to our customers world wide... please... pretty please... pretty pretty please...

    -A történet arról szól, hogy az elvakult USER megvegye a leg vadállatabb új cumókat az legújabb gigakúl gammákhoz.

    -FIZETNEK a fejlesztőknek azért, hogy NE OPTIMALIZÁLJÁK AZ ENGINE-t az OLDER cumókra...

    Ez a kurva nagy igazság...
  • Yeti #37
    Haggyad már, most éppen nem is írt zeb hülyeséget.

    Egyébként meg majd néhány év múlva amikor már ezek a kártyák elterjedtnek fognak számitani, akkor majd elkezdik kihasznalni azokat a tulajdonsagait is, amiket meg nem hasznalnak amiatt, hogy még csak kevés embernek van ilyen kártyája.
  • GregSB #32
    Hát nem hiszem hogy Carmackék úgy meg lennének szorulva... ha tényleg olyan gázos lenne a helyzete eladná az egyik Ferrariját vagy rakétáját és máris egyenesbe jönne :DD
  • ZsoltK #26
    Ez egy erdekes dolog. a kartyak egyre tobbet, egyre gyorsabban tudnak.
    Anno a Gf3-nal bedobtak a Pixel/Vertex shadereket. Anno elolvastam a doksit. Valami eszement egy dolog. Nagyon tuti effekteket lehetne vele csinalni. Kijott a DirectX8 beepitett shader tamogatassal.

    Eltelt azota jo par ev. ki hasznalja ki? melyik jatek, alkalmazas? senki.
    Es azota a kartyak csak tobbet tudnak...
  • GregSB #25
    De bazz, ezt a csajt RealTimeban képzeld el! NE állóképként!!!
  • GregSB #22
    Itt van az első kép helyesen linkelve:



    Ez a legdurvább.
  • GregSB #21
    A LÉNYEGET kihagytátok a hírből vazze, a csajt, amivel bemutatták a kártyát!!!

    "http://www.hardwired.hu/img/hir/20021118080304.jpe">


    Ezt a csajt Real-timeban renderelték le, van róla egy gyenge minőségű videó is!
    Elég brutális! Pár év és ilyen kidolgozottságú modellek fognak rohangálni a játékokban :)
    A macát a SQUARE csinálta egyébként. A képek a Hardwiredről vannak.
  • zeb #18
    Ennyi kibaszott hülyét már régen láttam egy rakáson!!

    A túlzott hőtermelés csak akkor gond ha a megbízhatóság rovására megy, vagy ha a megfelelő hűrőventillátornak már zavaró a zajszintje. De ez okoskáim nem a ti gondotok, hanem a mérnök uraké akik lehetővéteszik számotokra, hogy mindig legyen min fanyalognotok. A ti dolgotok mindössze annyi, hogy kipengessétek a pénzt a cuccért, hazavigyétek, belebasszátok a gépetekbe és azonnal húzzatok a Supergamez fórumra, hogy tovább nyomathassátok a tudálékos dumátokat.
  • Ozzy #16
    Azért hozzák ki ezt a csomó vackot, mert amíg világ a világ, mindig lesznek hülyék, akik megveszik. Ha a grafika szebb is lesz(bár én egy
    99-es 2000-es játék grafikáját bőven elégnek találom)a játékok egyre szarabbak. Az ember itt áll sokszáz Mhz-s gépével, és mit játszik rajta?:
    Tetrist, Half Life-ot, Starcraftot, Civilizationt,
    Diablot.
    Manapság olyan szarok a játékok, hogy még egy hétig sem lehet velük nyomulni. Bezzeg régen több
    hónapig játszottunk fél megás kis szarokkal.
    Ezek az idők már sosem jönnek vissza. A pénz itt is megölt mindent.
  • verti.go #14
    Havernak a 2GHz-es p4es laptopján tök jól megy a GTA3, pedig csak egy selejt SiS 3dgyorsító (inkább lassító ;) van benne...