JohnnyCage

2003 a 130 nm-es grafikus chipek csatáját hozza

A grafikus processzorok piacán jelenleg is igen erőteljes konkurenciaharc az elemzők szerint a jövő évben tovább fokozódik a 130 nm-es technológiával készülő megoldások bevezetése kapcsán.

Az nVidia Corp. a napokban megrendezett Las Vegas-i Comdex Fall 2002 kiállításon jelentette be új, GeForce FX elnevezésű grafikus processzorait, amelyek már 130 nm-es gyártástechnológiával fognak készülni. Bár az NV30 magra épülő megoldások az idei karácsonyfa alá még nem kerülhetnek be, a társaság már a jövő év elején megkezdi azok tömegtermelését.

A GeForce FX összesen nyolc megjelenítő csővezetékkel/futószalaggal (pipeline) rendelkezik, és a gyártáshoz alkalmazott 130 nm-es technológiának köszönhetően igen magas, 500 MHz-es órajelen működik. A 125 millió tranzisztorból felépülő, DDR-II SDRAM memóriákat is támogató megoldás 35-ször nagyobb teljesítményre képes, mint a társaság első 3D gyorsító GPU-ja, az 1997-ben kiadott Riva 128.

Az asztali számítógépekbe szánt GeForce FX GPU kiadását követően nemsokkal megjelenik a grafikus processzor munkaállomásokba szánt professzionális változata, az NV30 GL, valamint a notebookokba készülő modell is.

Az nVidia az NV30-cal feladta a leckét az elsőszámú rivális ATI Technologies-nek, amely utóbbi társaság szintén megjelenik saját 130 nm-es GPU-jával a jövő év első felében. A szakértők szerint a grafikus chipek piacán folyó konkurenciaharcot a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) tovább fogja erősíteni a jövő évben, a társaság ugyanis még 2003 első negyedévében ki készül adni egy 130 nm-es technológiát alkalmazó grafikus processzort, amely ha teljesítményben nem is, de árban mindenképpen méltó versenytársa lesz az ATI és nVidia megoldásainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombye #10
    Ezt írta veszett:

    "ha 3/4x gyorsabb, akkor az lassabb"

    MEACULPA!!!Ra
    Tökéletesen igazad van! Ezt elkalkuláltam.

    De a lényeg tényleg az, hogy az nVidia ilyen speckókkal nem lessz annyival gyorsabb, mint a Radeon 9700 PRO. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor az atinak csak DDRII-es memót kell pakolni a r9700 mellé, na meg áttérni 0.13 mikronra, esetleg egy kis architektúrális ráncfelvarrás,és máris újra ő a TOPP
  • nyunyu #9
    "Az nVidia az NV30-cal feladta a leckét az elsőszámú rivális ATI Technologies-nek"

    Bruhaha, inkabb kikaptak a Radeon9700-tol, csak nem ismerik be.

    Nem hinnem, hogy annyival gyorsabb lesz az NV30.

    DDR2-rol meg annyit, hogy a 9700-as chip tamogatja a DDR2-ot (ezt mukodo kartyan mar demonstraltak, szemben a NV30-cal!!!)

    Tyan meg mintha mar bejelentette volna a Tachyon 9700Pro-jat 400MHz-s proci+ram sebesseggel...
  • Laci73 #6
    Reméljük ez a háború az árak területén is megmutatkozik. Én ég emlékszem az ATi ígéretére, amely szerint jövő tavaszra a Radeon 9700 család legolcsóbb tagját 200 USD ALATTI áron fogják árusítani (kb. 50 ezer forint körül) Reméljem valőban így lesz...
  • Sati #5
    Memory Bandwidth 4600 -os10.4 GB/s FX 16 GB/s Radeon 9700 PRO 19.8 GB/s ez is sokat jelent. az FX nél az az elöny hogy DDRII van nekem kétségeim vannak de teszteket még nem láttam az ATI kiad DDRII vel kártyát akkor tuti hogy veri az nVidia FX-et.Majd meglátyuk a TESZTEK-nél. De valószinű az nVidia Nereség. A Zombye-nak igaza van.
  • Zombye #2
    Így van!

    Az nVidia max akkor adhatja fel a leckét az ATI-nak, ha:

    1. kijön a ténleges cucc,
    2. FÜGGETLEN tesztlaborok teszteket csinálnak az FX-el,
    3. ezek a tesztek azt bizonyítják, hogy az nVidia megoldása min 3/4x 2x gyorsabb az ATI 9700-PRO-nál.

    Ez lehetne egyfajta lecke, DE:

    Az nVidia kb január-februárra tudja tömegesen gyártatni a GefFX kártyákat, tehát valószínűnek tartom, hogy amint kijönnek a tényleges teljesítményadatok, az atinak csak annyit kell tennie, hogy kiad egy olyan 9700 továbbfejlesztést, ami lehet, hogy csak néhány százalékkal gyorsabb az FX-nél, de mondjuk 1 hónap nVidia trónolás után megint át tudja venni a vezető szerepet, mint a legyorsabb PC-s graphics card gyrtó.