JohnnyCage

A perek ellenére nőtt a fájlcsere szolgáltatások száma

A Peer-to-Peer (P2P - Egyenrangú Hálózat) technológiára épülő fájlcsere szolgáltatások száma az elmúlt egy évben annak ellenére is nőtt, hogy a filmstúdiók, lemezkiadók, és szoftvercégek összehangolt támadást indítottak az ilyen hálózatok ellen.

Az online fájlcsere szolgáltatásokat, mint amilyen a KaZaA és a Morpheus Music City, az internet felhasználóinak tízmilliói használják nap, mint nap a zeneszámok, filmek, szoftverek, és számítógépes játékok egymásközti terjesztésére. A lemezkiadók és a hollywoodi filmstúdiók ezidáig komoly erőfeszítéseik ellenére sem tudták leállíttatni a hálózatokat, amelyeken milliárdos nagyságrendű illegális terjesztés folyik.

Az amerikai Websense Inc. napokban kiadott felmérése szerint a P2P szolgáltatást nyújtó weboldalak száma jelenleg 38 ezerre tehető, amely óriási, 535 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A társaság felmérése szerint a fájlcsere szolgáltatásokhoz használt szoftverek közel egyharmada a CNET Download.com weboldaláról származik.

A P2P hálózati megoldások használatában mutatkozó jelentős növekedés egyre jobban érinti a különféle vállalatokat is, ahol az alkalmazottak a cég hálózati hozzáférését használva töltik le a zeneszámokat, filmeket, és egyéb, szerzői jogok által védett tartalmakat. A Websense szerint ez a törvénytelen aktivitás rohamosan terjed.

"Azok a társaságok, amelyek nem felügyelik megfelelően internethozzáférésük használatát, lehetővé teszik, hogy alkalmazottaik törvénysértést kövessenek el, és maguk is potenciális célpontjaivá válhatnak a jogsértési pereknek" - idézi a Websense Jennifer Kearns-től, a Brobeck, Phleger and Harrison brit jogi cég egyik ügyvédjétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybearBoy #9
    Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben? Eddig minden számát megvettem a lapnak, de mióta (néhány hónapja) van netem, azóta már nem veszem. Szóval mondd már el léci egy kicsit pontossabban, hogy mire is gondolsz.
    ByE
  • awender #8
    Mi az a kopirájt?
  • galocza #7
    mia mizérja?
  • Gabest #5
    mi az a pcguru? :)
  • Laci73 #3
    Igen, az én népszerűségi indexemen is növekednek.
    És ezért úgy fáj a szívem...
  • Yfel #1
    Nahat, vesztesre allnak a kopirájt cégek? Sose gondoltam volna... :)