Franczy

Pert nyert a Kazaa

A holland fellebbviteli bíróság csütörtökön ítéletet hirdetett Kazaa ügyben, mely ítélet többek közt kimondja, hogy az internetes szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég a jövőben is teljesen szabadon és büntetlenül terjesztheti azon amúgy rendkívül népszerű programját, mely a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy az interneten keresztül egymás között különböző zenei felvételeket és filmeket csereberéljenek. A Kazaa és a zenei felvételek jogi ügyeivel foglalkozó holland szervezet, a Buma Stemra peres ügyében elsőfokon tavaly novemberben hozott ítéletet a bíróság, amikor is a mostani határozattal ellentétben még a Buma Stemra került ki győztesen a "csatából".

A hanglemezipari cégek és filmstúdiók képviselői a Kazaa ügy tavalyi és idei bírósági tárgyalásain is azt indítványozták, hogy a bírói testület ítélje el a Kazaa működését, mondván, hogy a cég interneten keresztüli zene- és videofájl cserebere szolgáltatása törvénybe ütközik, és nem kis mértékben károsítja az érintett kiadókat és stúdiókat. A Buma Stemra képviselői ezenkívül töbször utaltak arra, hogy idővel a helyzet csak romlani fog, ugyanis jelenleg az a tendencia, hogy világszerte egyre többen rendelkeznek valamilyen broadband, azaz szélessávú internet eléréssel, ami a felhasználók számára jelentős mértékben megkönnyíti a kalózkodást. Nem titok, hogy az amszterdami fellebbviteli bíróságtól a szakma azt várta, hogy megerősíti az ügyben novemberben született elsőfokú ítéletet, és kimondja a Kazaa bűnösségét, azonban erre végül is nem került sor. A holland bírói testület ugyanis mostani ítéletében kimondta, hogy a Kazaa semmiképpen sem tehető felelőssé azért, mert egyes egyének visszaélnek a Kazaa szoftverének tudásával, és annak segítségével esetlegesen szerzői jogvédelem alá tartozó szoftvereket, képeket, zenéket, vagy filmeket töltenek le az interneten keresztül.

Mindannyiunkat megdöbbentett az ítélet, mely nem számunkra, hanem a Kazaa számára kedvez - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Buma Stemra szóvivője, aki sietett hozzátenni, hogy a szervezet az ítélettel koránt sincs megelégedve, ezért az ügyet a legfelsőbb bíróság elé kívánják tárni. Ez óriási győzelmet jelent nemcsak a cégünk, hanem az egész technológiai szektor számára - nyilatkozta a másik fél, azaz a Kazaa svéd alapítója, Niklas Zennstrom, majd hozzátette, hogy a mostani határozat sajnos túl későn született meg, ugyanis a Kazaa a tavalyi lesújtó ítéletet követően főbb érdekeltségeit már eladta egy ausztrál cégnek, a Sharman Networks-nek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caballero #13
    Ja, ezt már én is fölfedeztem, de én se tudok róluk semmit.
  • galocza #12
    annyi történt, hogy a kazaa és a grokster új verziót adott ki a kliensből, amit nem támogatott a régi (1.3x) morpheus - magyarul kihagyták a buliból, az 1.3mal nem lehetett fellépni. eléggé szétesett a hálózat, gondok voltak az új kliensekkel is. majd a morpheus kijött egy preview edition nevű dologgal ami nem más mint 1 gnutella kliens. én mostanság grokstert használok, a hibákat kijavították + nagyon korrekt supportja van és a hálózat is újraszervezte magát. több felhasználó, összméretre több stuff, viszont számra kevesebb file van most mint a morpheusos időkben.
    ja, van valami új 3. kliens is amiről nem tudok semmit, ha valaki igen, világosítson fel: egy rakás user name@fileshare azonosítóval szerepel...
  • Inquisitor #11
    Na ebből látszik, hogy sűrűn használom :)
    Mindegy most ezt használjuk, én annyira nem figyeltem a vátást, bár feltünt a kevesebb stuff :(
  • galocza #10
    újra él a morpheus?!?
    én azt használtam, no spyware, csakhogy 1 hónappal ezelőtt befuccsoltak. az új kliens gnutella kliens lett. van újra a kazaa/grokster/fileshare-rendszerhez kapcsolódó morpheus?
  • CybearBoy #6
    Kazaaban be lehet állítani, hogy pl csak magyar userek adatai között keressen? Mert én egyszer kipróbáltam, de amiket sikerült találnom vele, azok nem jöttek vmi gyorsan, pedig kábelnetem van.
  • b #4
    akkor folytatódhat a warezelés. immár legálisan.
  • skorpio7 #2
    Tudjátok mit jelent ez ?!
    A RIAA ezzel akkora arculcapást kapott , hogy az még csak na !!! Tényleg volt értelme eltiporni a Napstert , íme az eredmény !
    Mégis igaz a mondás "...az nevet , aki legutoljára nevet..." . :)))
  • Laci73 #1
    Én használom :))))))