Franczy

Az Intelnek 300 millió dollár kártérítést kell fizetnie

Az Intel beleegyezett abba, hogy legalább 300 millió dollárt fizet az Intergraph-nak, ily módon vetve véget egy immár több éve húzódó bírósági pereskedésnek - áll a két cég által az üggyel kapcsolatban közösen kiadott nyilatkozatban. A két cég között hétfőn létrejött megállapodás értelmében az Intel 300 millió dollárt utal át az Intergraph számlájára, így pedig véget ér az a több éves pereskedés, melyben a felperes Intergraph azzal vádolta meg az Intelt, hogy az a Pentium sorozatba tartozó processzorai esetében olyan technológiákat használt fel, melyek szabadalmi jogai a Huntsville-i (Alabama) székhelyű Intergraph tulajdonában vannak. Az Intel ezenkívül abba is beleegyezett, hogy 150 millió dollárt fizet az Intregraph-nak, amennyiben egy másik, az Intel Itanium processzorokkal kapcsolatos bírósági perből az Intergraph kerül majd ki győztesen, sőt a chipgyártó újabb 100 millió dollárt fizet az Intergraph-nak, amennyiben az üggyel kapcsolatban a fellebviteli bíróság is az Intergraph-ot hozná ki győztesen. Erről Chuck Mulloy, az Intel szóvivője számolt be a sajtó képviselőinek.

A mostanság elsősorban a különböző szolgáltatásokra és szoftverekre fókuszáló Intergraph korábban jelentős erőkkel volt jelen a hardverpiacon, és - mint az ismeretes - az Intergraph a '80-as évek végén, a '90-es évek elején legyártotta Clipper nevű processzorát, mely később a cég munkaállomásaiban jutott fontos szerephez. Az Intergraph nem sokkal később, egész pontosan 1993-ban úgy döntött, hogy elveti a Clipper projektet, és ettől az évtől kezdve az Intergraph már Intel chipeket használt munkaállomásai esetében. Mindenesete az Intergraph időben gondoskodott az említett Clipper processzor esetében használatos különböző technológiák szabadalmaztatásáról, így később ez lett az Intellel való pereskedés alappillére, ugyanis az Intergraph azt állította, hogy az Intel a Pentium processzorok esetében több olyan megoldást is alkalmazott, melynek szabadalmi jogai az Intergraph tulajdonában vannak.

A két cég között most létrejött megállapodás egy immár több mint négy éve folyó bírósági tárgyalássorozatnak vetett véget. Az Intergraph 1997 novemberében perelte be az Intelt, mondván, hogy a chipgyártó egyrészt megsértette az Intergraph szabadalmi jogait, másrészt pedig megszegett több állami és trösztellenes törvényt. A szövetségi bíróság a trösztellenes törvény megsértésével kapcsolatos vádakat nem tartotta megalapozottnak, sőt később a szabadalmi jogsértéssel kapcsolatos vádakat is elvetette, azonban ezt követően a fellebbviteli bíróság ez utóbbi vádaknak újfent helyet adott. Az Intergraph egyébként a per kezdetekor azt állította, hogy az Intel mintegy 2,2 milliárd dollárnyi kárt okozott neki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!