Franczy

Ismét a Windows XP gépigényéről

Most, hogy a Microsoft újgenerációs operációs rendszere, a Windows XP hamarosan megjelenik, a szakértők újfent vitába szálltak egymással a szoftver gépigényét illetően. A vélemények ezügyben nagyon különbözőek, hiszen míg az egyik szakértő azt állítja, hogy a Windows XP gépigénye rendkívül magas, addig más vélemények szerint az új operációs rendszer a régebbi konfigurációkon is jól érzi magát.

Jim Allchin, a Microsoft alelnöke például úgy vélekedik, hogy az 1999 karácsonya után vásárolt személyi számítógépek teljesítménye bőven elegendő ahhoz, hogy Windows XP-t használjanak rajta a felhasználók. Szakértők szerint a Microsoft ezen hivatalosnak tekinthető álláspontja túl optimista, ugyanis igaz, hogy az említett, '99 utáni számítógépek szinte mindegyikén fut a Windows XP, a felhasználók azonban bizonyos esetekben meglepődhetnek az új operációs rendszer gépigényét illetően.

"Úgy gondolom, hogy a Windows XP gépigénye olyan magas, hogy a régebbi számítógépekkel rendelkező felhasználóknak új hardverek után kell nézniük. Elképesztő, hogy az elmúlt időkben mennyire megnövekedett a számítógépek teljesítménye, hiszen például, ha a Windows XP-vel gyárilag ellátott konfigurációkat tekintjük, teljesen átlagosnak nevezhető egy olyan gép, melyben 256 MB memória és 60 GB-os merevlemez van" - nyilatkozta Toni Duboise, az ARS cég szakértője.


Már a gyártósoron a Windows XP

A memória tekintetében egyébként a Microsoft legalább 128 MB-ot javasol a Windows XP-nek, ezzel szemben a legtöbb független szakértő ennek a dupláját, azaz 256 MB-ot tart szükségesnek a kielégítő működéshez. Szerencsére a memóriamodulok ára manapság rendkívül alacsony, így még a szűkebb pénztárcájú felhasználóknak sem jelenthet gondot pár száz MB extra memória beszerzése. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy nagy különbség van aközött, hogy egy PC-n elindul a Windows XP, és aközött, hogy a Windows XP nagy teljesítményigényű szolgáltatásai, valamint egyéb szoftverek is megfelelő sebességgel futnak. Amennyiben ilyen megfontolásokat veszünk figyelembe, akkor mindkét félnek igaza lehet, vagyis a Windows XP általános hardverigényéről elég nehéz beszélni, hiszen minden attól függ, hogy az ember mire szeretné használni a számítógépét, illetve az operációs rendszerét.

A szakértők egyébként a Windows XP minimális processzorigényét is megkérdőjelezik, ugyanis szerintük a Microsoft által javasolt 300 MHz-es chipek teljesítménye manapság már nem elegendő, ami azt jelenti, hogy szerintük, aki a Windows XP-vel szeretne foglalkozni, jobban teszi, ha beszerez egy legalább 600-800 MHz-es processzort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CsabiDuke #59
    Nekem az 1 giga rammal, és a 3 giga intel(nem cerka) procival már tökéletesen fut, akadás nélkül. Amit itt leírnak gépigényeket, nem is gondolnám hogy valaha is elment rajtuk...
  • Scooter #53
    Ugyanolyan szar lesz mint a többi Windows :)
    Akármennyi memória lesz benne akkor is baromi lassú lesz egy ido után.
  • item #49
    Egy gondom van vele, hogy néha beugrik az a bizonyos kékablak !! Sajnos megmaradt !! IRQ hibát irogat! De csak ha netezek akkor fordul elő!
    Ha valaki tudja mitől van irjon ide ! ABIT ST6 Celeron 800 Ati Radeon 64 mb ddr vivo 256mb (2x128mb/133 mhz sdram) Yamaha Xwave6000 hangk.30GB ATA100 Quantum, 15GB ATA66 Quantum Yamaha CDRW 8/4/24 Creative DVD 5x .KÉRDÉS ! :miért akad win2000 és XP alatt ez: "intel(R)82801BA/BAM SMBus Controller - 2443"
    Elnézést a sok szövegért ! HA VALAKI TUDJA AKKOR IRJON ! (köszönöm)...
  • Csacsis #48
    Windows? Akkor már jó nem lehet.
    "Úriember az, aki nem beszél a windowsról, pedig tudna!"
  • Ivan_Ho #46
    Aktivált már valaki XP-t?
  • Garfield #43
    Csomóan sírnak, hogy de hát olyan szép a win95, Win98, minek egy hardverzabáló OS?

    Idézet a "Soul Reaver 2 a következő hónapban" c. cikkből: Az eltelt időben izmosodtak a gépek, és eddig megvalósíthatatlan dolgokra is lehetőségünk nyílt.

    Ezért. Lehet, hogy a Win95 vígan elrohangált egy Pentium 200-ason, Celeronért meg már kezet is csókolt, de a mai gépeket az életben nem használja ki.
    A flúgos netszolgáltatóm révén hálókártya-meghajtók miatt rá vagyok kényszerítve a Win98-ra (remélem, már nem sokáig), de annyira nem bírtam, hogy normálisabb munkához feltettem a Win2k-t. Hát, a teljesítmény tekintetében ég és föld. Tudom jól, hogy van különbség a két Win-vonal között. De van különbség a hardverkihasználás terén is: miért van az, hogy a Win2k-val sokkal több mindent tudok csinálni sokkal gyorsabban, mint a Win98 alatt?
  • A-Tom #39
    A Compatibilityvel má szaroztam, pár játékon télleg javított, de jópáron nem.
    Ami röhej: a Microsoft Age of Empires 2 sem akar menni :-))
  • kowajano #36
    fos ez az XP én az uristenért nem birtam feltelepiteni
  • Bekomman #35
    Ciki
  • item #30
    BUILD: 2600 Corporate Edition... Sirály..