JohnnyCage

Az AMD sikertelen a nagyvállalatok körében

Bár az AMD azon általános célja, hogy bejusson az üzleti PC szegmensbe sikeresnek mondható, azonabn a társaság Athlon és Duron processzorai továbbra sem népszerűek a nagyvállalatok körében.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) központú processzorgyártó a közelmúltban komoly célokat tűzött ki maga elé az üzleti célú PC-k szegmensében. Az Intel rivális AMD processzorai leginkább az otthoni felhasználók körében népszerűek, a gyártó termékei sosem voltak közkedveltek a vállalati szegmensben.

Az AMD azonban elhatározta, hogy bejuttatja chipjeit a vállalati szegmensbe, ami részben sikerrel is járt. Az elemzők szerint az Athlon és Duron processzorok viszonylag nagy, 20%-os részesedést értek el az üzleti szegmensben. Mindez azonban elsősorban a kormány és önkormányzati szervekben, oktatási intézményekben, és kisebb cégek körében elért sikereknek köszönhető. A társaságnak ezidáig nem sikerült bejutni a nagyobb vállalatok piacára, ahol az AMD processzorok részesedése alig 1% körül mozog.

Az AMD-t minden bizonnyal kellemetlenül érintette az IBM napokban tett bejelentése, miszerint leállítja az AMD-alapú NetVista PC család amerikai és európai forgalmazását. A "Kék Óriás" valójában már 1999-ben elkezdett kivonulni a fogyasztói, azaz magánfelhasználóknak szánt PC-k piacáról, és a mostani lépés is ezen terv része. Az AMD számára mindez azonban eggyel kevesebb partnercéget jelent.

Az elemzők szerint az AMD számára az lenne a siker felé vezető út, ha a nagy OEM számítógépgyártók, mint a Dell, Compaq, HP, IBM, Gateway az üzleti rendszereikbe is felhasználnák az AMD processzorokat. Mindez az átállás azonban jelentős költségeket emésztene fel, amely a jelenlegi gazdasági helyzetben nem várható. Kevin Knox, az AMD üzleti rendszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója elmonda, hogy a társaság az első negyedévben minden üzleti szegmensben növelte piaci részesedését. "Ahol továbbra is maximális erőbedobással dolgozunk, de egyelőre kevés eredménnyel, az a nagyvállalati piac" - mondta az AMD vezető.

Nathan Brookwood, az Insight64 vezető elemzője szerint idő kérdése, és a nagy nevek is csatlakoznak a duálprocesszoros AMD Athlon MP rendszerek támogatóihoz, amely a nagyvállalati piac nagyteljesítményű munkaállomás és szerver szegmensére készült. "Hosszú évekig az AMD csak Intel kompatibilis rendszereket készített, amelyek alacsonyabb áron kisebb teljesítményre voltak képesek. Az Athlon két évvel ezelőtti bevezetésével az AMD versenyképessé vált a teljesítmény területén az Intellel. Ahogy az Intel a közelmúltban emelte a CPU-k teljesítményét, az AMD lépést tudott tartani. Immár elmúltak azok az idők, amikor az AMD olcsó, de az Intel változatoknál kisebb teljesítményű processzorokat gyártott, ami rendben volt az otthoni felhasználók számára, de elfogadhatatlan volt a vállalati szegmensben."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #18
    ja. csak az intel már régen lekésett arrólm, hogy az AMDt megvegye, mert miközben az AMD növexik és gyárakat épít, az intel 5000resével dobálja a kedves alkalmazottakat, meg 10000resével a hibás procikat...
    és az MP is palomino magos, de az MP és az athlon 4 nem azonos. az MPnek nagy a CACHE-e, az athlon 4nek nem lesz akkora. ugyan az lesz a különbség, mint a PIII-PIIIXEON procik között.
  • ixyon #8
    ja. ez a cikk athlon MPről szól, ami nem palomino magos, cak bazinagy a cache memória benne, meg 1 kicsit átalakították. de a palomino már télleg tudni fogja az SSEt,meg amúgyis azonos órjalen 15%al gyorsabblesz, meg 20%al kevesebb hő... meg utána jön majd a .13mas, meg az SOIs verzió::) mind ugyanabba az alaplapba, csak közben 2*akkora frekvenciával, meg tovább növelhető(nem muszáj, ezért jók lesznek a régi lapok is) FSBvel:)
  • skorpio7 #5
    Go !
    Nem ártana , ha még figyelmesebben olvasnád el , amit idéztem a HWSW-ről !
    De mégjobb lenne , ha estleg más cikket is olvasnál , mert akkor azt is tudnád , hogy az RDRAM-os megoldással az Intel rossz lóra tett .
    Túlságosan drága az ilyen memória és ezért mostmár minden memóriagyártó átáll a DDR-SDRAM gyártásra .
    Ezért is kénytelen kihozni az i845 chipset-et , ami támogatja ezt a memóriafajtát .
    Ha esetleg tényleg olvasnád is az egyes teszteket , akkor látnád , hogy az ezzel a memóriával szerelt leendő rendszerekben ez a P4-es előny is elveszik .
    Szóval ha akarsz egy lassabb , drágább és egészében véve egy rosszabb gépet venni , akkor ajánlom neked a P4-gyel szerelt rendszereket .
    Kívánom neked , hogy költsél rá minnél többet , hogy elérd egy AMD-vel szerelt rendszer teljesítményét .
  • shabba #4
    És hamarosan itt a 1.5Ghz-es MP, ami 25%-os teljesítménynövekedést hoz. Még jobban nő az előny az AMD javára.

    Végigolvastam az AcesHardware cikket, de legjobban a PIII és PIV különbségeken mosolyogtam. Pl. a Maya tesztben a dual PIV 1.7Ghz Xeon rendszer 17%-al veri a dual PIII 1Ghz-es rendszert. Nem nagy fejlődés. valmit csinálnia kelle már az Intelnek. A 0.18-as PIV-ben csak a fele FPU rendszert építtették bele mint akartak, és még egy csomó mindent kihagytak belőle, azzal az indokkal hogy túl nagy lesz a magméret. Most hogy áttérnek 0.13-ra nem ártana ha visszatérnének az eredeti tervekhez. De nem teszik. No comment.
  • An-Dee #3
    GO te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak vak?
    idézet skorpióto:
    az Intel processzorai az AMD legújabb termékét kizárólag az mp3-dekódolás és videokódolás során képesek maguk mögé utasítani -- mely feladatoknál igen hasznos ezek 3,2 Gbyte/sec-os átviteli sebességet nyújtó RDRAM memóriainterfésze.

    Szóval az mpeg kodolásnál ö se mondott mást.
    Egyébknt meg a felsorolt programok inkább döntőek mint egy mpeg kodolás.
  • skorpio7 #1
    Vajh miért ???
    De itt egy jó kis cikk , hogy miért is nagy marhák , ha nem AMD-t használnak .

    HWSW
    "... Angol legenda: Athlon MP- és Intel Xeon-alapú munkaállomások tesztje
    22:07 (Írta: Erasmus)
    Az általában minden elfogultságtól mentes Ace's Hardware oldalain jelent meg egy rendkívül tanulságos, gigantikus teszt, melyben a szerző három Pentium 4 Xeon 1,7 GHz és egy Athlon MP 1,2 GHz processzorokkal felszerelt duálprocesszoros munkaállomás teljesítményét hasonlította össze a legkülönfélébb processzorizzasztó alkalmazások futtatása során. Az AMD és Intel platformokban rejlő potenciálra kihegyezett összehasonlításban a következő programokkal gyötörték a rendszereket:
    Maya
    3D Studio Max
    Truespace
    Cinema 4D
    AutoCAD 2000
    Microstation
    MP3 Encoding
    Video Encoding
    Visual C++
    KribiBench
    DIEP
    ScienceMark
    Íme egy részlet a konklúzióból:
    Legyünk őszinték: a Pentium 4 Xeon még 1,7 GHz-en sem képes igazán felvenni a versenyt a kategóriákkal olcsóbb 1,2 GHz-es Athlon MP-vel. Az SSE és a hardveres prefetch alkalmazása révén korábban a Pentium 4 1,5 GHz-es processzor egyes tesztprogramokban gyorsabbnak bizonyult. Ám amióta az új Athlon is tartalmazza ezeket a kiegészítéseket, az Intel processzorai az AMD legújabb termékét kizárólag az mp3-dekódolás és videokódolás során képesek maguk mögé utasítani -- mely feladatoknál igen hasznos ezek 3,2 Gbyte/sec-os átviteli sebességet nyújtó RDRAM memóriainterfésze.
    Igen sajnálatos, hogy a legnagyobb OEM-ek még nem álltak a duálprocesszoros Athlon platform mellé. Különösen áll ez a CAD és Content Creation piacokra, melyeknek igen jó szolgálatot tehetne egy olyan platform, amely akár 30%-kal gyorsabb, és ár tekintetében pedig nehezen alulmúlható.
    A teljes angol nyelvű cikk itt olvasható.