JohnnyCage

Az Intel állvahagyja az AMD-t?

A chipóriás Intel vezetői kedden ismét hosszas beszámolót tartottak a társaság közeljövőt illető terveiről, amelyek között az első helyeken a Pentium 4 általánossá tétele, valamint az AMD processzorok órajelbeli állvahagyása szerepel.

Az már persze egy egészen más kérdés, hogy mire képes a processzor valójában...

Az elemzőknek rendezett Bancorp Piper Jaffray konferencián Anand Chandrasekher, az Intel architektúra csoportjának elnökhelyettese hivatalosan is bejelentette azt, amit már korábban is hallani lehetett, vagyis, hogy az Intel még augusztusban kiadja a 2 GHz-es Pentium 4 CPU-t, a korábbi, lassabb változatok árának drasztikus, akár 55%-ot is elérő csökkentésével pedig komoly nyomást gyakorol a konkurens AMD-re.

Chandrasekher szerint az Intel el fogja érni, hogy a Pentium 4 processzor legyen az általános PC processzor, ehhez pedig az új gyártási eljárás, az árcsökkentések, és az olcsó SDRAM-ok alkalmazását lehetővé tévő Brookdale (i845) chipset segíti majd. Mindez nagyjából annyit jelent, hogy a 800-1200 dollár közötti gépekbe a 900-1000 MHz-es Pentium III CPU-k helyett az 1,5-1,6 GHz-es Pentium 4-esek kerülnek. Az Intel vezető szerint ez "a konkurencia elsöprését fogja jelenteni". "A mostani negyedév végére 500 MHz-es előnyünk lesz" az AMD leggyorsabb chipjével szemben, mondta. "Terveink szerint ezt az előnyt a jövőben tartani is fogjuk."

Bár Chandrasekher egyszer sem említette név szerint, nyilvánvaló, hogy az AMD Athlon "elsöpréséről" van szó. Az Intel jelenlegi leggyorsabb, 1,8 GHz-es Pentium 4 processzora 400 MHz-cel magasabb órajelen üzemel, mint a leggyorsabb AMD Athlon. A negyedév végére a 2 GHz-es Pentium 4 és az addigra megjelenő 1,5 GHz-es AMD Athlon között már 500 MHz különbség lesz.

A Pentium 4 órajelbeli előnyének azonban csak marketing szempontokból van előnye. Az elemzők szerint az AMD két okból sem fog lemaradni: az egyik a tesztekben és valós alkalmazásokban mutatott igen jó eredmény, a másik pedig az, hogy ugyebár az órajel különbség csak azonos típusú processzorok esetében bír valódi jelentőséggel.

Chandrasekher azt nem kívánta kommentálni, hogy az árcsökkentések hírére miért esett le hirtelen az Intel részvények árfolyama. "Ez tulajdonképpen nem is hír" - mondta az Intel vezető, utalva arra, hogy a várható árcsökkentésekről nagyvonalakban már korábban is beszámolt az óriáscég.

Chandrasekher szerint a költséghatékony Celeron vonal az új Tualatin maggal szintén nagy nyomást fog gyakorolni a konkurencia hasonló processzorára. A vezető szerint az év végefelé már az 1,2 GHz-es változat is a boltokban lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #87
    Igen
  • skorpio7 #76
    HCGamer-Idézet
    2001/03/19 20:36 - ePtOn
    Athlon 1.33GHz vs Pentium 4 1.7GHz

    Egy kis TESZT-re bukkantam egy külföldi oldalon, ahol az Intel Pentium 4 legnagyobb, 1.7GHz-es processzorát, a nem igazán egy súlycsoportba tartozó AMD Athlon 1.33GHz-es processzorral hasonlították össze egy halom program alatt. A játék, Internet és egyéb rendszer tesztek alatt az AMD Athlon annak ellenére, hogy alacsonyabb órajelen működik, összességében jobban teljesített, mint az Intel jelenlegi zászlóshajója, mivel a P4 igazából csak a Quake III alatt tudott puposkodni…

    Ajánlom minden nagyeszű INTEL-esnek , hogy alaposaN NÉZZE MEG EZT A TESZTET !!!
    Ennyit ér a 400-500 MHz előnyötök - SEMMIT !!!
  • Laalee #63
    intel érzi hogy jelen pillanatban komoly versenytarsa akadt a szar processzora miatt p4 és a sorozatos ballépései miatt pl rambus. most probalja elhitetni az atlag felhasznaloval hogy semmi baj sincsen, és ez az egesz a reklamon mullik, es az intel lenyegesen tőkerősebb, igy tobb penz marad a reklamra...

    reszemrol otthon amd hanalok amiota kijott a k6-2 most athlon van. itt most egy p3 866 os van. és azt kell mondanom hogy ez is nagyon jo processzor. teljesitmenyben egyaltalan nem lasabb mint a TB csak kb 2* annyiba kerul ha nem többe... es ha az en penzemen mulna bizony nem ezt vennem...
  • skorpio7 #53
    2001/08/07 23:29 - McEmru
    Hammert már kalapácsolják?

    A Vanshardware.com információi szerint az AMD következő generációs, K8 SOI (Hammer kódnéven is emlegetett) processzoriaiból nemsokára legördülnek az első teszt darabok a drezdai gyár gépsorairól. A 64 bites, 0.13µ eljárással készülő AMD újdonság a cég útiterve szerint várhatóan csak 2002 második felében kerül majd piacra, de persze az is lehet az AMD felgyorsítja majd 64 bites CPU-jának piacra jutási folyamatát, amivel valószínűleg igen betesz az Intel arcájába.

    Nesze neked INTEL ! :)))
  • narumon #43
    "Figyu! Ha animaciora hasznalod a geped, akkora munkara hasznalod. Aki pedig munkara hasznalja annak van egy rakas penze gepre, szoval ne sirjon."

    És úgy látszik mégis van annyi esze hogy az olcsóbb AMD vegye, mert 3Dben jelenleg verhetetlen!
  • yurii #36
    nálam 2 P3-mas zakatol 1ghz körül, év végén tervezek P4-re váltani. A procikkal semmi gond, a winfos szarakodik néha. AMD? Csak annyit, hogy komolytalan. Játékra jobb, mint a Pentium, de nekem elsősorban nem arra kell.
    (morrison veled vagyok :o)

    Üdv: yurii
  • Coine #33
    Minek kell megint a semmiről vitatkozni, olcsón a procit és ez a lényeg, utánna meg azt veszel amit akarsz, TISZTA HÜLYÉK VAGYTOK, whazzegh !
  • shabba #26
    Már most is lehet kapni AMD Palonimo MP-t M*****d-nál 75e+faért. Van hozzá IWill duál alaplap is 150+faért. Biztos jó teljesítmény nyújt egy ilyen rendszer, de 300e+fa azért egy kicsit durva.

    Az árverseny meg csak nekünk jó, az Intelnek meg csipkednie kelle magát. Jöhetne már a socket478-as 0.13-as P4-eseivel, mert a jelenlegi kinálat nem igazán életképes.