Franczy

Az IBM beszünteti az AMD processzoros PC-k amerikai forgalmazását

Miközben a mikroprocesszorok piacán egyre komolyabb konkurenciaharc van kialakulóban, a világ egyik legnagyobb, számítógépek gyártásával foglalkozó cége, az IBM szépen csöndben bejelentette, hogy az amerikai piacon ezentúl nem hoz forgalomba AMD processzoros konfigurációkat.

Ez nem jelenti azt, hogy az IBM a jövőben teljesen felhagyna az AMD-s rendszerek forgalmazásával, hiszen az ázsiai piacon az IBM továbbra is nagy hangsúlyt kíván fektetni az ilyen számítógépekre, azonban tény, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában ezentúl már nem lehet majd olyan IBM gyártmányú asztali számítógépekhez jutni, melyekben AMD Duron, vagy AMD Athlon processzor üzemel. Az IBM szóvivője az üggyel kapcsolatban azt is elmondta, hogy az AMD processzoros IBM számítógépek európai marketing- és reklámköltségeit is megnyirbálják majd a közeljövőben.

A közelmúltban az IBM a másik két nagyobb számítógépgyártó cégtől, a Compaq Computertől és a Hewlett-Packardtól eltérően nem csinált túl nagy felhajtást az AMD processzorokkal szerelt saját számítógépei körül, mely piaci stratégia sokak számára érthetetlen, hiszen kétségtelen, hogy az AMD processzorok az elmúlt időkben világszerte egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, vagyis egy kis marketing munkával az IBM akár jelentős mértékben is növelhette volna AMD-s eladásait. Az IBM az Egyesült Államokban egyébként tavaly szeptember óta forgalmazott különböző frekvenciájú AMD Duron, illetve AMD Athlon processzorokkal szerelt számítógépeket. Említésre méltó, hogy Kanadában mindössze két AMD processzoros IBM konfigurációt lehetett kapni egészen mostanáig, ezután pedig - amint azt már említettem - egyet sem lehet majd.


Szakértők szerint az AMD számára óriási dolgot jelentett, hogy az IBM korábban bejelentette, hogy piacra kíván dobni AMD processzoros számítógépeket is, hiszen az IBM arról volt közismert, hogy kizárólag Intel processzorokkal szállítja PC-it. Az AMD öröme azonban ezek szerint nem tarthatott túl sokáig.

Az AMD szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az AMD a világ más részein az IBM mostani bejelentését követően is szeretne szoros együttműködést folytatni a Big Blue-val. A szóvivő szerint az AMD-t egyáltalán nem keserítette el az IBM mostani lépése, és a Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű cég továbbra is azon lesz majd, hogy nagyteljesítményű processzorai révén újabbnál újabb partnereket találjon magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • l3alF1aKe #9
    szvsz tökmindegy mivel szereli a gépeit az ibm, mert én ugysem fogok olyan gépet venni.-)
    Magyar felhasználó (otthoni) ugyis maga rakja össze a gépét, és ha kicsit is ért hozzá, akkor nem csak a számok tükrében teszi ezt.
    Buy
  • ixyon #7
    na szerintem is az intelnek van benne a keze... leuet, hogy az IBM kap mongyuk 15% kedvezményt a procikból, ha USAban nem arulja csak azv övéit.de hát ott amúgysem nagyon ment... na mind1
  • narumon #5
    "Talán egyre több gyártó jön rá, hogy mégsem annyira fenékig tejfel az olcsó proci"

    Vagy egyre több gyártónak mondja az intel hogy nem fenékig tejföl a szerverpiac.