JohnnyCage

Az év végére várhatók az ATI és nVidia chipsetek

A közeljövőben mindkét vezető grafikus chipgyártó be szeretne lépni az alaplapi chipkészletek piacára. A gyártók chipkészletei a negyedik negyedévre várhatók, sikerük azonban sokak szerint meglehetősen kétes.

A legfrissebb hírek szerint mind az nVidia nForce chipkészletének, mind az ATI Technologies A3 chipjének megérkeztek a mintapéldányai a nagyobb alaplapgyártó cégekhez. A tömegtermelés azonban csak a harmadik negyedév végén, vagy a negyedik negyedév elején kezdődik meg, így nem biztos, hogy az új chipkészleteket alkalmazó alaplapok még az éven megjelennek.

A chipsetek elterjedése azonban az elemzők szerint könnyen akadályba ütközhet a magas ár miatt. Mivel az integrált grafikus chipsetek általában az olcsóbb gépekbe kerülnek, az nVidia nForce chipek 40-50 dolláros ára könnyen gátat szabhat elterjedésének. Bár az ATI A3 chipjének ára egyelőre ismeretlen, várhatóan nem, vagy nem sokkal lesz olcsóbb, mint az nForce. Az nVidia nem kapott chipset licenszt az Inteltől az új Pentium 4-es processzorhoz. Az Intel vezetők elmondása szerint ennek oka hasonló: a chipóriás szerint egy ilyen drága integrált grafikus chipsetre nincs szükség a piacon. Az nVidia-val ellenben az ATI-nak van Pentium 4 chipset licensze, a társaság a hírek szerint azonban még nagyon messze áll az A3 kiadásától.

Az újalaplapok megjelenése a negyedik negyedév előtt semmiképp nem várható, de az elemzők úgy vélik, a rendszerekkel ezután is leginkább az olyan OEM gyártók gépeiben lehet majd találkozni, mint a Compaq és a Dell, mivel a felhasználók minden bizonnyal nem akarnak majd igen drága, integrált grafikus maggal ellátott alaplapot venni. A várható, méréskelt érdeklődés miatt több alaplapgyártó is valószínűleg csak konkrét rendelésre fog ATI A3, illetve nVidia nForce-alapú alaplapot gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #15
    Akkor az vesz bele nagyobb VGA kártyát, merthogy pont ez miatt van rajta az AGP port...
    Mivel az nforce most jön ki igy nem hiszem hogy valaki hirtelen 5-ös Athlont vágna bele...
  • ixyon #14
    hát azért annyira nem is erős... ha már valaki 14.es vagy mire kijön a.5-ös thlont vesz hozzá, mert a nagy szorzó miatt azok fogják tudni kihasználni csak majd a LSMAt, annak már édeskevés 1 GF2GTS teljesítménye...
  • narumon #12
    Ezzel a cikkel nem értek egyet. A kész alaplapok 200$-ba fognak kerülni ami 55e Ft. Ennyi pénzért kapsz egy olyan alaplapot, ami az AMD-hez jelenleg a leggyorsabb alaplap (nem is kicsivel) plusz kapsz egy hangkártyát, plusz adnak egy Geforce2MX400 szintű VGA kártyát, plusz akad benne egy hálókártya is (bár ez utóbbi szerintem nem túl fontos). Ha ezeket összeveted akkor szerintem egyáltalán nem drága, a mostani márkás AMD alaplapok is 32-36 között vannak nettoba, és azok feleannyit sem tudnak mint az nforce fog.
    Az Intel meg fosik ez egyértelmű. Mivel az ő közeljövőben megjelenő alaplapja is ezen az áron fog kb debütálni (mindenfajta normális integrálás nélkül), egyértelmű, hogy azt csak az intel fanok vennék meg, mivel az is lassabb lenne mint az nforce... na ennyi az én véleményem. Én most várok az alaplapcserével amig kijön az nforce ;)
  • ixyon #8
    azért annyira nem kell leírni azt az MXet, ami most ebben bennelesz. a teljesítménye a GTS-el van 1 szinten, néhol még gyorsabb is. ha valaki ért a témához, az tuggya, miért,(nem AGP, hanem HyperTr... 128bites DDR memokezelés LSMA következő adatot becslő rész, aminek nemtom a nevét) tehát a GTSekkel van 1 szinten, csak sok helyen gyorsabb.
  • Coine #7
    Nekem KÁRTYÁS GF3 Mx vagy az arra megjelenő Ati válaszkártya fog kelleni :)
  • Lez #6
    Igazad VOLT, de már nem így van.
    A GTS-ek ára is olyan alacsony, hogy MX-et már nem nagyon érdemes venni. Év végére még inkább így lesz. Nekem ugyan nem kéne akkor integrált MX. Pedig csak GF 1-em van. Külön kártyán még elmegy, de hogy vegyek egy drága alaplapot elavult cuccossal...
    Az Intel politikájának bírálatával egyet értek. Nem kéne már lassan őket is perbe fogni mint az MS-t? Szerintem már nagyon hasonló a piacpolitikájuk. nVidiának nem adnak licencet, ATI-nak meg igen? Ugyanolyan alaplapra? Ne jöjjenek nekem a mesével akkor, hogy szerintük nincs értelme ilyen alaplapnak. Különben is a licence eladás nekik csak haszonnal járna. Sőt még jobb is, ha aztán nem mennek ezek az alaplapok, mert akkor jobban veszik az ő saját chipsetjeit, tehát ha nem a saját chipsetjeit félti, illetve az AMD-s Hypertransportot akarja szívatni akkor nem tudom miért ne adná el a licencet. Ez viszont szemétség. De legalábbis nagyon hasonlít az MS helyzetére a Win+IE párosítással.
  • ixyon #4
    naja. van benne sok sok cucc, csak az ilyen agyonintegrált dolgok épp azt veszik el a PCtől, amivel végülis legyőzte(ne anyázatok, nézzetek eladási adatokat) a MACet, meg az amiga-t. a modularitást. minden benne van, és ha nekünk annál gyorsabb kell, akkor rá vagyunk baszva, mert hiába veszünk bele gyorsabbat, a másikat is kifizettük. meg hiába van benne hangkártya, meg videokártya, meg hálókártya, mert ha jól számolom, akkor ez eddig 1 chipben 3 D/A C. és ezek eléggé erősen interferálni fogják 1mást. pl. ha a hangkártyádat odateszed a videokártya mellé, és scrollozol, akkkor azt is meghallod. persze azok nem 1más mellé vannak kitalálva, de ez 1 létező probléma.
  • Coine #1
    Integrált az nem érdekel engem...
    Nekem a kártyák kellenek...

    Gf 3 MX és Ati xy válasz a a GF3 MX-re, na az fog érdekelni !!!