JohnnyCage

ATI chipes vezérlőket készíthetnek a videókártya-gyártók

[Register] A legfrissebb hírek szerint az ATI Technologies megnyitja kapuit a videókártyákat gyártó cégek számára. A társaság, amely ezidáig maga készítette chipjein alapuló videókártyákat, a jövőben más cégeknek is lehetőséget biztosít minderre.

A társaság bejelentése szerint a jövőben külső cégek is gyárthatnak majd olyan grafikus vezérlőket, amelyek ATI grafikus processzorokon alapulnak majd. Az ATI nagy konkurense, az nVidia mindezt eddig is lehetővé tette, mivel a cég nem rendelkezik kártyagyártó kapacitással.

Az ATI Technologies, amely a kezdetek óta maga gyártotta a chipjein alapuló videókártyákat, a jövőben az nVidia stratégiáját követi, és lehetőséget biztosít más cégeknek is arra, hogy ATI chipes grafikus vezérlőt gyártsanak. Az nVidia-val ellenben az ATI azonban továbbra is készíteni fog videókártyákat, a külső gyártók termékei pedig ezek mellett fognak megjelenni a piacon.

Az nVidia stratégiája megfelelően működik, mivel a cég kizárólag arra koncentrál, ami az erőssége, vagyis jelen esetben a chipgyártás, ráadásul nem kerül konkurenciaharcba a chipjét kártyákra építő külső cégekkel. Az ATI a problémák elkerülésének érdekében szigorú megkötéseket szab arról, hogy a külső társaságok kiknek és hogyan forgalmazhatják ATI chipes kártyáikat. A társaság maga a kiskereskedelemben fogja forgalmazni saját kártyáit, de emellett mind kártyáit, mind chipjeit kínálni fogja nagy OEM cégeknek is, mint például az Apple.

Az ATI minden bizonnyal arra számít, hogy a partnercégek alacsonyan tudják majd tartani a Rage és Radeon-alapú kártyák árait, hála a konkurenciaharcnak, valamint annak, hogy az elsősorban rendszerintegrátorok számára gyártott kártyák eladása egyszerűbb lesz, mint a magánfelhasználók számára forgalmazottaké.

Az ATI célja teljesen egyértelmű, a társaság növelni szeretné bevételét és piaci részesedését a PC grafikus processzorok terén, amelyre a cégnek jó esélye van, amennyiben a terv beválik. A siker azon múlhat, hogy az ATI-nak sikerül-e elkerülnie a konkurenciaharcot a partnercégekkel. A piac felosztása megfelelő megoldás lehet ugyan, de koránt sem biztos, hogy beválik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #17
    Nekem az Nvidia politikája nem tetszik, és habár most egy tnt2-m van, elég kicsi a valószínüsége hogy megint nvidiát veszek, elég egy bunkó cég.
  • ATi #16
    én már csak ilyen vagyok...
  • Bith #14
    Nagyon okos lépés!
    A 3dfx pont azért ment tönkre, mert ennek az ellentettjét csinálta.
    Az ATI okos.
  • kowajano #13
    simán megfogja verni
  • Dikkma #5
    Cool!
    Csak remélem a Powercolornak, a Butterfly-nak stb. nem adnak el chipet.
    Tudtátok, hogy nem az nVidia az első részesedésben?