JohnnyCage

Az ATI megerősítette a Radeon 2 ütemtervét

[Register] A 3D gyorsító grafikus processzorokat és videókártyákat gyártó ATI Technologies szerdán megerősítette a társaság hamarosan megjelenő, Radeon 2 grafikus chipjének kiadási ütemtervéről szóló információkat.

Az ATI Technologies, a világ egyik vezető grafikus processzorokat gyártó cége hivatalosan is megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint az R200 kódnevű grafikus chip, ismertebb nevén a Radeon 2 a nyár végén jelenik meg. A hírt azzal egyidőben közölte az ATI vezetése, hogy a társaság képviselői bejelentették, már jelenleg is mintegy 13-18 OEM számítógépgyártóval folynak az egyeztetések az ATI grafikus chipek notebookokba és asztali gépekbe való beépítéséről.

Ez az OEM számítógépgyártói piac a közelmúltban sokáig az ATI egyik erőssége volt, de az utóbbi mintegy egy évben a konkurens nVidia rendkívül aggresszív lépéseinek és sikeres termékeinek köszönhetően ebben a szegmensben is vezető pozícióba került. Az nVidia Corp. chipjei 1999. végén az asztali számítógépek körében mindössze 18% piaci részesedést értek el, de egy évvel később, 2000. végén ez a részesedés már 48% volt, ami óriási növekedés. Ugyanezen idő alatt az ATI piaci részesedése 35-ről 34%-ra csökkent, állítja a Jon Peddie Associates. A notebook piacon mindmáig az ATI Technologies a piacvezető.

Az nVidia Corp. piaci részesedésének növekedése leginkább a csődbejutott 3dfx, valamint a Matrox és az S3 rovására ment, de mindenesetre elgondolkoztató, hogy az ATI nem tudott a konkurenciaharc visszaeséséből előnyt kovácsolni. Az nVidia 2001-es új beszállítói szerződései ráadásul már leginkább az ATI rovására mentek. Ezek után nem meglepő, hogy a társaság megpróbál erősíteni az OEM gépek piacán. A 18 potenciális beszállítói megrendelés egyébként -ha sikerül megkötni- még az ATI jelenlegi processzoraira vonatkozna, nem a Radeon 2-re.

Az R200-as chip mintapéldányai heteken, sőt napokon belül várhatóak, de az sem kizárt, hogy a nagyobb társaságok már kaptak a Radeon 2-alapú videókártyák mintadarabjaiból. Az új chip sorozatgyártása a nyár végén indul be, az első Radeon 2 grafikus kártyák pedig szeptemberben kerülnek a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanya_ #9
    Nem ártana végre valami versenytárs a GF3-nak. Kilyöhetne előbb is mint szeptember.
  • kowajano #8
    talán nem tud elég kártyát gyártani az Ati szerintem ezért is adja ki más gyártoknak nehogy ugy járjon mint a 3dfx