JohnnyCage

A Rambus elveszítheti a Samsung jogdíjait

[EETimes] A richmondi (USA) bíróság múltheti döntése alapján az Infineon Technologies nem sértette meg a Rambus Inc. szabadalmait az SDRAM és DDR-SDRAM memóriák gyártásával. Az itélet fényében a DRAM piacvezető Samsung könnyen a Rambus ellen fordulhat.

A koreai elektronikai óriás Samsung, amely egyébként a világ legnagyobb DRAM-gyártója, a Micronnal, az Infineonnal és a Hyundai-jal ellenben hajlandó volt jogdíjat fizetni a cég által legyártott és eladott SDRAM és DDR-SDRAM memóriamodulok után. Az Infineon pergyőzelmével a DRAM-óriás Samsung azonban könnyen úgy dönthet, a jövőben nem fizet jogdíjat a Rambusnak, mivel a bíróság megállapította, hogy a Rambus efféle igényei nem is jogszerűek.

A Samsung, akárcsak a többi Rambussal együttműködő memóriagyártó 0,75%-os jogdíjat fizet minden eladott SDRAM árából, a DDR-SDRAM hasonló jogdíja pedig 3,5%. Az Infineon jogászai azonban olyan információk birtokába jutottak a Rambus - Infineon per nyomán, amely arra enged következtetni, hogy a Samsungnak joga van megtagadni a jogdíj fizetését abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy az alkalmazott szabadalmak nem tartoznak a Rambus birtokába.

A szakértők szerint az efféle szerződésekben általában szokott lenni hasonló záradék, amely a jogdíjat fizető cég érdekeit védi arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy a jogdíjkövetelés alaptalan. Ezek a szerződési pontok földrajzi területek alapján szét vannak választva, így a jelen bírósági döntés alapján az USA-ban eladott SDRAM és DDR-SDRAM memóriák után nem kellene fizetnie a Samsungnak. Mivel azonban a Rambus fellebbezett a bíróság itélete ellen, a Samsung kérdése egyelőre nyitott marad.

Pontosan egyelőre azt sem tudni, hogy a Samsung fel akarja-e mondani a szerződést a Rambus - Infineon per eredménye miatt, vagy sem. Annyi mindenesetre biztos, hogy amennyiben a Samsung visszamondja a jogdíjak fizetését, a Rambus komoly bevételkiesésre számíthat, mert a piacvezető Samsung óriási pénzeket hozott a Rambus konyhájára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #2
    [Reuters] A Los Altos-i székhelyű Rambus által indított peres eljárások tucatjaiban újabb fordulatot hozhat az Egyesült Államok szövetségi bíróságának tegnapi döntése, mely csalás vádjában bűnösnek találta és 3,5 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a céget a német Infieneon Technologies ellen folytatott perben. A végzés szerint a Rambus rosszhiszeműen nem hozta nyilvánosságra a memóriagyártó cégek számára azt a tényt, hogy az SDRAM-mal kapcsolatban számos szabadalmi kérelmet nyújtott be akkor, amikor a JEDEC már egy egységes szabvány kidolgozásán munkálkodott.
    A Rambus, mely kizárólag szabadalmi licencdíjakból tartja fenn magát, nem kívánta kommentálni a hírt. Képviselői csak annyit tettek hozzá, hogy a virginiai kerületi bíróságnál fognak fellebbezést benyújtani az elmarasztaló döntés ellen.

  • MuERTe #1
    hehe,ha télleg jogtalan a sarc akkor az addig kifizetett összegeket vissza lehet perelni kamatostul,márpedig az garantáltan betesz a rambusnak.