SG.hu

Új űrruhákat mutatott be a NASA

Ezeket fogják viselni az űrhajósok amikor visszatérnek a Holdra. Az Artemis III küldetést 2025-re tervezik.

A NASA bemutatta az új űrruhát, amelyet az űrhajósok az Artemis program keretében a Hold felfedezéséhez viselnek majd. Az Axiom Space által készített új ruhát úgy tervezték, hogy javítsa a holdfelszínen dolgozó űrhajósok mozgási képességeit. A március 15-én, szerdán tartott rendezvényen elhangzott, hogy ebben a misszióban fog először a Hold felszínén járni nő és színesbőrű ember. A prototípus sötétszürke borítást kapott, amelyet a For All Mankind című tévésorozaton dolgozó Esther Marquis jelmeztervező tervezett, de a tényleges ruha hőtechnikai okokból fehér lesz.


A NASA űrhajósai a Space Shuttle korszaka óta ugyanazt az alapvető űrruha-konstrukciót használják, és a technológia 40 éve lényegében változatlan maradt. Bár a régi ruha kialakítása ez idő alatt bevált, de az eléggé korlátozza a mozgástartományt. Ahhoz, hogy az űrhajósok kényelmesen tudjanak járni, hajolni és guggolni - ami különösen fontos, ha olyan alacsony gravitációs környezetben dolgoznak, mint a Hold, szemben a Nemzetközi Űrállomás mikrogravitációs környezetével - új ruhára volt szükség. Az új ruha prototípusa - Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) néven - a NASA Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) prototípusának néhány fejlesztésén alapul. A fejlesztések középpontjában olyan kérdések álltak, mint a Hold déli pólusán tapasztalható hideg hőmérsékleti viszonyok, valamint a jobb mobilitási és biztonsági követelmények.


Az eseményen Jim Stein, az Axiom Space főmérnöke a ruhát viselve bemutatta, hogy képes lehajolni és leguggolni. Az új kialakítás több ízülettel rendelkezik, különösen az alsó részen, ami olyan mozgásokat tesz lehetővé, amelyek a régebbi kialakításban lehetetlenek lettek volna. Ez megkönnyíti az űrhajósok számára, hogy a holdi környezetben olyan feladatokat hajtsanak végre, mint a járás és a dolgok földről (holdról) való felszedése.

A sisak buborékja fölé egy fénysávot helyeztek a jobb látás érdekében, valamint egy HD videokamerát szereltek az oldalára, így az űrhajós által látottak élőben sugározhatók vissza a Földre. A csizmának szintén különösen jól szigeteltnek kellett lennie, hogy az űrhajósok a Hold állandóan árnyékban lévő régióinak hideg körülményei között is dolgozhassanak. Egy másik jelentős különbség a korábbi ruhakialakításhoz képest, hogy az űrhajós hátulról lép be az AxEMU-ba, nem pedig alulról és felülről, mint korábban.


A korábbi szokásoktól eltérően a NASA nem lesz az űrruhák tulajdonosa, hanem szolgáltatási szerződést köt az Axiom Space-szel, amely azt biztosítja. Lara Kearney, a NASA Extravehicular Activity and Human Surface Mobility programjának vezetője a szerződést ahhoz hasonlította, mintha egy autót bérelnénk, nem pedig birtokolnánk. "A NASA-nak továbbra is a küldetésirányítás és a küldetés végrehajtásáról szóló döntések meghozatala lesz a feladata, de az Axiom ott lesz mellettünk, és gondoskodik arról, hogy a ruha biztonságos legyen, miközben űrhajósaink a Hold felszínén sétálnak" - magyarázta Kearney a bemutató eseményen.

"A NASA és az Axiom közötti partnerség kulcsfontosságú ahhoz, hogy űrhajósokat juttassunk a Holdra, és hogy Amerika továbbra is vezető szerepet töltsön be az űrben. A NASA többéves kutatására és szakértelmére építve az Axiom következő generációs űrruhái nemcsak azt teszik majd lehetővé, hogy az első nő járjon a Holdon, hanem minden eddiginél több ember számára nyitnak lehetőséget a Holdon való felfedezésre és tudományos kutatásra" - mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kelta #5
    Polkorrektség nélkül egy lépést se a holdon...hülyékkel van tele a világ, esküszöm..
  • repvez #4
    Hát nem tudom, hogy azon a csuklos merev rendszeren keresztül, olyan nagyon egyszerü lehet kibújni akkor mikor már benne vagy .DE igen ez egy lehetséges ok, ha valami olyan történik amihez belül kellene hozzáférni. elég ha csak tüsszentésnél rámegy valami a plexire belülről vagy hányás vagy orrvérzés miatt.

    DE csak egy egyszerü ivás is bonyolult lehet ha nem tudja a kezét kihuzni és belülre nyulni.
    Viszont a kisebb külön mozgó sisaknál, nem fontos, hogy külön uszo szemüveg méretü legyen a lencse elég ha amolyan motoros bukosisak plexi lenne annál megoldható a szigetelés és a kellő védelem is.
    A sisak oldalára lehetne a világitás is, mert most ahhoz is törzsből kell fordulni, ha máshova akar világitani, mivel nem a fejjel együtt fordul.

    A kisebb sisaknál megoldható lenne az ivócső bevezetés is.
    A külön sisak mellett szol még hogy azon sokkal több minden elfér mintha a buborékon belül a fejet huzná .A stabil rögzités is kivül jöbban megoldott, mig a sisakon belül ha elmozdul nem tudja megigazitani.
    AR és egyéb kivetités a plexire azért is lenne hasznos, mert akár a háta mügötti teret is ki tudná vetiteni ha nem tud megfordulni , lehetne éjjelláto hőkamera .
    Vagy csak egy egyszerü irány és idő kijelzés , vagy egy navigácio, hogy visszatalljon a komphoz.
    Ebben a nagy buborékban a védelmet sem nagyon látom, mert mégha nem is törik össze ha esetleg elesik vagy leesik egy nagyobb helyről, a sisakon belül a feje beutődhet sérülést vagy akár agyrázkodást is, de egy kellöen rögzitett bukosisak stilusuban, jöbban megvédi ezektől a balesetektől, mivel a buborékuvegen belül semmi nem tompitja az utést.
    Azt sem látom, hogy akár a vészhelyzetben lehessen cserélni vagy ujra tölteni oxigént.
    Elvileg ugy irták, hogy ennél már 8 óra a használati idő amit eltölthet vele kint, de egy vészhelyzetben egy gyors tartálycserével akár hosszabbitani is lehetne vagy ha szükik valamiért a levegő akkor kihuzni vele addig mig vissza ér.
  • kvp #3
    "Eleve a nagy buborék sisakot nem értem, hogy miért nem lehet már késziteni olyat ami a fejjel egyutt mozog."

    Mert ebben ki tudja huzni a kezet a ruha ujjabol es a ruhan belul meg tudja vakarni az orrat vagy letorolni belulrol az uveget. A hatso bebujas egyebkent arra (is) szolgalna, hogy a ruhak a jarmuveken kivul maradnak es a hatuljukon levo zsilipen at kozlekednek az urhajosok.

    Viszont a mostani peldany csak demo, se a szine, se a kialakitasa nem vegleges, ugyanis a bemutatott peldanyban meg eletfenntarto rendszer sincs, a levegot es a hutest is a kepeken lathato koldokzsinoron at kapja.

    A fentiekkel ellentetben a spacex megoldasai kompresszios ruhakra alapulnak, tehat normal hasznalat eseten tulnyomasos allapotban sincs tul sok levego a ruhaban, igy az sokkal flexibilisebb marad a nasas femcsuklok nelkul is. A kismeretu sisak mukodhet, de csak akkor, ha a lencse resznel legmentesen zaro uszoszemuvegkent veszi korbe az boritas az urhajos szemeit. Egyelore meg megoldando problema, hogy ha valamitol konnyezne, akkor hogyan vezessek el a nedvesseget a szemektol. A NASA-s megoldasnal csak kihuzza az egyik kezet a ruha ujjabol es megtorli egy zsebkendovel az arcat + orrot is tud fujni. Nem kenyelmes, de legalabb egyszeru.

    Az AR/HUD/hankapcsolat tamogatas a NASA fele megoldasban a sisak alatt viselheto, a spacex fele megoldasban a sisakba van epitve minden elektronika. Utobbi esetben egy tablet is jar a ruhahoz a vezerles celjabol (zsebrevaghatoan, mint a pilotak tablai), mig a NASA anno egy csuklora rakhato szamitogepet fejlesztett ki, amit elvileg az urruha felett is lehet viselni.
  • repvez #2
    nem látom benne a 40 évnyi fejlödést a mostani ruhákat ugye akkor fejlesztették és mai napig azokat használják.
    Ha ez nem sokban különbözik megjelenésében tölük.
    Eleve a nagy buborék sisakot nem értem, hogy miért nem lehet már késziteni olyat ami a fejjel egyutt mozog. ez a megoldás sztem sokkal klausztrofogiás érzetet nyujt és kevesebb látoteret.
    Persze emlitették a videoban is, hogy javitottak rajta ,de ugy, hogy még nagyopbb lett az uveges rész.
    Pedig ha a fejjel egyutt tudna mozogni akkor sok lehetöség lehetne még benne, egyrészt ugy kisebb uveget lehetne használni, csökkentve a veszélyt a betörésre.
    Mivel a száj környékén már lehet fém is .
    A space X féle sisak is elég béna ahogy elnéztem a kilövés elött mindenki egy kézzel fogta ,hogy kilásson vele.pedig az már egy fokkal jobb , igaz, hogy nem bolygo felszini sétához van az.
    A ruha tele van redőkkel ami nem segit a por és szennyeződések elkerülését, a tisztitás bonyodalmas és időigényes, mármint a holdon, ha nem akarják, hogy a kabin légkörébve is bekerüljön.
    Nem látom az innováciot , hogy akár a kiterjesztett valoságg vagy bármi egyéb informáciot kivetitenének az urhajós elé, hogysegitsék a tájékozodást a feladatvégrehajtást stb..
    Ha a fejjel egyutt moztogna a sisak akkro simán lehetne valami hasonlo kivetitő mint az F35ös pilotáknak.
    Az alkaron sincsenek olyan egységek ami esetleg segitené a funkciok választásában kapcsolásában, akárcsak a hőfok szabályzás.
  • Csaba161 #1

    Már Buzz Lightyearnek is jobb volt, mint ez...
    (Nem úgy nézett ki benne, mint aki mingyárt beszrik...)