Gyurkity Péter

Itt a NASA Holdra szánt űrruhája

A kapszulában és a felszínen viselt ruhát is bemutatták, ezt a Virgin Galactic megoldása követte.

A témát figyelemmel követők jól tudják, hogy az amerikai ügynökség esetében 2024 a következő fontos határidő, legalábbis ami a Holdra való visszatérést illeti. Az Artemis névre keresztelt küldetések keretében ekkorra szállnánk le ismét állandó kísérőnkön, most pedig az illetékesek az erre szánt űrruhákat is bemutatták, amit nem sokkal később az űrturizmusra koncentráló magáncég saját megoldása követett a sorban.

A hivatalos bejelentésekben először az Orion-kapszula belsejében viselendő ruházatot, majd pedig a külső, akár a Hold felszínén elvégzendő feladatokra szánt teljes platformot is bemutatták. Az xEMU névre keresztelt ruházat több szempontból az ISS-en jelenleg is használt példányokra épül, itt azonban több fejlesztést hajtottak végre, hogy a Hold felszínén, jóval hosszabb küldetések alatt is megfelelő segítség és kényelem álljon az űrhajósok rendelkezésére. Fontos előrelépés, hogy itt már egyszerre kiszolgálják mindkét nem képviselőit, nem lesz tehát gond az eltérő méretekkel és formákkal (ahogy arra a Nemzetközi Űrállomás esetében nemrég láthattunk példát), itt a vállrész állítható lesz, a ruha pedig a holdpor ellen is megfelelő védelmet nyújt, mint ahogy az extrém hőmérsékletekkel szemben is.


A munka ezzel persze nem zárul le, a NASA mérnökei tovább tökéletesítik majd a ruhákat, amelyeket legközelebb 2021-ben vesznek majd tüzetesebben szemügyre, hogy ezt követően számos eltérő teszt során igazolják azok hatékonyságát. Legalább egy példányt az ISS-en, illetve az ottani űrséták alatt is kipróbálnak majd, miközben a hosszú küldetéshez szükséges SLS-rakétán is dolgoznak, hiszen itt a friss döntés révén további példányokra lesz szükség, hogy 10 eltérő küldetéshez legyen elegendő komponens. A nagyobb példányszámtól azt várják, hogy a darabonkénti költség csökkenni fog, ami nyilván fontos szempont az ügynökség számára.

A Virgin Galactic időközben szintén lerántotta a leplet saját ruházatáról, amelyet azonban nem űrsétákra szánnak, hanem a turistáknak, akik a speciális gépen töltenek el majd rövidebb időt a világűrben. A fejenként 250 ezer dollárba kerülő utak magukba foglalják majd a teljes ruházatot, bár ez nyilván a teljes költség egy apró szeletét teszi majd csak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #15
    Biztos azért, mert mérnökök tervezték a célnak megfelelően, és nem egy homokos divatdiktátor a párizsi divathétre...
  • VolJin #14
    Hát te meg én biztosan nem jártunk, de egy tucat ember igen...
  • ostoros #13
    Attól, hogy ma a fizikai agresszió nem menő az csak azt eredményezte, hogy a verbális, szociális, gazdasági és egyéb agresszió eszkalálódott.
    Sőt, még ideológiákat is gyártanak hozzá, hogyan semmizd ki a másikat az ügyvédeid háta mögül vigyorogva.
    Mert te érsz annyit, aki meg nem képes tartani a tempót, az kevesebbet ér, az egy eltaposni való féreg.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.22. 19:19:15
  • defiant9 #12
    Milyen krízisre gondolsz, jön az idegen invázió? Nem az agresszió kapcsán szokott ilyen dilemma felmerülni, hanem hogy a saját humanitárius értékeidet feláldozod-e a túlélésedért. Pl. megölsz-e egy csecsemőt azért hogy ne halj éhen, kiirtod-e a szomszéd törzset hogy elvedd az létfontosságú erőforrásait, megosztod-e éhező menekülttel a kevés élelmed.
  • UUUU #11
    Azert azt ne felejtsd el, hogy a tuleles alapveto eleme az agresszio. Ha eltunik akkor maga az emberiseg is el fog tunni, ha majd olyan krizissel kell szembenezni, amihez szukseges lenne.
  • ostoros #9
    "z emberiségnek ellenben éppen a nőiesebb ffiak tesznek jót, ugyanis jóval kisebb bennük az agresszió, cserébe az intellektuális képességeik magasabbak."
    Hát, ezt nem tudtam röhögés nélkül végig olvasni. :D

    Mellesleg azt kihagytad, hogy impotensek vagy másik lyukra játszanak. :D
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.18. 18:45:38
  • kvp #8
    Mivel az ISS-en a regi urruha nadragjaval es hatizsakjaval fogjak hasznalni, ezert nem sok lehetoseguk volt valtoztatni. Csak tobb csuklopontot raktak bele, de meg a kesztyu csatlasi felulete is megegyezik a regi megoldassal. Tovabbra sem merik azt mondani, hogy meretre gyartatnak, igy viszont kenytelenek egy csomo allithato es cserelheto reszt hasznalni. Raadasul meg alamegy a homersekletszabalyzo ruha is, jo sok rugalmas csovel, aminek hely kell.
  • silverchain #7
    Nekem ez ugyanolyan ormótlannak tűnik, mint az előző, sokat nem változtattak rajta.
  • Tinman #6
    Az emberiségnek ellenben éppen a nőiesebb ffiak tesznek jót, ugyanis jóval kisebb bennük az agresszió, cserébe az intellektuális képességeik magasabbak. (Pls. ne hozz most szélsőséges példákat, igen, olyan is van nyilván.)

    Ha nekem választanom kell egy vadászpilóta meg egy java programozó között, gondolkodás nélkül az utóbbit választom. Nem kell az erőszak. Volt belőle elég az emberiség történelmében.

    A politikában és kb. mindenhol örülök, hogy egyre több nő van. A saját polgármesterünk is végre nő (soha nem volt még nő errefelé) és első dolga volt egy rakat virágot ültetni egy csomó helyre. Ettől olcsóbb lett a kenyér? Nem. De jó kimenni az utcára, és ez csak az első lépése volt.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.10.18. 11:46:49
  • end3 #5
    Be kell ismernünk, a mai férfiaknak nevezett "koronaékszereknél" sokkal több a genderizmusra és más nyavajákra való hajlam, mint a mai nőkben. (Ha a "férfiakat" manapság megkérdeznék, - leszámítva egy-két nyolcvanhoz közelítő volt vadászpilótát, - biztosan gálánsan és "udvariasan" előre engednék a nőket a Holdon következő sétához...)