5
 • Kelta
  #5
  Polkorrektség nélkül egy lépést se a holdon...hülyékkel van tele a világ, esküszöm..
 • repvez
  Szüli
  #4
  Hát nem tudom, hogy azon a csuklos merev rendszeren keresztül, olyan nagyon egyszerü lehet kibújni akkor mikor már benne vagy .DE igen ez egy lehetséges ok, ha valami olyan történik amihez belül kellene hozzáférni. elég ha csak tüsszentésnél rámegy valami a plexire belülről vagy hányás vagy orrvérzés miatt.

  DE csak egy egyszerü ivás is bonyolult lehet ha nem tudja a kezét kihuzni és belülre nyulni.
  Viszont a kisebb külön mozgó sisaknál, nem fontos, hogy külön uszo szemüveg méretü legyen a lencse elég ha amolyan motoros bukosisak plexi lenne annál megoldható a szigetelés és a kellő védelem is.
  A sisak oldalára lehetne a világitás is, mert most ahhoz is törzsből kell fordulni, ha máshova akar világitani, mivel nem a fejjel együtt fordul.

  A kisebb sisaknál megoldható lenne az ivócső bevezetés is.
  A külön sisak mellett szol még hogy azon sokkal több minden elfér mintha a buborékon belül a fejet huzná .A stabil rögzités is kivül jöbban megoldott, mig a sisakon belül ha elmozdul nem tudja megigazitani.
  AR és egyéb kivetités a plexire azért is lenne hasznos, mert akár a háta mügötti teret is ki tudná vetiteni ha nem tud megfordulni , lehetne éjjelláto hőkamera .
  Vagy csak egy egyszerü irány és idő kijelzés , vagy egy navigácio, hogy visszatalljon a komphoz.
  Ebben a nagy buborékban a védelmet sem nagyon látom, mert mégha nem is törik össze ha esetleg elesik vagy leesik egy nagyobb helyről, a sisakon belül a feje beutődhet sérülést vagy akár agyrázkodást is, de egy kellöen rögzitett bukosisak stilusuban, jöbban megvédi ezektől a balesetektől, mivel a buborékuvegen belül semmi nem tompitja az utést.
  Azt sem látom, hogy akár a vészhelyzetben lehessen cserélni vagy ujra tölteni oxigént.
  Elvileg ugy irták, hogy ennél már 8 óra a használati idő amit eltölthet vele kint, de egy vészhelyzetben egy gyors tartálycserével akár hosszabbitani is lehetne vagy ha szükik valamiért a levegő akkor kihuzni vele addig mig vissza ér.
 • kvp
  #3
  "Eleve a nagy buborék sisakot nem értem, hogy miért nem lehet már késziteni olyat ami a fejjel egyutt mozog."

  Mert ebben ki tudja huzni a kezet a ruha ujjabol es a ruhan belul meg tudja vakarni az orrat vagy letorolni belulrol az uveget. A hatso bebujas egyebkent arra (is) szolgalna, hogy a ruhak a jarmuveken kivul maradnak es a hatuljukon levo zsilipen at kozlekednek az urhajosok.

  Viszont a mostani peldany csak demo, se a szine, se a kialakitasa nem vegleges, ugyanis a bemutatott peldanyban meg eletfenntarto rendszer sincs, a levegot es a hutest is a kepeken lathato koldokzsinoron at kapja.

  A fentiekkel ellentetben a spacex megoldasai kompresszios ruhakra alapulnak, tehat normal hasznalat eseten tulnyomasos allapotban sincs tul sok levego a ruhaban, igy az sokkal flexibilisebb marad a nasas femcsuklok nelkul is. A kismeretu sisak mukodhet, de csak akkor, ha a lencse resznel legmentesen zaro uszoszemuvegkent veszi korbe az boritas az urhajos szemeit. Egyelore meg megoldando problema, hogy ha valamitol konnyezne, akkor hogyan vezessek el a nedvesseget a szemektol. A NASA-s megoldasnal csak kihuzza az egyik kezet a ruha ujjabol es megtorli egy zsebkendovel az arcat + orrot is tud fujni. Nem kenyelmes, de legalabb egyszeru.

  Az AR/HUD/hankapcsolat tamogatas a NASA fele megoldasban a sisak alatt viselheto, a spacex fele megoldasban a sisakba van epitve minden elektronika. Utobbi esetben egy tablet is jar a ruhahoz a vezerles celjabol (zsebrevaghatoan, mint a pilotak tablai), mig a NASA anno egy csuklora rakhato szamitogepet fejlesztett ki, amit elvileg az urruha felett is lehet viselni.
 • repvez
  Szüli
  #2
  nem látom benne a 40 évnyi fejlödést a mostani ruhákat ugye akkor fejlesztették és mai napig azokat használják.
  Ha ez nem sokban különbözik megjelenésében tölük.
  Eleve a nagy buborék sisakot nem értem, hogy miért nem lehet már késziteni olyat ami a fejjel egyutt mozog. ez a megoldás sztem sokkal klausztrofogiás érzetet nyujt és kevesebb látoteret.
  Persze emlitették a videoban is, hogy javitottak rajta ,de ugy, hogy még nagyopbb lett az uveges rész.
  Pedig ha a fejjel egyutt tudna mozogni akkor sok lehetöség lehetne még benne, egyrészt ugy kisebb uveget lehetne használni, csökkentve a veszélyt a betörésre.
  Mivel a száj környékén már lehet fém is .
  A space X féle sisak is elég béna ahogy elnéztem a kilövés elött mindenki egy kézzel fogta ,hogy kilásson vele.pedig az már egy fokkal jobb , igaz, hogy nem bolygo felszini sétához van az.
  A ruha tele van redőkkel ami nem segit a por és szennyeződések elkerülését, a tisztitás bonyodalmas és időigényes, mármint a holdon, ha nem akarják, hogy a kabin légkörébve is bekerüljön.
  Nem látom az innováciot , hogy akár a kiterjesztett valoságg vagy bármi egyéb informáciot kivetitenének az urhajós elé, hogysegitsék a tájékozodást a feladatvégrehajtást stb..
  Ha a fejjel egyutt moztogna a sisak akkro simán lehetne valami hasonlo kivetitő mint az F35ös pilotáknak.
  Az alkaron sincsenek olyan egységek ami esetleg segitené a funkciok választásában kapcsolásában, akárcsak a hőfok szabályzás.
 • Csaba161
  #1

  Már Buzz Lightyearnek is jobb volt, mint ez...
  (Nem úgy nézett ki benne, mint aki mingyárt beszrik...)