Gyurkity Péter

A bankokhoz sem férhet hozzá a Huawei

Az újabb amerikai döntés mellett az ARM is jelezte, hogy lemond a Kínába irányuló exportról.

A Huawei (és egyéb kínai gyártók) elleni küzdelem kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy Hollandia nem szállít gyártósorokat Kínába, ezeket ugyanis potenciálisan katonai célokra is felhasználhatnák, ami nyilván sérti a nyugati érdekeket. Most újabb döntés született, eközben pedig egy további cég jelezte, hogy inkább nem exportál az ázsiai országba.

A mindkét nagy amerikai párt támogatásával meghozott újabb döntés alapján a Huawei gyakorlatilag nem férhet majd hozzá az amerikai pénzügyi rendszerhez, hiszen erősen korlátozzák az ottani bankokkal való tranzakciók kezdeményezését. Ezúttal is több másik, leginkább az 5G-felszerelések területén tevékenykedő kínai cég van a célkeresztben, az amerikai fél pedig ismét a kémkedéssel és információszerzéssel kapcsolatos aggodalmait emelte ki, ezen tevékenységet szerintük a mostani lépéssel sikerül még inkább korlátozni. A kínai külügyminisztérium ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy az USA állami erővel igyekszik elnyomni a kínai vállalatokat, ezért minden erővel szeretnék megvédeni azok érdekeit.

A politikai döntéssel csaknem egy időben futott be a hír, miszerint a brit illetőségű ARM is a Kínába irányuló export letiltása mellett döntött, bár esetükben ez némileg eltérő módon ölt testet. Tekintettel arra, hogy a vállalat maga nem végez gyártói tevékenységet, a mostani bejelentés elsősorban azt jelenti, hogy a fejlett technológiák licenceléséről mondanak le, vagyis az Alibaba és egyéb kínai cégek nem férnek majd hozzá az olyan gyors és modern megoldásokhoz, mint amilyenek a Neoverse V-sorozat tagjai.

Az indoklás szerint mindezt azért lépik meg, mert a nagyobb teljesítmény miatt amúgy sem számítanak a szükséges brit és amerikai jóváhagyásra, így inkább ők maguk döntöttek erről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • YaniMan #5
    Pedig milyen szépen meg lehetne élni ezen a bolygón, ha nem egymást marnák a népek!
  • bdzsana #4
    Nem csak Kína van a világon, munkaerőt és nyersanyagot máshonnan is be lehet szerezni, sőt igazából már Kína túlságosan is drága és politikailag rizikós terület, így egyre többen választanak más partnert, akivel továbbra is fenn tudják tartani az olcsóságot.
    Kínának viszont megvannak a saját gondjai. A gazdasága és politikai rendszere repedezik, amit lehet még sok ideig fenn tud tartani de óriási erőfeszítésébe kerül.
    Ő sem kerülheti el a fejlődéssel járó gazdasági lassulást. A mostani gazdasági lassulás sem 100%ban a kovid hibája, egyszerűen ahogy haladnak a fejlettségben egyre nehezebb lesz a gazdasági fejlődés ütemét fenntartani, ami jelenlegi politikai rendszerének egyik alappillére volt. Kína nagyon jó úton volt pedig, viszont az utóbbi 10 delignkább 5 évben rohamtempóban rombolják le amit eddig elértek. A hatalom ott is megbolondította a vezetőt.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2022.12.19. 09:11:00
  • csulok0000 #3
    Az a baj, hogy ha Kína megoldaná a problémáit és mellette bekebelezné Tajvant, akkor a nyugati világ megszívja. Ha kína összeomlik és emiatt az olcsón és gyorsan működő Kínai gyártás felaprózódna, akkor is megszívja a nyugati világ. Sajnos csak akkor lehet jó nekünk, ha megmarad a jelenlegi, ill pár évvel ezelőtti felállás. Ahhoz hogy ebből győztesen jöjjünk ki, az kell, hogy az elkövetkező évtizedekben folyamatosan csökkentsük a keleti függésünket mind bányászat(nyersanyag) és gyártás terén. Ennek viszont egy folyamatos drágulás lesz eredménye, mert a világ fejlettebb felén nehezebb kihasználni a népet, hogy éhbérért dolgozzon 12-16 órákat... Bár Kelet Eu jól halad ebbe az irányba :D
  • Tetsuo #2
    Tajvan a legkeményebb dió Kínának, de a saját rendszerük ingatagsága is gond még - a kovidos tüntetések ezt mutatták.
  • kvp #1
    Ez kezd elmenni a teljes kereskedelmi boykott fele. Arra nem gondoltak nyugaton, hogy ennek hatasara Kina teljes nyersanyag kiviteli tilalmat fog elrendelni? A tudas ellophato nyugatrol, akar fu alatt is, a nyersanyagokat viszont fizikailag kellene nyugatra szallitani es konnyen megeshet, hogy Kina blokkolja ezeket. Mindamellett, hogy mara Afrika es Del Amerika nagyresze is kinai befolyas alatt all, ez a nyugati vilag szamara egy eros patthelyzetnek tunik.

    Nyugaton meg lesz a tudas, de nem tudjak legyartani amit kitalaltak. Kinaban meg lesz az alapanyag es megszerzik hozza a nyugati tudast. Elobb utobb igy csak Kinaban lesz high tech ipar. Ha mindezek melle meg Tajvan is kiesne vagy kis kinai segitseggel Koreat lebontana egy eszak-del haboru (nem kell az eszakiaknak gyozniuk, eleg ha a deli ipar elpusztul), akkor a nyugati vilag egy ev alatt osszeomlana.

    Es a fentiek fenyeben, meg az orosz haboru kozepen feltetlen egy kinai kereskedelmi haboruba kell belemennie most az USA-nak es nyugati szovetsegeseinek?