Berta Sándor

Mesterséges intelligencia chipeket mutatott be a Huawei

A szerverpiacon akar erősíteni a kínai távközlési cég, két új chipet is kifejlesztettek a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz.

A bemutatóra a Huawei Connect nevű konferencia keretében került sor. Az Ascend 910 nevű chipet elsősorban számítógép-központokban alkalmazhatják majd és a fókuszban a teljesítmény áll. Az Ascend 310 típusú chipet viszont közvetlenül a termékekbe építik be, ezért különösen fontos az energiahatékony működése.

A Huawei közölte, hogy az Ascend 910 sokkal gyorsabban tudja az adatokat feldolgozni, mint a vetélytársak megoldásai. A chip 7 nanométeres gyártási eljárással készül és a saját fejlesztésű, Da Vinci nevű architektúrára épül, amely a cég szerint kétszer akkora számítási teljesítményt tesz lehetővé, mint a konkurens nVidia V100. Az Ascend 910 várhatóan 2019 második felétől lesz elérhető, míg az Ascend 310 már most is hozzáférhető. A hardvereket a Huawei Hisilicon nevű leányvállalata gyártja, amely a Kirin chipek elkészítéséért is felel.


A Huawei hosszú távú célja a szerver- és a felhőpiaci pozíciójának az erősítése. A társaság már most is értékesít e két területen szolgáltatásokat, hardvereket és szoftvereket. A felhőrészleg a teljes bevétel tíz százalékát teszi ki jelenleg, de ez az arány jelentős mértékben növekszik. Kínában az Alibaba, míg az Amerikai Egyesült Államokban az Amazon Web Services számít a Huawei legnagyobb vetélytársnak.

Az óriáscég előrejelzése alapján 2025-re már 40 milliárd személyi okoseszköz lesz és azok 90 százaléka fog használni digitális asszisztenst. A Huawei a mesterséges intelligencia stratégiája keretében öt területre összpontosít: befektetések a mesterséges intelligencia kutatásokba; egy teljes mesterséges intelligencia portfólió kiépítése; egy nyílt ökorendszer létrehozása; a meglévő portfólió erősítése, illetve a mesterséges intelligencia nagyobb szerephez juttatása a mindennapi üzleti tevékenységekben a minőség és a hatékonyság növelése céljából.

A Huawei tavaly szeptemberben mutatta be az első mesterséges intelligencia chipjét, amellyel gyorsabbá válhat a beszéd- és képfelismerés kisebb fogyasztás mellett. A Kirin 970 nevű megoldást először a Huawei Mate 10 okostelefonba építették be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!