Berta Sándor

Mesterséges intelligencia chipet készített a Huawei is

Az Intel után a kínai gyártó is megalkotta saját megoldását, mellyel gyorsabbá válhat a beszéd- és képfelismerés kisebb fogyasztás mellett.

A Huawei Mate 10 lesz az első olyan okostelefon, amelybe beépítik a társaság Kirin 970 nevű új mesterséges intelligencia chipjét. A terméket Richard Yu, a társaság fogyasztói elektronikai részlegének vezérigazgatója jelentette be a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA). A telefon a Kirin 970 processzor és a grafikus chip mellett egy neurális egységgel (NPU) is rendelkezik és azt kifejezetten az olyan algoritmusokhoz fejlesztették ki, amelyekre a kép- és beszédfelismeréshez van szükség. A neurális egység percenként akár 2000 fotót is fel tud ismerni, 20-szor többet, mint a processzor és a grafikus chip párosa, emellett az NPU a Huawei adatai alapján sokkal energiahatékonyabban is dolgozik azoknál.


A Huawei Mate 10 okostelefont október 16-án, Münchenben mutatja majd be a kínai gyártó és az lesz az új csúcsterméke, amelyet a cég kimondva vagy kimondatlanul az iPhone ellen pozicionál. A köröm méretű chipbe 5,5 milliárd tranzisztort építettek be és állításuk szerint a képfelismerés tekintetében ötször olyan gyors, mint az iPhone 7-ben lévő A10. Az ugyanakkor csak részben ismert, hogy pontosan mire lehet majd alkalmas az NPU. A motívumoktól és a helyzetektől függően javíthat a kameraautomatikán, valamint a belső erőforrások kezelésén azért, hogy az okostelefon maximális teljesítményt nyújtson minimális akkumulátorfogyasztás mellett.


Christophe Coutelle, a Huawei menedzsere hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia chip elsősorban a külső alkalmazásfejlesztőknek lehet hasznos, akik hasznot húzhatnak az egység képességeiből. Ezáltal gyorsabbá válhatnak a beszéd- és a képfelismerő programok - függetlenül attól, hogy van-e internetkapcsolat vagy nincs. A chip mindenesetre elég nagy teljesítményű lesz ahhoz, hogy a számításigényesebb mesterséges intelligencia alkalmazásokkal megbirkózzon. Richard Yu közölte azt is, hogy a Kirin 970 egy olyan modemet is tartalmaz, amely lehetővé teszi a mobilhálózatokban akár az 1,2 Gbps-os letöltési sebességet is. Miután a Huawei vezető piaci szereplőnek számít az 5G-hálózatok kiépítésében, így ez a lépés érthető és logikus.


Az már augusztus végén kiderült, hogy a Huawei Mate 10-ben valóban a Kirin 970 chip kap helyet a burkolat alatt, mégpedig 6 gigabájt RAM, egy 64 gigabájtos, kibővíthető belső tároló, egy 4000 mAh-s (vagy még nagyobb) akkumulátor, az Android Nougat, illetve a 3,5 mm-es jack és az USB Type-C társaságában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Egyszer csak azt vesszük majd észre, hogy utolsó reményünk a gépek elleni harcban maga is egy gép lesz. Egy közülük :)