Gyurkity Péter

Nagyot estek a grafikus kártyák

Az eladási árak mellett a forgalom is csökkent, ez azonban csak átmeneti jelenség lehet.

A grafikus vezérlők területén legutóbb arról számoltunk be, hogy elkészült az RDNA 3, amely az AMD soron következő generációja lesz. Eközben az nVidia is készül saját fejlesztéseivel, az Intel is igyekszik minél több példányt elérhetővé tenni, viszont a jelek szerint a piacon komoly visszaesés következett be.

A napokban a Jon Peddie tette közzé a második negyedévre vonatkozó összegzését, amely valóban komoly csökkenést mutat. Azt eddig is tudtuk (és erről többször írtunk), hogy a grafikus kártyák átlagos eladási árai végre jelentős mértékben csökkentek, viszont a most közzétett számokból az is kiderül, hogy a második negyedben a forgalom terén is csúnya visszaesés következett be. Az első három hónaphoz képest az nVidia asztali kártyáinak forgalma például 18,5 százalékkal csökkent, az AMD azonban még ennél is csúnyábbat bukott, hiszen esetükben csaknem kétszeres, 35,5 százalékos zuhanást láthattunk. Ennek köszönhetően előbbi cég némileg javított részesedésén, a szegmens csaknem 80 százalékát kaparintva meg, míg az AMD kénytelen volt megelégedni 20 százalékkal – az Intel pedig 1 százalék alatt állt, bár ők csak most kezdik az igazi terítést.

A teljes szegmens forgalma amúgy 22,6 százalékkal mérséklődött, miközben a bevétel tekintetében szintén komoly visszaesést láthattunk, hiszen ez az első negyedéves 8,6 milliárd dollárról zuhant le 5,5 milliárdra. A második periódusban összesen 10,37 millió grafikus kártyát adtak el, ez jóval kevesebb volt az első negyedéves eredménynél, ezzel egy időben azonban az átlagos eladási árak is mérséklődtek, ahogy a raktárkészletek némileg normalizálódtak és a vásárlói kereslet is enyhült. Ezzel kétéves negatív rekordot állított be a piac, ami viszont a piackutató cég szerint átmeneti állapot, hiszen jövőre már ismét növekedést várnak – már amennyiben nem lesz komoly gazdasági visszaesés.

Az Intel a maga részéről eközben az Arc A770 mielőbbi megjelenését ígéri, ez állításuk szerint már nincs messze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #10
    2000res évek pc játék színvonala se fog ( pc-n legalábbis). Lehet köszönni Huang-nak meg a többi tesztbuzinak.
  • Kissssss0 #9
    "messze van még a bányász őrület előtti árszint . ... "

    az már soha nem fog visszajönni.
  • csikoskecske #8
    Szeptember 15.től elvileg jön az Ethereum merge 2.0-val... Ami már proof of stake, azaz nem lesz bányászat tovább ETH téren. Ez is befolyásolhatja a dolgokat.
  • Tetsuo #7
    Ez a készletkisöprésről szól. Ha jönnek az újak még karácsony előtt, azok vélhetően nagyon drágák lesznek.
  • dyra #6
    Sajna a kiváló forintnak köszönhetően nálunk egy helyben toporognak az árak.
  • lac coo #5
    De még mindig pont dupla annyi egy középkategóriás kártya mint aminek lenneie kellene ... Még ezeken az árakon se igen lesz kereslet, jóval olcsóbbnak kellene lenni, messze van még a bányász őrület előtti árszint . ...
  • flashpointer2 #4
    Eur/dollar ara csokkent, a forintos kulombseget meg elvitte a cica a rezsidzsihadra : )
  • NEOreg3 #3
    Dehogynem, csak annyira erős a forint, hogy közben mégsem.
  • lammaer #2
    Magyarországra gondolom ez a hír nem vonatkozik....
  • Tetsuo #1
    Remélem nem repedt el a NYÁK.