Gyurkity Péter

Szerényebb GPU-t mutatott be az Innosilicon

Az elsőhöz képest jóval egyszerűbb az új megoldás, viszont talán kivitelezhetőbb.

A kínai fejlesztések kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy meglehetősen jól mutatott a Glenfly grafikus vezérlője, tavaly azonban már a címben szereplő cég első fejlesztéséről is beszámoltunk. Most bemutatták a sorrendben második példányt, amely jóval szerényebb kivitelben jelenik meg, jó eséllyel már egyéb országokban is.

A logikus módon Fenghua No. 2 névre keresztelt friss grafikus vezérlőt a napokban mutatták be a kínai közönség előtt, ismertetve a fontosabb technikai jellemzők jó részét. Ennek révén megtudtuk, hogy a második jövevény visszafogott kivitelben fut be, hiszen a közvetlen előddel ellentétben kisebb méretben, jóval alacsonyabb fogyasztással, valamint a 32 GB GDDR6X-memória helyett már csak LPDDR5X-modulokkal. Ez utóbbihoz jó eséllyel egy 64 bites memóriabusz társul, maga a vezérlő pedig az FP32-művetelek esetén 1,5 TFLOPs teljesítményt nyújt, ami valóban szerénynek nevezhető. Nem is a nagy izomerő elérése a cél, a jelek szerint a cég belátta, hogy a hangzatos számok helyett egy könnyebben megvalósítható megoldásra kell koncentrálniuk.

Az elsőként bejelentett kártya egyik meglepő jellemzője a DirectX állítólagos támogatása volt, bár ebből akkor szinte semmit nem láttunk. Most, a bemutató alatt demonstrálták ezt a funkciót, elsősorban a Windows 11 és a Unigine Heaven bevetésével, de az OpenGL támogatását is megoldották, ezt pedig egyéb, játékokra hajazó 3D-tesztekkel igazolták. Az eredeti megoldás annak idején az Imagination Technologies által licencelt PowerVR B-Series technológiára épült, nagy valószínűséggel a mostani változat is hasonló alapokra helyezkedik. Fontos eltérés, hogy a friss GPU 5 watt körüli fogyasztással fut be, ami rendkívül alacsonynak tűnik.

A cég fejlesztése remélhetőleg a többi piacon is megjelenik, ezt mindenképpen nagyobb eséllyel vehetjük majd kézbe, mint a közvetlen elődöt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!