Gyurkity Péter

Az Intel saját chipjeit szereti az Arc

Az AMD megoldásain észrevehető a lassulás, vagyis további optimalizáció szükséges.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az Intel (a korábbi ígéreteknek megfelelően) hivatalosan is piacra dobta az első asztali Arc-típust, amely az A380 jelöléssel rajtolt el. Ez az első tesztekben ugyan nem hozza a beígért szintet, időközben azonban az is kiderült, hogy a fejlesztés kifejezetten az Intel chipjeit részesíti előnyben.

A napokban felbukkant első tesztek alapján az A380 mégsem előzi meg az AMD RX 6400, illetve az nVidia GTX 1650 modelleket, a friss jövevény ugyanis leginkább a szintetikus tesztekben szerepel jól, magukban a játékokban már jól kirajzolódik a lemaradás a nagy riválisokhoz képest. Nem sokkal később egy újabb videó is napvilágot látott, ebben már azt emelik ki, hogy amennyiben az Intel i5-12400 chipet lecseréljük az AMD Ryzen 5 5600 típusra, a teljesítmény még tovább mérséklődik, ami arra utal, hogy a rivális processzor nem működik együtt ugyanolyan jól az Intel grafikus vezérlőjével. Nyilván a megfelelő optimalizáció hiányzik, ezen még van mit javítani.

Példaként említik meg a Forza Horizon 5 játékot, amelynél 15 százalékpontos különbséget látunk a két platform között, ennél azonban talán fontosabb, hogy a valószínű tettest is beazonosították. Azt korábban maga az Intel is kihangsúlyozta, hogy az Arc nagyban támaszkodik a PCIe Resizable BAR (ReBAR) támogatására, annak funkcióira, könnyen lehet tehát, hogy az AMD változata, amely a Smart Access Memory (SAM) névre hallgat, nem élvez ugyanolyan szintű támogatást a cég részéről. Mindenképpen jó hír, hogy egy korábbi bejelentésben beígérték a két változat megfelelő támogatását, ez tehát idővel megvalósul majd, ellentétben azzal, amit korábban az Xe Iris asztali grafikus vezérlőnél láthattunk, akkor ugyanis az AMD platformjának (illetve az öregebb Intel-chipek) támogatását egyenesen kizárták.

Meglátjuk, mennyiben változik majd a helyzet, ezen a téren leginkább az erősebb típusok megjelenése lesz majd kiemelt fejlemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!