Gyurkity Péter

Leszerepelt egy friss kínai GPU

Borzasztó eredmény látott napvilágot az egyik fejlesztésről, sok azonban a kérdőjel.

Az elmúlt egy év során több, érdekesnek ígérkező kínai grafikus kártyáról is hírt adtunk, ezek egyes hardveres részleteit ismertetve, bár a teljes lista egyik esetben sem vált elérhetővé. Ezek egyike bukkant most fel egy benchmark adatbázisában, méghozzá kiábrándító eredménnyel, amely azonban nem feltétlenül jelent teljes kudarcot.

Tavaly júniusban írtunk a Genfly Technology fejlesztéséről, amely egy különálló megoldásként mutatkozott be. Akkor a 28 nanométeres gyártástechnológiáról, valamint a nem túl izgalmas mutatókról tettünk említést, az anyacég Shanghai Zhaoxin Semiconductor Company azonban a jelek szerint több eltérő példánnyal készül, ezek egyike pedig most egy benchmark révén villantotta fel képességeit. Mindenképpen érdekes, hogy a processzor, az alaplap, valamint a grafikus vezérlő is ugyanezen cég repertoárjából származik, az OpenCL-eredmény viszont borzasztóan alacsony számot mutat, az 579 pontos szint ugyanis nagyon régi integrált vezérlők (így például a 2011-es Radeon HD 6480G) erejéhez fogható, de hasonló példaként hozható fel néhány telefonos változat (többek között a 2018-as ARM Mali-G52), ezzel pedig nincs sok esély a modern fejlesztések befogására.

A Geekbench teljes felsorolásában ennek megfelelően alul találjuk csak meg a kínai fejlesztés nevét, ez azonban nem jelent totális kudarcot, hiszen nem tudjuk, hogy a cég pontosan mivel (hány eltérő megoldással) készül. Könnyen lehet, hogy a most bemért változat a legszerényebb, belépő szintű típus, amelyet amúgy nem túl gyenge komponensekkel társítottak, hiszen a 2,7 GHz-en futó nyolcmagos chip mellett a 8 GB DDR4-memória szerepel még a listában, bár a GPU 24 számítási egysége és 2 GB VRAM-ja sem tűnik teljesen kiábrándítónak. Egyelőre kérdés, hogy mi okozta a nagyon rossz eredményt, a témában nem látunk igazán tisztán.

A mostani példány a Glenfly Arise 1020 névre hallgat, a tavaly felmutatott típus azonban egy másik GPU lehet, viszont itt mindenképpen meg kell majd várnunk a további hivatalos bejelentéseket, mielőtt ítéletet mondunk a sorozat felett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Ennel sokkal tobbet, csak arra gondolj, hogy Nvidia mit rakott le az asztalra ezen a csikszelessegen. (Gtx 680, 690)
  • zola2000 #1
    28nm-en mit várunk?

    Lehet arra van, hogy az oroszokkal ellentétben Kína akkor is rendelkezzen GPUval ha külföldi alkatrész nem áll rendelkezésre.