Gyurkity Péter

Jól mutat a kínai Glenfly grafikus vezérlője

Nagy erőt nem látunk, viszont a korábbi számokhoz képest jelentős a javulás.

Az elmúlt hónapokban egyszerre több kínai megoldásról, azok részleteiről is írtunk, nemrég például arról számoltunk be, hogy a Glenfly Arise 1020 leszerepelt egy teszten. Most a cég maga tette közzé a fontosabb tudnivalókat, és bár nem minden részletről rántják le a leplet, a friss ismertető már sokkal jobban fest.

A gyártó saját hivatalos oldalán közölte az Arise GT-10C0 típusú grafikus kártya hardveres részleteit, valamint bizonyos számokat, amelyek alapján már képet alkothatunk a megoldás erejéről. Az FP32 esetében mért 1,5 TFLOPS nem nevezhető hatalmasnak, ez leginkább a GeForce GTX 750, vagy éppen a Radeon Vega 8 integrált típus szintjéhez fogható, a különálló asztali kártyák kategóriájában azonban az Intel Arc A380, az AMD Radeon RX 6400, valamint az nVidia GeForce GTX 1630 jöhet számításba hasonló megoldásként. Ez utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az nVidia régi fejlesztése áll legközelebb a friss kínai kártyához, a másik két változat jobb számokat mutathat fel, viszont még nem minden részletet ismerünk, nem beszélve a mindennapokban szerzett tapasztalatokról.

Azt tudjuk, hogy a Glenfly 28 nanométeres csíkszélességen állítja elő a grafikus vezérlőt, ami nem nevezhető modernnek, ebben viszont a nyugati technológiával kapcsolatos korlátozások, valamint az eddigi kínai lemaradás játszik nagy szerepet. Ahhoz azonban, hogy jobb képet kapjunk a fejlesztésről, számos egyéb, külsős tesztet és benchmark-eredményt kell majd megismernünk, ehhez viszont még nem állnak rendelkezésre a szükséges információk – mint ahogy a kártyához való hozzáférés sem megoldott. Azt sem tudjuk, hogy a múlt hónapban látott Arise 1020 ugyanezen típust takarja-e, illetve hogy annak komolyabb lemaradása a meghajtó korai állapotának eredménye volt-e.

A friss adatok mindenesetre jobb helyzetet mutatnak, meglátjuk, ezen mennyiben sikerül majd tovább javítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #4
  Az SG sosem cikkeket írt, csak híreket röviden. Pláne nem hosszan kifejtős szakértői cikkeket. (Emlékeim szerint hasonló próbálkozás a tudomány vagy az IT/Tech rovatban fordult elő időnként.)
  Ez arra jó, hogy valamiről tudomást szerezz, és ha érdekel, utánanézz máshol. Más kérdés, hogy viszonylag ritkán lehet innen elsőkézből hallani valamiről. :D

  Valahol el kell kezdeni. Pár év, és a kínaiak fogják csinálni a legjobb videókártyákat vagy legjobb 3D grafikus teljesítményre képes SoC-okat. :D
 • Macropus Rufus #3
  az ott egy d-sub csati a kártyán? Hát eléggé retro a dolog. Okés vannak még monitorok amik használják, de nem túl sok. Mondjuk egy dvi jobban nézne ott ki.
 • MerlinW #2
  Az hogy te az SG-ről informálódsz a te hibád :)
 • Ellaberin #1
  Na most ez a cikk szépen leírja, hogy mit nem tudunk. Ennek alapján lehetne hosszabb is, úgy 2-3 oldalnyi, de hát a semmivel jól ki lehet tölteni a lapot, ez tény.