Gyurkity Péter

Jóval korábban álltunk két lábra

Ez ugyanis már nem sokkal a szétválás után bekövetkezett elődeinknél.

Emberi elődeink utoljára még 2020-ban szerepeltek többször híreinkben, akkor többek között arról írtunk, hogy kevésbé hasonlított ránk a homo erectus, mint azt eredetileg gondoltuk. Most egy jóval korábbi időszakra nyúltak vissza egy tanulmány készítői, kiemelve, hogy a két lábra állás már akkor végbemehetett.

A napokban a Nature magazin oldalán tették közzé friss anyagukat a Poitiers-i Egyetem kutatói, kifejtve az eddig elért eredményeket. Ebben arról olvashatunk, hogy a Csád területén 2001-ben beazonosított helyszínen további maradványokat (kar- és lábcsontokat) tanulmányoztak részletesen, a kapott adatokból pedig arra a következtetésre jutottak, hogy korai elődeink, a Sahelanthropus tchadensis fajba tartozó példányok, már két lábon töltötték idejük jelentős részét, a felszínen tehát így közlekedtek, bár még nem teljesen adták fel eredeti életmódjukat sem, vagyis a fákon, azok ágain még mindig viszonylag kényelmesen mozogtak. A kijelentés azért érdekes, mert ezen faj tagjai durván 7 millió évvel ezelőtt éltek a helyszínen, időben igencsak közel a csimpánz-ember szétváláshoz.

Mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a két lábra állás folyamata és annak hozzávetőleges időpontja kapcsán nagyjából tucatnyi eltérő elmélet született már meg. A szakemberek tovább vitatkoznak erről, a most közzétett tanulmányban viszont kihangsúlyozzák, hogy a csontok alapos elemzése már ezen korai, 7 millió évvel ezelőtt időszakra utal. Egy másik, korábbi anyagban a szintén ott megtalált koponyát vizsgálták meg, ezt most követte a sorban a karok és lábak (combok) elemzése, amely egyben azt is elárulta a kutatóknak, hogy a szóban forgó elődeink a csimpánzoktól és gorilláktól eltérő módon, inkább erős fogással kapaszkodtak az ágakba, kisebb hangsúlyt helyezve magukra az ujjakra és lábujjakra. Ahogy említettük, az életmód még vegyes volt, viszont a két lábon való közlekedés már kihangsúlyozottabb lehetett.

A szakemberek több mint 20 különböző jellemzőt vizsgáltak meg, ennek alapján jelentették ki, hogy a két lábon járás már valószínűbbnek tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #7
    Pápa likes this.
  • Ender Wiggin #6
    négykézláb könnyebb a lámpaoszlopokat kerülgetni és a hányás sem fröccsen olyan magasra...
  • quatlander #5
    négykézláb, főleg, ha úgy sikerül egy-egy éjszaka.
  • Sequoyah #4
    Persze, mert 4 labon allni stabliabb...
  • quatlander #3
    ...mégis megbotlik.
  • HTH #2
    Én 6 és fél hónaposan, állítólag az elég korai volt :D