Gyurkity Péter

Kihalt emberfajt azonosítottak be

A kínai példány hozzánk állt közelebb, de nem jutott volna el a homo sapiens-hez.

Egy nemzetközi kutatócsoport jelentette be, hogy a részletes vizsgálatok szerint egy jóval korábban előkerült koponya egy újabb emberfaj egykori létezésére utal, amely több százezer éves fejlődés során jutott el hozzánk közelebb, azonban végül kihalt. Izraeli leletek eközben a neandervölgyiek kapcsán fellángolt vitát hevítik fel.

A The Innovation magazinban tették közzé a most bejelentett eredményeket, amelyek az eredetileg még 1933-ban Harbin területén, vagyis Északkelet-Kínában előkerült koponya részletes vizsgálatán alapulnak. A csapat brit tagja ennek kapcsán elmondta, hogy a 146 ezer évvel ezelőtt élt emberek lenyomatát mutatja meg nekünk a kiemelkedően érdekes lelet, amely az utóbbi 1 millió évre vonatkozó időszak egyik legfontosabb példánya, ugyanis egy olyan fejlődési, evolúciós ágat mutat meg nekünk, amelyet eddig nem ismertünk, ezzel jelentős mértékben bővült a tudásunk. A kínai kutatók által homo longi, vagyis sárkányember névre keresztelt faj tagjai inkább hozzánk álltak közelebb, legalábbis a neandervölgyi populációval összehasonlítva, a szakemberek számára viszont legalább ennyire fontos volt a maradvány kitűnő állapota.

Ami a főbb jellemzőket illeti, a populáció tagjai hozzánk mérhető, a miénkhez hasonló aggyal rendelkeztek, szemeik nagyok voltak, vastag szemöldökkel, széles szájjal, valamint méretes fogakkal. A primitívebb és modern jellemzők egyaránt megtalálhatók a leleten, és bár az életformát nem igazán ismerjük, a fizikai erő és felépítés mindenképpen komoly volt. Tekintettel arra, hogy a koponyát annak idején eltávolították az eredeti lelőhelyről, további következtetéseket nem tudunk levonni, mint ahogy egyéb leletekre sem számíthatunk, így az ezen emberek által használt eszközöket sem tudjuk megvizsgálni. Az eredetileg egy építkezés során előkerült koponyát egy helyi munkás rejtette el a japán megszállók elől, majd pedig 80 éven keresztül a család kútjában rejtegette, csak közvetlenül halála előtt árulva el annak létezését – így került végül a lelet a kutatókhoz.

Izrael területén eközben további maradványok kerültek elő, amelyek megerősítik azon elképzeléseket, miszerint a régióban egykoron olyan neandervölgyiek éltek, akik a homo sapiens eszközeit, vagy ahhoz nagyon hasonló kütyüket használtak, egyfajta átmenetet képezve a két populáció között. A vita folytatódik, a szerzők által felvetett, némileg radikális elmélet szerint ezen példányok a csoport utolsó túlélői lehettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)