Berta Sándor

Tervezett elavulás miatt kapcsolja le egyes nyomtatóit az Epson

A tintasugaras modellek ugyan továbbra is tökéletesen működnek, de a gyártó a felesleges tintát beszívó szivacsok telítődése miatt lekapcsolja azokat.

A japán konszern kikapcsolja a még működő nyomtatók egy részét arra hivatkozva, hogy azok egyik alkatrésze elérte hasznos élettartamának végét - minderről a Fight to Repair blog számolt be. A Twitteren számos felhasználó jelezte a problémát, majd az Epson a honlapján magyarázatot adott a hibára. Kiemelten, több helyen hangsúlyozzák, hogy a megfelelő nyomtatási minőség érdekében történik mindez, és hogy nem feltétlen éri meg javítani, mert más alkatrészek is az életciklusuk végefelé járhatnak.

A jelenség az L130,az L220, az L310, az L360 és az L365 modelleket érinti, amelyek indításakor az üzemeltetők üzenetet kapnak arról, hogy a nyomtatójuk már nem működik. Ennek oka a tintasugaras készülék aljába beépített szivacs, amely felfogja a használat során keletkező tintafröccsenéseket. A szivacsok a fúvóka tisztítása során vagy a szegély nélküli fényképek nyomtatásakor veszik fel a tintát és az Epson érvelése szerint idővel annyira megtelnek, hogy az otthoni berendezések károsodhatnak, a tinta kiszivároghat. Attól függően, hogy a felhasználók mennyit nyomtatnak, a dolog előbb vagy utóbb bekövetkezik. Elvileg azonban más alkatrészeknek már sokkal előbb el kellene érniük az élettartamuk végét.

A gyártó jelezte, hogy egy számítógépes program segítségével a kikapcsolás aktiválásához használt számláló visszaállítható. Ez csak egyszer lehetséges, de lehetővé teszi a nyomtató "rövid ideig" történő használatát. A szoftver csak a Windows operációs rendszereket használók számára érhető el, az Apple számítógépeit vagy a Linuxot használók nem tudják visszaállítani a számlálót.

A szivacs cseréjét egyébként még a laikusok is elvégezhetik, ezzel kapcsolatban a Youtube-on találhatók videók, azonban a felhasználóknak maguknak kell méretre vágniuk a szivacsot, mert az Epson nem kínál cserealkatrészt. A társaság javítás helyett új nyomtató vásárlását javasolja, ha a szivacs megtelik, a javítás pedig szerintük nagyon nem éri meg.

2018 októberében az Epson kiadott egy szoftverjavítást a tintasugaras nyomtatóihoz és a multifunkciós készülékeihez, amellyel néhány hibát akart befoltozni. Azonban az intézkedésnek volt egy plusz hozadéka is: annak feltelepítése után már nem voltak használhatók az utántöltött vagy olcsó tintapatronok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #17
    Tíz éve is tudtuk, hogy a nyomtató gyártók ezt művelik (valójában sokkal régebb óta).
  • zola2000 #16
    Mondjuk szerintem egy átlag embernek nem kell nyomtató, legalábbis nekem nem volt soha, és nem is hiányzik. KB évente egyszer futok be a gyorsnyomdába.
  • netgengszter #15
    Epson
  • netgengszter #14
    Epson
  • Agyturbinikusz #13
    Kaptam egy leselejtezett Cannon üzleti gépet, egy komplett szett tonerral. Sajnos még helyet nem találtam néki, mert akkora mint egy kis hűtő
  • codaco #12
    Tehát a gyártó szerint, ha a szivacs megtelik, a felhasználó vegyen új nyomtatót, különben a nyomtató elromolhat és új nyomtatót kell venni.
  • felemelő #11
    Ha a vásárlás előtt nem írták meg, hogy a berendezésnek mekkora az élettartama (márpedig nem tették, elhallgatták ezt), akkor a vásárlók szándékos megtévesztése, amit hatalmas büntetéssel kell megtorolnia az államoknak.
  • Gabbbbbbbbbbbb #10
    Én 10 éve vettem egy HP lézernyomtatót, az utángyártott toner 2 és 5e Ft között mozog, több tízezer oldalt nyomtattam már vele ki és a Drei Wetter Taft még mindig tart..

    Konzúmer fotónyomtatót viszont valóban nem érdemes venni, meg olcsó tintasugarast úgy általában..
  • Sequoyah #9
    Hogy ezeket hogy nem pereltek meg szet...
    Es csodalkoznak hogy maganemberek mar nem nagyon vesznek nyomtatot otthonra. A sajat piacukat nyirjak ki...
  • Zsombor99 #8
    Szégyen, hogy egy rohadt SZIVACS miatt kelljen lemondani teljes nyomtatókról!! Ez már bármiféle pofátlanságot kifejezhetetlenül túllép!!