SG.hu

Literes tintatasakokat vezet be az Epson

Patronok és a tonerek állandó cserélgetése helyett literes tintazsákokat ajánl az Epson, melyekkel akár 75 000 oldal is kinyomtatható színesben.

A cég szerint újonnan kifejlesztett technikájukkal egycsapásra megoldanák a magyar cégek nyomtatási problémáit, melyek a pénztelenségből és a méretükhöz nem passzoló technikai lehetőségekből fakadnak. Felmérésük szerint a hazai kis cég közepes cégek előtt csak rossz lehetőségek sorakoznak, de általában az alábbi három lehetőség közül választanak.


Első, hogy vesznek egy A4-es lézernyomtatót 80-120 ezer forintért, és ezt kellékanyagokkal ellátva, évekig működtetve, karbantartva végül a kezdeti költség sokszorosát költik rá. Második, hogy vesznek egy nagyobb teljesítményű A3-mas központi nyomtatót, melynek ugyan alacsonyabb a lapköltsége, de mivel nem tudják kihasználni a teljes kapacitását - egyszerűen nincs szükségük havi 5-8 ezer oldal kinyomtatására - három évre vetítve végeredményben ugyanakkora összegnél tartanak.

Harmadik az ügyeskedős módszer, azaz a nagyteljesítményű nyomtató használtan történő megvásárlása, majd utángyártott anyagokkal való használata. Utóbbi megoldások hátrányaként a központosítás okozta hatékonyságvesztést említették (azaz hogy oda kell menni a lapért, várni kell más munkatársak elkészültére stb.), illetve használt termék vásárlása esetén extra negatívumként bejön a gyakori tönkremenetel, és ezekre általában már garancia sincs.


Az Epson pontosan tudja, hogy a rengeteg cég nem eredeti kellékanyagokat használ, ennek aránya egy önbevallásra épülő felmérés szerint 35 százalék, de Tőrös Gáspár, a cég üzleti megoldásokért felelős vezetője nem lepődne meg, ha a valós helyzet magasabb lenne. A vállalatok másik önbecsapása szerinte, hogy kétharmaduk azt nyilatkozza nincs szüksége színes nyomtatásra, mely válasz jobban belekérdezve úgy módosul, hogy a színes nyomtatók drágák, ráadásul a nyomatköltség akár tízszeres árú lehet.


Mindezen problémák megoldására fejlesztették ki a tintazsákos módszert, melyhez meglévő professzionális nyomtatóikat alakították át. Dobos Csaba üzleti termékekért felelős munkatárs elmondta, hogy ezek decentralizálva, ugyanazon a költségszinten nyújtanak hatékony megoldást. Az extra tintacsomagokat szerényen az üzleti nyomtatás jövőjének nevezte. A nyomtatók egyik oldalába kell rakni a másfél literes fekete, a másikba a három színes, fél literes, Sió italok csomagolására emlékeztető, de azoknál jóval erősebb anyagú fémes zacskót. Megtapogatva őket a belsejükben egy bordázott vízszintes hengert érezni, a nyomtató felülről szívja ki belőlük az anyagot.

Klikk ide!

Dobos Csaba közlése szerint egyetlen ilyen tasak 75 ezer oldal kinyomtatására elegendő. Az új WorkForce Pro termékcsalád jelenleg A4-es nyomtató és multifunkciós, illetve A3+ multifunkciós berendezésekből áll. "A jelenleg használt A3-mas gépek alig 5 százalékán van valóban A3-mas nyomat. Egyetlen szempont miatt terjedt el, ami a költséghatékonyság. Az A4-es gépek visszaadják a decentralizáltságot, kisebb munkacsoportokat lehet létrehozni, ami hatékonyabb munkavégzést eredményez. A készülék akár két évre elegendő festéket tartalmaz, ennyi ideig nem kell hozzányúlni. Nem kell árajánlatokat kérni, megrendelni, szállíttatni, raktározni, és - mivel elég nagy értékekről beszélünk - biztonságos tárolásra figyelni."

"A tintasugaras technológia a szakmában is elérte azt a szintet, hogy ma már nagyon sok nyomtatási szolgáltatással foglalkozó cég is megbízhatónak tartja. Nincs benne dob, fixáló, olyan alkatrészek, amelyek rendszeres karbantartást igényelnek, a szó jó értelmében egyszerű technológia." Közlése szerint az Epson termékportfoliójában csak bizonyos kormányzati tenderek miatt van lézernyomtató, mert kapacitásigény helyett azt írják bele, hogy csak lézernyomtatókkal lehet jelentkezni.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Külön kiemelte az energiafelhasználást. "Az Epson úgy látja, hogy nem érdemes a lézertechnológiát fejleszteni, mert ott korlátokba ütközik minden gyártó. A tonert rá kell égetni a papírra, mely sok áramot, nagy hőt igényel. Akár ezer Watt teljesítményre is szükség van, és ez nem a készülék méretétől függ. A tintasugarasnál ezzel szemben 20-30 Watt a maximális energiafelvétel." A cég mindezt egy kerékpárral demonstrálta, amelyet tekerve elegendő áramot tudunk termelni egy hatalmas tintasugaras eszköz működtetésére.

A tintás zacskók jóval környezetbarátabbak is. "75 ezer oldal kinyomtatása kapacitástól függően 60-100 tonert igényel, plusz egyéb kiegészítőket. Ezek összsúlya kb. 70 kg, és fél köbméter hulladékot termel mintegy három év alatt. Ezzel szemben a másfél literes tintatasak kb. két kiló. A lézernél a szálló porról, ózonról sem szabad megfeledkezni." - zárta az előnyök felsorolását Dobos Csaba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #7
    A literes tasakba jobban el lehet dugni a repi pálinkát :-))
    Álcázástechnika
  • Diopapa #6
    Köszi! Magyarul, 200-250k-t fizessek ki előre az Epsonnak, hogy majd néhány év alatt talán elprintelem és addig a nyomtató sem megy tönkre meg lesz driver is a Windows 32-höz. A 30 Ft/lap színesnél annyira nem jó biznisz, hogy megelőlegezzen az ember ennyi pénzt.
  • Palinko #5
    na ez ha beszárad :D
  • overseer-7 #4
    Ha megiszol egy ilyen zacskóval.. jól betintázol tőle.
  • Cat #3
    Ott van a képen: 2-3 ft a fekete, 15-20 ft a színes.
  • Diopapa #2
    Az áráról is jó lett volna valamit megtudni. Hány ft/lapra jön ki?
  • RAZOR27 #1
    annyira új űrteknológia, hogy nálunk már eszemet se tudom mióta ilyenek vannak a nagy nyomiba.