Berta Sándor

Kilép a lézernyomtatók piacáról az Epson

A japán gyártó szerint a lézernyomtatók gyártása és forgalmazása nem összeegyeztethető a környezetvédelemmel.

Az Epson bejelentette, hogy 2026-ig leállítja a lézernyomtatók gyártását és értékesítését. A társaság azzal indokolta a döntését, hogy a lézernyomtatókkal szemben a tintasugaras berendezések "nagyobb potenciállal" rendelkeznek a "jelentős környezetvédelmi előrelépéshez". A japán társaság számos országban korábban már leállította a lézernyomtatók értékesítését, de Ázsiában és Európában még mindig árulja azokat. Bár 2026 után már nem lesznek kaphatók új modellek, de az ügyfeleknek továbbra is biztosítani fogják a pótalkatrészek beszerzésének lehetőségét.

"Vállalkozásként teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a fenntartható innováció és cselekvés mellett, és a tintasugaras nyomtatók egyszerűen kevesebb energiát és kevesebb fogyóanyagot használnak" - emelte ki Koichi Kubota, az Epson értékesítési és marketingigazgatója. A vállalat blogbejegyzése szerint a tintasugaras készülékek 85 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hasonló sebességű lézernyomtatók. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe. A tintasugaras berendezésekben kevesebb alkatrészt kell rendszeresen cserélni, nevezetesen csak a tintapatronokat és a tintatartályt. Ezzel szemben a lézernyomtatók esetében a tonert, a dobot, a fejlesztőegységet és a fixálót rendszeresen cserélni kell.

Kérdéses azonban, hogy az Epson mennyire törődik a környezettel. A cég 2018 októberében kiadott egy szoftverjavítást a tintasugaras és a multifunkciós készülékeihez, amellyel néhány hibát akart befoltozni. Azonban az intézkedésnek volt egy plusz hozadéka is: annak feltelepítése után már nem voltak használhatók az utántöltött vagy olcsó tintapatronok. Augusztusban kiderült, hogy a tervezett elavulás miatt kapcsolja le egyes nyomtatóit az Epson. A tintasugaras modellek ugyan továbbra is tökéletesen működnek, de a gyártó a felesleges tintát beszívó szivacsok telítődése miatt lekapcsolja azokat. A tintasugaras berendezések egyik hátránya, hogy sokkal lassabban nyomtatnak, mint a lézernyomtatók. Az Epson legújabb készülékei azonban állítólag percenként 40-60 oldal nyomtatására képesek és így lényegesen gyorsabbak, mint a korábbi tintasugaras nyomtatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #7
    Ez a hajó elment! -- Majd akik megmaradnak, kénytelenek lesznek a tintasugarasok helyett ismét a föld megművelésével foglalkozni.
    Muszáj lesz.., valószínűleg csak a legrátermettebbeknek fog menni, és az általuk megtermelt cuccokra nap mint nap vadászni fognak "kintről" elég sokan azok, akik meg nem annyira "földműves félék". (Az általunk még ismert világ "vége jön".., lehet felkészülni a legrosszabbra.)
  • Sir Cryalot #6
    "cégek újabban a környezetvédelemre hivatkozva nyúzzák meg anyagilag "

    ... plusz ha ilyen szupranacionális szervezetet használnak hozzá mint az EU (azon belül UGYE írország meg lichtenstein), akkor az "corpocracy" .
  • ximix #5
    Anno mikor még XP volt az op. rendszer vettem akcióban egy HP tintasugarast és egy scanner masinát, a beállítások után öröm és bodotság volt.
    A régi tintasugarasoknak még nagy tintapatronjuk volt és alapból is tudtak csak fekete patronnal dolgozni, a szűk rokoni és családi nyomtatást másolást röccenés nélkül éveken át megoldotta, mígnem a XP támogatása megszűnt, így váltottunk Win7-re.
    Ekkor jöt a meglepi, hogy a HP oldalán a nyomtató és a scanner támogatottsága is megszűnt, így nem volt hozzájuk megfelelő szoftver.

    A Win7 telepített illesztőprogikat és a fórumokat túrva találtam egy másik típus szoftverét amivel úgy ahogy működött, de sok megszokott funkció hiányzott.

    Így új nyomtató után néztem ami nem HP volt, mert munkahelyemen kb. addigra az újabb HP nyomtatókból már a 4-ket javítgatták és a tintapatronaik mérete kb. harmada, negyede volt az enyémnek.

    Így eset a választás a Samsungra SCX-3405w



    Alapból egy csökkentet patronnal adták, így vettem hozzá egy tartalékot, mikor jelezte hogy kiürül, még több mint egy évig nyomtatgattunk vele és még akkor sem a kiürülés végett cseréltem, hanem, mert a nyitott papíradagoló miatt a felső lapokra kis por került plusz egy papírbegyűrődés miatt sérülhetett a henger és elkezdett csíkozni.

    Érzésre egy tintasugarast nyomtatási mennyiségre leköröz, ha tintapatron és a festékkazetta árát nézem.

    A sors iróniája, hogy a Samsung eladta nyomtató részlegét na kinek ?
    A HP-nak . . .
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2022.11.29. 17:57:01
  • Sequoyah #4
    Van 3-4 nyomtatonk ami 1-2 ev utan tonkrement. Tobbet nem veszek, az irodaban van rendes lezernyomtato. Ez a szemet-gyartas amit ok vegeznek az a kornyezetvedelem tokeletes ellentete.
  • kvp #3
    Mondhatjuk az is, hogy az Epson rajott, hogy a tintasugaras nyomtatokban sokkal tobb penz van, mert hamarabb tonkremennek, tobb bennuk az egyszer eldobhato komponens es sokkal tobb es dragabb kelleket lehet hozzajuk eladni. Tehat a szemetmennyiseg novelese tobb profitot jelent szamukra. Ezt hivjak ok a kornyezet vedelmenek.

    Nem mintha lenne barmilyen piaci reszesedesuk a lezer vagy a tintasugaras piacon. (a hopapiros nyomtatoikat hasznaljak csak jelentosebb szamban, tobbnyire blokknyomtatasra) Igazabol egyebkent sem tudnak egy ideje versenykepes termekeket eloallitani.
  • Sir Cryalot #2
    "cégek újabban a környezetvédelemre hivatkozva nyúzzák meg anyagilag "
    "cégek" is stimmelhet amennyiben politikusok zsebre vannak rakva , és már pedzegetik ezt, úgy hívják hogy "green levy" ,


    https://www.investopedia.com/terms/g/green-levy.asp
  • Dodo55 #1
    "A japán gyártó szerint a lézernyomtatók gyártása és forgalmazása nem összeegyeztethető a környezetvédelemmel."

    "Azonban az intézkedésnek volt egy plusz hozadéka is: annak feltelepítése után már nem voltak használhatók az utántöltött vagy olcsó tintapatronok. Augusztusban kiderült, hogy a tervezett elavulás miatt kapcsolja le egyes nyomtatóit az Epson. A tintasugaras modellek ugyan továbbra is tökéletesen működnek, de a gyártó a felesleges tintát beszívó szivacsok telítődése miatt lekapcsolja azokat."

    Szerintem akkor disszidáljanak gyorsan, amíg ezeket otthon meg nem tudják. A valódi környezetvédők meg mostmár valamilyen hathatós módon és záros határidőn belül gátat szabhatnának annak, hogy a legprofitéhesebb cégek újabban a környezetvédelemre hivatkozva nyúzzák meg anyagilag évről-évre egyre durvábban a fogyasztóikat ilyen bicskanyitogató szövegekkel, mert lassan már komolyan félni fogok az utcán a járda helyett a közterületi kukákba dobálni a szemetemet, nehogy valaki meglicseljen érte... Tényleg nagyon visszás mostmár az az okádék képmutatás amit kötelező divatszerűen művelnek rengetegen és annyira sértően hülyének és butának néznek vele egy csomó embert, mintha direkt gyűlöletet próbálnának szítani.