Gyurkity Péter

Már 5 ezer exobolygót ismerünk

Kerek számot mutat a NASA adatbázisa, amit 30 év alatt sikerült elérnünk.

Az exobolygók területén folyamatosan számolunk be az újabb és újabb fejleményekről, legutóbb például két érdekes példányról rántottuk le a leplet, az ehhez kapcsolódó tanulmány és a további részletek révén. Most a NASA közölte, hogy szép kerek számot értünk el, a teljes adatbázisban ugyanis már több mint 5 ezer planéta szerepel.

A JPL hivatalos oldalán találjuk meg a napokban megjelent közleményt, amelyben a fenti szám eléréséről adnak hírt. Fontos leszögezni, hogy mindegyik, az említett adatbázisban listázott exobolygó visszaigazoltnak számít, ezek ugyanis a szakemberek által szemügyre vett, a főbb követelményeknek eleget tevő tanulmányokban bukkantak fel, létezésüket pedig mások is megfelelő módon jelezték. Kiemelik, hogy az első példányokat 30 évvel ezelőtt, 1992 januárjában jelentették be, akkor egy tőlünk 2300 fényévre lévő neutroncsillag körül bukkantak két égitestre, amelyek a Föld tömegének nagyjából négyszeresével rendelkeznek, ám míg a halott csillag esetében elvégzett munka arra utalt, hogy ezen bolygók számos helyen megtalálhatók, a felhasznált módszer csak a pulzároknál volt bevethető, így szükség volt az egyéb eljárások kialakítására.


Erre szép fokozatosan került sor, miután ugyanazon csillagnál egy harmadik, jóval kisebb példányt igazoltak vissza, még 1994-ben. Az azóta eltelt időszakban kialakult az áthaladásos módszer, amely arra támaszkodik, hogy az adott csillag körül keringő bolygó időről-időre kitakarja a fény egy részét, amit mi megfelelő módon detektálhatunk, de a vöröseltolódás ténye, vagyis a kísérő bolygók saját csillagukra kifejtett gravitációs hatása, a beérkező fényben ennek révén bekövetkező változás is nagyon hasznossá vált, ezzel ugyanis olyan bolygókat igazolhatunk vissza, amelyek közvetlen módon nem jelennek meg a rögzített felvételeken. A 2009-ben fellőtt Kepler-űrteleszkóp egymaga 3 ezer visszaigazolt planétáért felel, további 3 ezer még vár a saját sorára.


A terület kapcsán arról sem feledkezhetünk el, hogy nagyon sok részlet még mindig ismeretlen számunkra, tudásunk jelenlegi határai azonban fokozatosan szorulnak vissza, ahogy újabb és újabb példányokra bukkanunk, olyan helyeken, amelyek korábban nagyon meglepőnek tűntek volna. A hangsúly most az új teleszkópokon lesz, ezek közül a James Webb és a Nancy Grace Roman emelkedik ki, amelyek várhatóan számos további bolygót jelenítenek majd meg nekünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Antracit #4
    Még kell pár ezer év az emberiségnek, mire akár egy is elérhető távolságba kerül.

    Viszont telket venni bármelyiken már most is lehet! ;-)
  • morguldae #3
    Hahahahahaha...... vicces... ki hiszi ezeket el!?
  • noland #2
    Együttérzek a diszkomfort érzeteddel, de sajnos ezt itt kell majd megoldani.
  • Sippie #1
    nincs közte egy élhető, ahova ki lehet költözni, távol a zajos szomszédoktól?