JohnnyCage

Nehéz idők várnak az amerikai űrkutatásra

A NASA elvetette a reményt, hogy az egyre öregedő űrsiklókat belátható időn belül újakra cseréljék. Az intézet a jövőben igen kevés pénzből gazdálkodhat, így például a Nemzetközi Űrállomás projektjén is komoly változtatásokat kell végrehajtani.

Úgy tűnik, ifjabb George Bush amerikai elnök nem igazán kedveli az űrkutatást, mivel az elmúlt években egyébként is mostohasorsra juttatott NASA a jövőben még kevesebb pénzt kell, hogy beosszon. Ifj. George Bush a költségek további csökkentését tervezi a NASA-nál, így az International Space Station-nel (Nemzetközi Űrállomás) kapcsolatos terveken módosítani kell, két másik projekt pedig megszűnik.

Már évek óta a levegőben lóg a NASA-nál egy új, teljes egészében újrahasznosítható űrsikló elkészítésének terve, amely a jelenleginél jóval olcsóbbá tenné az űrutazást. Öt év fejlesztőmunka, és 1.3 milliárd dollár ment veszendőbe, amikor a projektet leállították.

Egyes űrkutatással foglalkozó szakemberek szerint az X-33 névre keresztelt leendő új űrsikló technikailag túl lett bonyolítva, a projekt vezetői túl nagy fába vágták a fejszét. Art Stephenson, a NASA Marshall Space Flight Center központjának vezetője szerint "Ez egy nagyon nehéz döntés volt... de a technológiánk még nem érte el azt a szintet, hogy megalkossunk egy olyan újrahasználható űrsiklót, amely megnövelné a biztonságot és a megbízhatóságot, ugyanakkor csökkentené a költségeket."



A jelenlegi űrsiklókat egy óriási hordozórakéta juttatja földkörüli pályára, amely az üzemanyag kiürülése és az űrsikló leválása után megsemmisül. Az X-33 egy hordozórepülő tetejéről indult volna, nagy magasságban. Az eljárás során minden egység, a hordozórepülő és az űrsikló is újra lett volna hasznosítva, mindössze a felhasznált üzemanyag veszett volna el, amely ráadásul jóval kevesebb lett volna, mint a mostani űrsiklók fellövése esetében.

Csökken a Nemzetközi Űrállomás terv dolgozóinak száma

Bush amerikai elnök elképzelése szerint a NASA 2002-ben 14,5 milliárd dollárt költhet majd el. Ez 0,2 milliárd dolláros növekedés az idei évhez képest, de a várható infláció ezt jelentősen túlszárnyalja majd. A Nemzetközi Űrállomás megvalósítása az elkövetkezendő öt évben várhatóan 6 milliárd dollárral túllépné a tervezett költséget, így a projekt jelentősen több pénzt igényelne, mint a tavaly meghatározott maximális 25 milliárd dollár.

Bush tervei szerint az űrállomás magjának 2003-ig történő megépítése után nem kerülnének kiegészítő modulok a központi rész köré, az eredeti tervvel ellenben. A későbbi módosítások megvalósítása, amelyek többek között három helyett hét űrhajós ellátását tennék lehetővé az űrállomáson, "attól függ majd, hogy a költségek becslései milyen pontosnak bizonyulnak, milyen technikai gondok merülnek fel, és mennyi támogatás áll majd rendelkezésre."



A módosítások miatt előreláthatólag nem épül meg a négyszemélyes US Habitation Module, a Propulsion Module, valamint a Crew Return Vehicle sem. Ez utóbbi mintegy űrbéli mentőcsónakként funkcionálna, amellyel vészhelyzet esetén az űrhajósok visszatérhetnének a Földre. Az eredetileg tervezett űrállomásnak így csak egy csonkított változata épül majd meg. Az űrsiklóval végrehajtandó műveletek száma az évi nyolc fellövésről hatra csökken majd.
A Nemzetközi Űrállomás tervének módosítása mellett a NASA megerősítette a hírt, hogy sem a Plútó-szonda, sem a Nap koronájának megfigyelésére tervezett Nap-szonda nem fog elkészülni.

Bush az X-33 projekt helyett a Space Launch Initiative kezdeményezésre szánt pénzösszeget szeretné megnövelni. A tervezet egy olcsóbb, és biztonságosabb űrhajó-indítási rendszer kifejlesztésére jött létre. Szintén több pénz jut majd a "sokkal robosztusabb Mars-kutatás"-ra, amely egyelőre még nem tisztázott, hogy pontosan mit is fog jelenteni.
A NASA költségcsökkentési tervezetét még el kell fogadnia a Kongresszusnak, ami hónapokba is tellhet, és az időközi módosítások sem kizárhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zocsi #7
    Bazdmeg hol lesz itt Mars-project, ha a megállóhelynek használható ALPHA is csonk lesz. A csúny Bush bácsi nem rendelkezik Logikai álobánnyal...
    A "lemaradt technológiáról csak annyit, ha nem fejlesztjük, mert sajnáljuk rá a pénzt, akkor miért várjuk, hogy fejlődni fog. Látható változás úgyis csak kb 10 évente van. Az meg a mai Föld viszonylatában nagy időnek számít, mikor a kis kék bolygónk az utolsókat rúgja.
    Szerintem a Földi űrbirodalom kezdete az Alpha lenne, majd egy Hold kolóni, ami szinte csak kutatásokkat végezne, és ott tesztelhetnék a már 100%-an csak űrben közlekedő járműveket. A Hold után a Mars lenne a következő állomás, esetleg valamejik holdján egy továbbító állomás. Aki olvasta a mai jupiterről szóló cikket, az észre veheti, hogy a Ganymede lehet a következő állomás a naprendszer széle felé. De Bush bácsi! Ehhez pénz is kell...
  • ati27 #5
    Sziasztok!Először is mindenkinek ajánlanám Buzz Aldrin & John Barnes: Csillagok fiai című könyvét!Végre egy vérbeli tudományos fantasztikus mű!És itt inkább a tudományon van a hangsúly! A fantasztikum pedig igen csak a valóság legalábbis amit elképzelt a jövőről.És egyértelműen azt jósolja meg a könyvben az író ami felé haladunk.Azaz a Nasa, és az nemzeti ürkutatás hanyatlását, ellenben a "mgánválalkozások" előretörését, plusz a kínai ürkutatás fejlődését, amelyet nem vesznek komolyan, mostanában, a politikusok legalábbis amerikában.Mert igaz még koppintott ürhajóval operálnak de én már hallottam hogy indul a kínai holdprogram.Pár éven belül lesz itt kapkodás higyjétek el:))És ne felejtsük el, a "legfiatalabb" ürsikló is több mint 10 éves.És még nincs megoldva az utódlás, ami szintén nem megy márol holnapra.Engem speciel elszomorítanak ezek a hírek...
  • Andris #2
    Miért hátráltatja Bush a fejlődést? Ezt nem tolerálom. Viszont a helyében én is ezt tenném, mivel a sok feleslges kutatás, helyett mennyivel jobb, biztosan megőrizni az elfoglalt poziciójukat a világban.