Skoal

Kina embert küld a Világűrbe?

Kína földkörüli pályára állította a második Shenzhou űrszondáját. Ez legújabb kutatásaik tesztje, mielőtt embert küldenének a Világűrbe. Ha minden terv szerint halad, 18 hónap múlva Kína a harmadik lehet abban az előkelő klubban, melynek tagjai képesek embert juttatni az űrbe. Ez eddig csak az USA-nak és Oroszországnak sikerült.

Szerdán a Gobi sivatagban, helyi idő szerint éjjel egy órakor, a Hosszú Menetelés (Long March) típusú rakéta segítségével állították a Shenzhou II űrhajót földkörüli pályára.


Az állami híradások beszámolói szerint a fedélzeten élőlények is vannak, de ezek fajtáit nem árulták el. Amit tudni lehet, hogy nem emberek az utasok. A helyi média közlése szerint a Shenzhou pár nap múlva tér vissza a Földre, miután befejeződtek rajta a kísérletek.

Jiang Zemin elnök gratuláló táviratot küldött az irányító központban dolgozóknak a következő üzenettel: Remélem kitartó és szakadatlan munkájuk folytatása még nagyobb győzelmet hoz számunkra. Elemzők szerint ha sikeres lesz ez a kísérlet, az azt jelenti, hogy Kína 18-24 hónapon belül képes lesz saját asztronautát az űrbe bocsátani.

Kína még tesztelni fog pár pilóta nélküli űrhajót, s amikor úgy látja, hogy technikája kiforrt, embert fog kilőni a Világűrbe - írta az angol nyelvű China Daily.

A szerdai repülés a második ember nélküli kísérlet volt a Shenzhou űrhajókkal. Az első próbálkozást 1999 novemberében a Shenzhou I, vagy más néven "Szent Hajó" hajtotta végre. Föld körül keringett 21 órán keresztül, mielőtt belső Mongólia sztyeppés területén leszállt.


Az első repülés még titokban zajlott, és csak a sikeres landolás után jelentették be, míg a másodikat már előre jelezték, s a rakétákról illetve magáról a hajóról is több információt közöltek az illetékesek.

A Xinhua ügynökség tájékoztatása szerint a második Shenzhou-n fejlesztéseket hajtottak végre az elődjéhez képest. Szerkezete és technikája tulajdonképpen azonos egy ember által irányítható űrhajóéval. A China Daily információi szerint a rakéta és az űrhajó is kitűnően teljesít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pali #2
    Ha Grespik úr cikkét nem vesszük készpénznek, akkor a kínai a legősibb ma is létező civilizáció a Földön. Kíváncsi leszek, mire lesznek még képesek.