Skoal

Az élő szöveteket szállító űrhajó sikeresen landolt

Kína pilóta nélküli űrhajója, a Shenzhou II, kedden biztonságosan Földet ért. Az állami televízió híradásai szerint a kapszula, miután 108-szor körberepülte a Földet, az ország belső mongóliai területén landolt magyar idő szerint 12.22-kor.


Az első kapszula
A küldetés, mely része annak a kínai űrprogramnak, amely embert akar juttatni a Világűrbe, a második nagy tesztje volt a Shenzhou hajóknak. Az értesülések szerint a szonda állatokat, és mintegy 87 állati illetve növényi sejt- és szövetmintát szállított magával.

A Xinhua Hírügynökség még hétvégén kiadott hivatalos tájékoztatása szerint, az űrhajó kifogástalanul működött, és több száz nagyon fontos manővert hajtott végre. Tizenháromszor ovális pályán kerülte meg a Földet, mielőtt körpályára állították volna.

Kína első próbálkozása a Shenzhouval, mely Isteni Hajót jelent, 1999 novemberében volt. A Shenzhou I küldetése csak 21 órás volt. Újabb sikeres kísérletek a Shenzhou II-vel azt jelentenék, hogy két éven belül már ember is utazhatna rajta az űrbe- teszik hozzá nyugati elemzők.

A most befejezett misszió január 10-én indult Föld körüli útjára a Jiuquan Űr Központból, Gansu tartomány észak-nyugati részéből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!