Gyurkity Péter

200 wattos töltés jön okostelefonokhoz

A Xiaomi szerint ezzel alig néhány perc elég lesz a teljes feltöltéshez.

A népszerű okostelefonok gyártói az utóbbi időszakban igencsak eltérő utat választottak, legalábbis ami az akkumulátorokat, valamint azok feltöltését illeti. A kínai szereplők közül többen a lehető leggyorsabb iramot igyekeznek biztosítani, ezek között jelenik meg a Xiaomi, amely most egy 200 wattos változatot mutatott be.

A cég kapcsán márciusban mi is beszámoltunk arról, hogy ilyen megoldáson dolgoznak, ezt nem sokkal később követte a Mi 11-család bemutatkozása. A napokban egy rövidebb videót tették közzé saját Twitter-oldalukon, amely már a fent említett 200 wattos töltés működését (és gyorsaságát) mutatja meg nekünk, a HyperCharge névre keresztelt technológiával ugyanis alig 8 perc alatt töltöttek fel egy kissé módosított, kereken 4000 mAh-s akkumulátorral ellátott Mi 11 Pro készüléket. A fejlesztés nem kizárólag vezetékes alapokon alkalmazható, a vezetéknélküli példány esetében viszont 15 perc szükséges a teljes feltöltéshez, ami szintén nagyon kedvezőnek számít.


Jól látszik, hogy a piaci szereplők nagyon eltérő filozófiát képviselnek, ezzel kapcsolatban elég csak az Apple példáját szembeállítani a Xiaomi megoldásaival. Az amerikai cég mindössze 20 wattos gyorstöltést biztosít az iPhone 12 Pro Max típushoz, ennek töltőjét nem is helyezik el a csomagban, vagyis ezt nekünk kell külön beszereznünk, miközben a Samsung által piacra dobott Galaxy S21 Ultra 25 wattos megoldással igyekszik versenyben maradni, ezzel azonban az androidos zászlóshajók közül az egyik leglassabb alternatívát nyújtja nekünk, legalábbis a töltés terén. A szintén kínai BKK, amely az Oppo, a Vivo, a OnePlus, a Realme, valamint az iQOO feletti irányítást gyakorolja, eközben már a legnagyobb riválisnak számít, ők az iQOO esetében 125 wattos töltést biztosítanak.

Reméljük, az új megoldással nem tesszük minden eddiginél gyorsabban tönkre a gyári akkumulátorokat, ezzel kapcsolatban a későbbiekben jutunk majd további információhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #5
    Ha az akku teljesen (100% töltve van,az töltési végfeszültség elérése után értendő!
    Ezt lehet szépíteni,de felesleges.Dupla akkut nem fognak beépíteni,nem gazdaságos,és túlméretes..Az lesz,hogy tovább csökkentik az üzemidőt,a töltési sebesség javára...
  • kvp #4
    Barmeddig lehet gyorstolteni, ha tobb aksi van egy csomagban. Tehat egy dupla aksis keszuleket pontosan ketszer olyan gyorsan lehet tolteni. Na most ha nem a koltsegek optimalizacioja a cel, akkor akar 10 zacskonyi aksit is ossze lehet csomagolni egybe es akkor 20 watt helyett 200 watt lesz a normal toltes es ehhez aranyos a gyorstoltes (kb. 400 watt). Persze 10 aksihoz mar biztosan balancer aramkor kell. (igazabol mar kettohoz is megeri) Egy 4-5 cellas aksi mar tudhat 200 wattos gyors es 100 wattos normal toltest. (pl. a laptop aksik is ilyenek, altalaban 4 es 12 kozott szokott lenni a cellaszamuk, telefonba is lehet ilyet rakni)

    A 20 wattos gyorstoltes az nem annyira gyorstoltes, mert jelenleg 15 watt az alap es mar 5 eve is 10 watt volt. A 15 watthoz kepest a 200 az mar tenyleg gyors lenne es tobbretegu aksival siman meg is oldhato. (picivel vastagabb lesz a csomag, de arban nem nagyon ter el)

    ps: A vezetek nelkuli toltes hatasfokat jol mutatja, hogy 200 wattbol csak 120 megy at. Ez mindossze 60%. Viszont az, hogy egy keszulekhez nem adnak vezetekes toltot azert nem jo, mert igy valoszinubb, hogy valami kinai barkacs toltot fog hasznalni valaki es ha gond van, a sajto akkor is a telefongyartot veszi elo. Ha meg kotelezove teszik a gyari toltot azaz nem megy a kinai vackokkal, viszont nem adnak hozza semmit, akkor az meg rejtett arukapcsolas es fogyasztovedelmi szempontbol nem nyero.
  • duke #3
    Szerintem felesleges, de azert muszakilag nem semmi, kb 50 Amperrel tolti a 4 Ah-as akkumlatort. Ami persze azt jelenti, hogy nagyon kicsi a belsoellenalasa, ami cellazarlat eseten, robbanasszeru megsemmisulest jelent.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.06.02. 21:12:46
  • barret #2
    Ez a cikk nagy kacsa! Kb 70%-ig lehet gyors tölteni! A befejező töltés még több idő! Click bait...
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Inkabb adjak tolto nelkul egy tizessel olcsobban. Menjenek a ***** ******* a 200W-os toltojukkel.