Gyurkity Péter

Kétszer jobb akkumulátorok jönnek

Az új fejlesztés már idén felbukkanhat, jövőre pedig az okostelefonok is kapnak belőle.

Érdekes hírről számolt be az MIT-ből kivált SolidEnergy, amelynek mérnökei a jelek szerint sikerrel duplázták meg a hagyományos lítium-ion akkumulátorok energiasűrűségét. Állításuk szerint az első példányokra csak novemberig kell majd várnunk, jövőre pedig az okostelefonoknál is megjelenhet az új típus.

A megoldás lényege a grafitból készült anód lecserélése, itt ugyanis sikerült megoldani a lítium-fém felhasználását (egy vékony fólia formájában), kiszűrve a korábban komoly problémákat okozó hátrányokat. Az új fejlesztésben sem kigyulladás, sem pedig az akkumulátor üzemidejét hátrányosan befolyásoló vegyületek megjelenése nem okoz gondokat, eközben azonban az energiasűrűség a duplájára ugrik, aminek következtében a gyártók számára két opció nyílik meg. Azonos méret mellett kétszer tovább tartó akkumulátorokat állíthatnak majd elő, a méret megfelezésével pedig megtarthatják a megszokott üzemidőt.


A cég tavaly már bemutatta az újratölthető li-fém akkumulátor prototípusát, amely az iPhone 6 1810 mAh-s akkumulátorához hasonlóan teljesített, miközben fizikai mérete éppen annak fele volt. A tervek szerint novemberre elkészülnek a végleges változattal, ez azonban az első körben internetszolgáltatást biztosító drónokban jelenik majd meg, az okostelefonok és a különböző viselhető termékek pedig csak jövőre jutnak majd hozzá a fejlesztéshez. 2018-ban már a személyautókban is megjelenhetnek a nagyobb méretű példányok, ezek pedig a remények szerint minden említett szegmensben hasonló előrelépést produkálnak majd.

A várható árakról egyelőre nem esett szó, itt még véglegesíteni kell a megoldást, hogy az a kereskedelmi forgalomban is megjelenhessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bigjoe #10
  Elektromos motornál is király lenne!!!
 • pistike81 #9
  Nem értem mit óbégattok, erről azt írják, hogy idén már be is vetik élesben. Eddig egy fejlesztés sem jútott el ebbe a fázisba az elmúlt pár évben, Vagy én értem félre a cikket?
 • barret #8
  Évek óta semmi változás,holott minden héten bejelentenek egy új nagy kapacitású akkut...
  Utoljára szerkesztette: barret, 2016.09.02. 12:02:13
 • Zsoltee_a_bator #7
  Egyre nagyobb mah mellett a meret es a suly is linearisan nott. Most vegre ezen lehet javitani. Telefonnal is fontos vmennyire, de autoknak/droneoknak utos fejlesztes lenne egy ilyen.
 • Tikal #6
  :D
 • tom_pika #5
  fokozódik a helyzet! nem sokára jön a jövő hétre beharangozott, de meg nem jelenő akkumulátorcsoda!!
 • Cat #4
  Azért halad a világ előre. Egyre nagyobb mAh-es cuccok kerülnek a telefonokba, az üzemidő csak azért nem nő, mert a funkciók is bővülnek (pl. always on kijelző).
 • M2 #3
  A puding próbája az evés - akarom mondani az aksi próbája a tömeggyártás.
 • EnxTheOne #2
  Na a heti szuperaksi cikk kvóta teljesítve.
 • pistike81 #1
  Végre