Gyurkity Péter

Jön az egységes európai töltőszabvány

A parlament a bizottságtól várja a konkrét lépéseket, erre ők már megadták a felhatalmazást.

Az elmúlt hetekben több, a mobil készülékek töltőivel kapcsolatos hírt olvashattunk, elsősorban a várható európai intézkedések miatt. Megtudhattuk, hogy az EU kitart a kezdeményezés mellett, ezt az Apple elsősorban az innováció megtartása érdekében ellenzi, miközben az USB-IF szerint saját nemtörődömségük miatt vezethette be a cég eltérő szabványát. Most az Európai Parlament egyértelműen jelezte, hogy mit akarnak.

A hivatalos közlemény alapján a testület 582-40 arányban szavazott a napokban az egységes töltőszabvány jövőbeni kiválasztása és annak előírása mellett, ami azt jelenti, hogy még idén sor kerülhet az erre vonatkozó intézkedések kialakítására és azok bevezetésére. A Parlament erre már felhatalmazta az Európai Bizottságot, így ez utóbbi várhatóan a nyár folyamán, nagy valószínűséggel legkésőbb júliusban, meg is teszi majd a konkrét lépéseket, hogy onnantól kezdve minden érintett elektronikai gyártó számára előírják az egységes töltőszabvány jövőbeni alkalmazását, annak kötelező jellegét.

A képviselők szerint erre elsősorban az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése miatt van szükség, az egységes szabvány pedig segítene ezen a téren, hiszen így ritkábban lenne szükség az újabb cserére, valamint a régebbi töltők kidobására. Azt egyelőre nem árulták el, hogy mely szabvány mellett döntenek majd (ez amúgy is a Bizottság illetékeseire vár), viszont az USB-C elterjedtsége és népszerűsége miatt jó eséllyel ez lesz a végső befutó, ami persze azt eredményezi majd, hogy az Apple lesz kénytelen megtenni a legtöbb, számukra kényelmetlen lépést. Ők továbbra is ellenzik a javaslatot, véleményük szerint ez alaposan megnehezíti majd a gyors fejlődést előnyben részesítő gyártók helyzetét, valójában persze inkább arról lehet szó, hogy újabb területen veszítenék el különállásukat a fontos riválisoktól.

Az erre vonatkozó európai törekvések több, mint egy évtizedre nyúlnak vissza, így egyáltalán nem biztos, hogy idén valóban sor kerül a nagy áttörésre, viszont az sem túl valószínű, hogy az illetékesek tovább húzzák-halasztják majd a dolgot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!