Gyurkity Péter

Szupergyors töltést mutatott be a Vivo

Egy nagyobb akkumulátort is néhány perc alatt töltenének fel.

A kínai cég a szintén kínai Weibo közösségi portálon osztotta meg rövid videóját, amely egyfajta ízelítőként szolgál, bár ezen nem láthatjuk a teljes folyamatot. Fontos áttörésként értékelik, hogy a példaként használt 4000 mAh-s akkumulátort alig 13 perc alatt feltölthetjük az új technológiával, jóllehet itt még nem ismerünk minden részletet.

A rövid bejegyzésben mindössze annyit látunk, hogy a munka során bevetett, fent említett akkumulátor alig 16 másodperc alatt ugrik fel 10-ről 16 százalékra. Ez már önmagában is elismerésre méltó, bár a teljes ciklus egyelőre nem vehető szemügyre, így még várnunk kell arra, hogy a mindennapokban is kipróbáljuk a megoldást. Annyit azért elárultak, hogy ezúttal egy 120 wattos gyorstöltési funkcióról van szó, amely jelen pillanatban a Vivo Super FlashCharge névre hallgat, bár a fejlesztés nem egyedülálló, hiszen egyes riválisok már korábban jelezték, hogy hasonló megoldásokon dolgoznak. Ezek között említhetjük meg a Xiaomi-t, amely nemrég egy 100 wattos alternatívával állt elő, egy azonos méretű akkumulátor esetében alig hosszabb, 17 perces feltöltési időt ígérve a felhasználóknak.

Emellett több más kínai vállalat, így például a OnePlus, az Oppo, valamint a Huawei is dolgozik hasonló platformokon, ezekről azonban még rövid videó sem elérhető. Mindannyiuk számára komoly problémát jelent a túltöltés, illetve túlterhelés, hiszen az ilyen ütemű feltöltés alaposan megterheli az akkumulátorokat. Az USB Type-C csatlakozó akár 100 wattos átvitelt is lehetővé tesz, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel minden akadály elhárult, az pedig jelen pillanatban kérdés, hogy a Vivo milyen csatlakozáson keresztül oldotta meg a saját 120 wattos platform kidolgozását. A gyártók leginkább a többcellás kialakítással igyekeznek elkerülni a problémákat, ezzel ugyanis nemcsak a gyorsabb töltést, de a generált hő mérséklését is elérhetjük.

A Vivo nagy valószínűséggel két cellát alkalmaz a házon belül zajló munkálatok során, itt azonban a további részletek közzétételére még várnunk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vilinger #2
    És milyen hamar merül le? Mert a tapasztalat azt mutatja, hogy lassab töltéssel sokkal tovább bírja az akksi.
  • Ellaberin #1
    Az még kérdés, hogy az ilyen jellegű töltés mennyire viseli meg az akksikat. Ergo mennyivel rövidíti meg - már ha - az élettartamot. De szurkolok!
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2019.06.26. 16:36:25