Gyurkity Péter

A Google csak sztenderd gyorstöltést támogatna

A cég távol tartaná a gyártókat a saját megoldásaik alkalmazásától, ez gondokat okozhat.

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy egyre több csúcskategóriás, majd pedig mainstream megoldás támogatja a különböző gyorstöltési technológiákat, amelyek között a Qualcomm Quick Charge jelenik meg gyakori szereplőként. A Google a maga részéről azonban nem kifejezetten örül ennek, ők szeretnék elérni a sztenderd megoldások univerzális támogatását, ehhez pedig saját készülékeik esetében ragaszkodni is fognak.

Erre utal az Android Compatibility Definition névre keresztelt előíráscsomag, amelynek legfrissebb, immár az Android 7.0 Nougat verzióhoz szánt példánya az USB-C alapértelmezett jellegét hangsúlyozza ki. A szöveg szerint a cég erősen ajánlja a külső partnerek számára a szabvány teljes mértékű támogatását, vagyis szeretnék elkerülni, hogy a Quick Charge platformhoz hasonló egyedi megoldások – amelyek számos esetben módosítják az alkalmazott feszültséget – később kompatibilitási problémákhoz vezessenek. Természetesen itt (legalábbis egyelőre) nincs szó határozott tiltásról, de jól látszik a törekvés, amit a későbbiekben ennél akár jóval szigorúbb előírás követhet majd.

A félreértések elkerülése végett érdemes gyorsan leszögezni, hogy nyilván a gyorstöltési megoldások tiltásáról sem beszélhetünk, amivel kapcsolatban csak arra kell emlékeznünk, hogy a Google az új Pixel okostelefonok révén maga is letette voksát emellett. Mindkét nemrég bemutatott változat támogatja az akkumulátor gyorsabb töltését, itt tehát pusztán egységesítő törekvésről beszélhetünk, amely a szabvány univerzális támogatását hivatott elősegíteni. Ez persze a felhasználók számára is könnyebbséget jelentene, hiszen nem lenne szükség speciális töltőkre, illetve egyedi kábelekre, amelyek olykor gondokat okozhatnak és akár a töltő vagy a telefon károsodását is előidézhetik.

A Google a jelek szerint egyelőre kerüli a közvetlen konfrontációt, de a jövőben nyilván nagyobb erővel igyekeznek majd érvényt szerezni az ezzel kapcsolatos kívánalmaknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)