Gyurkity Péter

Jön a gyors vezetéknélküli töltés

A Xiaomi rövidítené le alaposan a töltéshez szükséges időt.

A különböző gyorstöltési technológiák meglehetősen széles körben elérhetővé váltak az utóbbi néhány évben, hiszen számos eltérő készülék jelenik meg valamelyik szabvány támogatásával, bár a teljesítmény és a feltöltés időigénye egy igencsak széles skálán mozog. A Xiaomi most nagyot gyorsítana, legalábbis a vezetnélküli megoldások területén.

A kínai gyártó a múlt héten harangozta be az új technológiát, amelyet ők a nem túl fantáziadús Mi Charge Turbo névre kereszteltek. Itt eddig rövid és frappáns marketingnevek voltak jelen, olyan kifejezésekkel (és rövidítésekkel) mint a Dash, a Warp, vagy akár a Vooc, a Xiaomi esetében azonban jelen pillanatban a vezetéknélküli változat van főszerepben, bár a hírek eleinte egy 100 wattos, az USB-C Power Delivery szabvány teljes kiaknázását is jelentő vezetékes megoldásról szóltak. Ez csaknem kétszeres sebességet jelentett volna az eddigi leggyorsabb megoldáshoz képest, hiszen az Oppo által bemutatott Find X Lamborghini 55 wattos gyorstöltéssel bukkant fel, a jelek szerint azonban egyelőre csak a vezetéknélküli szegmensben ígérnek nagyobb gyorsulást.


A pontos technikai részleteket a múlt héten még nem árulták el, akkor azonban már megtudtuk, hogy a cég szeptember 9-re irányozta elő a fontos bejelentést, mégpedig a Xiaomi 5G-éra felgyorsításának beharangozásával együtt. A rendezvényre sort is kerítettek, ennek során pedig bejelentették a 30 wattos vezetéknélküli gyorstöltési technológiát, amely még a Bluetooth-komponenst is kihasználja ennek érdekében, ezt pedig hamarosan a 40 wattos utód követ majd a sorban (korábban itt egy 20 wattos platformot kínáltak a felhasználóknak). A hamarosan megjelenő Mi 9 Pro 5G okostelefon 4 eltérő töltési lehetőséget kínál majd, ez szerintük minden esetben kényelmes és kellően gyors megoldást eredményez a mindennapokban.

A Samsung a maga részéről a Galaxy Note 10+ esetében tett elérhetővé gyorsabb vezetékes töltési technológiát, amely 45 wattnál tetőzik, ez azonban csak egy külön töltőegység beszerzésével lehetséges, az alappéldány ugyanis 25 wattos plafont kínál. A külső komponens árát most még tovább mérsékelték, így valószínűleg többen fogják azt beszerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    ”Én még nem láttam olyan vezetéknélküli töltőt amelyik ne lett volna vezetékkel bekötve a konnektorba...”

    Az Apple fuleseit mar olyan tolti, sajat aksirol, amit ugyancsak lehet vezetek nelkul tolteni.

    Szoval szep es jo, tovabba Tesla ota tudjuk hogy kilowattos, sot nagyobb meretben is mukodik, csak elolenyeknek nem ajanlott a keszulek kozeleben tartozkodni. Nem mintha az 5G magasfrekvencias savja max. kapacitason egeszsegesebb lenne...
  • Csaba161 #3
    Én még nem láttam olyan vezetéknélküli töltőt amelyik ne lett volna vezetékkel bekötve a konnektorba...
  • zola2000 #2
    Tiltsák be, ha nem káros akkor is, mert "inkább legyen lassabb a fejlődés csak ne Kína csinálja" mutassuk meg nekik!
    https://m.youtube.com/watch?v=1Gwa4KQh0bs
  • Vanek úr #1
    Nesze neked elektroszmog! Ha eddig nem volt még elég, akkor majd most. :)